Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Na območjih, ki so jih prizadele poplave, trenutno obstaja izrazito povečano tveganje za pojav črevesnih okužb, spremenjene so namreč bivalne in higienske razmere. Marsikje ni ali pa primanjkuje pitne vode," je dejala predstojnica centra za zdravstveno ekologijo na NIJZ-ju Nina Pirnat. Črevesne okužbe se kažejo kot driska, bruhanje, slabost, bolečine v trebuhu, splošno slabo počutje, glavobol in povišana temperatura.

"Primere zaznavamo od torka zvečer, v prihodnjih dneh lahko pričakujemo širjenje primerov, zato je pomembno upoštevanje preventivnih ukrepov za varovanje zdravja v danih oz. oteženih pogojih," so sporočili iz ravenske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Prejeli so več kot deset prijav črevesne nalezljive bolezni, vendar je primerov verjetno bistveno več, a ne potrebujejo zdravniške obravnave. Za zdaj ni bilo kakšnega hujšega primera ali potrebne hospitalizacije, nekateri bolniki so bili dehidrirani, je za STA povedala predstojnica enote Neda Hudopisk.

Primere opažajo v občinah Mežiške doline, nekaj več primerov je v Črni na Koroškem. V Črni so zato uvedli dodatne ukrepe. Kot je pojasnila Hudopisk, je vojska šla od hiše do hiše in do stanovanj ter dostavila razkužila in vodo, ob tem pa še ustno podala preventivne ukrepe. Občani bodo v nadaljevanju prejeli tudi letake, ki bodo dodatno opozarjali na ukrepe.

"Običajno gre za črevesno okužbo, ki se prenaša fekalno-oralno. Povzročitelji se iz blata prenašajo v usta druge osebe, prenašajo se lahko tudi z uživanjem kontaminirane hrane in vode, v manjši meri prek nečistih rok," je za Televizijo Slovenija dodala epidemiologinja Eva Grilc iz NIJZ-ja.

Preventivni ukrepi

Kot poudarjajo pri NIJZ-ju, je pomembno izvajanje preventivnih ukrepov, da bi bilo okužb v prihodnjih dneh čim manj. Ljudem svetujejo, da za uživanje uporabljajo embalirano pitno vodo ali vodo, ki je ustrezno prekuhana, samo takšna voda je primerna tudi za umivanje zob in rok.

Higiena rok je pomembna pred pripravo hrane in hranjenjem, bodisi z razkuževanjem in umivanjem, hrana naj se pripravlja na čistih površinah ter s čisto posodo in priborom. Sadje in zelenjavo naj operejo s pitno vodo.

Svetujejo tuširanje od vratu navzdol, da voda ne pride na obraz in v usta. "Treba je skrbeti za osebno higieno, posebej če gre za občutljive skupine prebivalstva." Pred čistimi opravili, kot so priprava in uživanje hrane, nega dojenčka ali bolnika, si je roke treba umiti s pitno vodo in milom in po potrebi razkužiti.

Zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni je nujna uporaba rokavic pri delu, kjer so v stiku z naplavljenim materialom. Sicer pa vsem, ki so na terenu, svetujejo, naj za umivanje rok uporabljajo vodo iz cistern.

Vsem svetujejo, naj spremljajo informacije upravljavca vodovoda.

Če je voda dostavljena s cisterno, morajo biti za nadaljnji transport uporabljene le posode, ki so namenjene za vodo. "Opazili smo, da so bile uporabljene manjše cisterne, ki so bile prej uporabljene za druge stvari," je dejala Nina Pirnat.

Črevesne okužbe v Mežiški dolini

Cepljenje proti tetanusu, pazljivost pri rabi generatorjev, uporaba mask

Opozorila je tudi na nekatera druga zdravstvena tveganja. Zelenjavo in sadje, ki sta bila v stiku s poplavno vodo, je treba zavreči. Drugo zelenjavo pa je treba umivati s prekuhano vodo.

Ljudje, ki sodelujejo pri odstranjevanju posledic, naj preverijo, ali so cepljeni proti tetanusu.

Pri uporabi generatorjev naj se natančno upoštevajo navodila in zračijo prostori, da ne bi prišlo do zastrupitev z monoksidom.

Pri čiščenju poplavljenih hiš in drugih objektov je nujno uporabljati zaščitno masko, saj je v tem času že prišlo do razvoja plesni, ki lahko dražijo oči in dihala.

Vzrok še ni znan

Vzrok pojava primerov črevesnih nalezljivih bolezni še ni znan, potencialna tveganja pa so različna. To so lahko onesnažena pitna voda, onesnažena živila, stik z onesnaženimi naplavinami, slabi pogoji za zagotavljanje higiene in podobno.

NIJZ Ravne nima zmogljivosti za izvajanje analiz vode, zato je vzpostavil točko Nacionalnega laboratorija za vodo, hrano in okolje, kjer je omogočeno tudi naročanje analiz vode. Kot je objavil štab civilne zaščite Občine Ravne na Koroškem, je točka vzpostavljena od 8. do 14. ure na telefonski številki 051 358 873.

Tudi območna enota NIJZ je že poslala v analizo več vzorcev vode iz Mežiške doline, rezultate po besedah predstojnice dobijo v petek.

Čiščenje kanalov po poplavah v Puštalu v občini Škofja Loka. Foto: BoBo
Čiščenje kanalov po poplavah v Puštalu v občini Škofja Loka. Foto: BoBo

V Ravnah, Mežici, Prevaljah, Črni na Koroškem voda še ni pitna

Narasli vodotoki, zemeljski plazovi in naplavine so pretrgali ali poškodovali več vodovodnih napeljav v Mežiški dolini. Zaradi nastalih razmer v občini Ravne na Koroškem še naprej velja ukrep preventivnega prekuhavanja vode, ponekod pa vode še nimajo, zato tam vodo zagotavljajo v zalogovnikih, je objavil občinski štab civilne zaščite.

Tudi na Prevaljah ponekod še nimajo vode, tam, kjer jo imajo, pa ni primerna za pitje. Kot je objavila občina, je magistralni vodovod med Mežico in Prevaljami popolnoma uničen in normalne oskrbe z vodo še nekaj časa ne bo. Doslej so nekateri prebivalci vodo dobili z Leš, nekaj iz vrtin pri železarni, nekaj iz Kotelj. Ker pa je omrežje kontaminirano z vodo iz reke Meže, je vodo, ki priteče iz pip, treba prekuhavati. Hkrati pozivajo k varčni rabi.

Tudi v Mežici voda ni pitna. Pitno vodo toči vojska pri gasilskem domu in nekdanjem hotelu, občani morajo s seboj prinesti plastenke, je sporočila občina.

Tudi v Črni na Koroškem morajo vodo prekuhavati.

V občini Dravograd je voda v javnem vodovodnem sistemu pitna, je sporočil župan Anton Preksavec.

V Mežiški dolini so se začeli pojavljati primeri črevesnih okužb