Ljubno ob Savinji. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Ljubno ob Savinji. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Enota državne tehnične pisarne na Ljubnem bo v prostorih tamkajšnje občine in je oz. bo na voljo za pomoč prizadetim občinam Savinjske doline in prebivalcem.

Vodja državne tehnične pisarne Dolinšek ob tem poudarja, da se lahko na javno objavljen elektronski naslov državne tehnične pisarne (DTP@gi-zrmk.si) in telefonski številki (041 324 044 ali 114) po informacije in pomoč glede sanacije po ujmi obrnejo vsi, ne glede na kraj stalnega prebivališča.

Po Dolinškovih besedah bodo v pisarni na Ljubnem stalno prisotni vodja enote, administrator in eden od projektantov, medtem ko bodo geologi, statiki in strokovnjaki drugih profilov krožili glede na potrebe med različnimi pisarnami. Poleg osrednje pisarne v Ljubljani namreč že deluje tudi enota pisarne v Črni na Koroškem.

Čakajoč na vladni program za obnovo

Državna tehnična pisarna po njegovih besedah trenutno čaka na vladni program za obnovo, kjer bodo dobili poimenski seznam vseh objektov. V tem času pa sodelavci pisarne izvajajo predhodne preglede najbolj kritičnih objektov na območjih Mežiške in Zgornje Savinjske doline, ki jih ogrožajo plazovi ali poplavljanje vodotokov.

Izmed vseh v ujmi prizadetih objektov, ki jih je v Sloveniji okoli 10.000, je približno 600 takih, ki so po navedbah civilne zaščite ocenjeni kot neuporabni oz. uničeni, je dodal.

Pomoč občinam

Poleg omenjenega državna tehnična pisarna pomaga tudi občinam pri sanaciji lokalne infrastrukture in plazov. "Občine bodo sanirale svoje ceste, mostove, vse, kar je bilo poškodovano v poplavah. Na tem področju bomo vsaki občini pomagali tam, kjer je šibka. Nekaterim bolj, nekaterim manj, odvisno od njihovih želja," je še pojasnil Dolinšek.

"Upam, da bo pisarna čim prej zaživela. In da res dobimo vpogled, kaj je dejansko tisto, kar bodo oni lahko delali, in kaj je tisto, kar bomo morali še naprej sami," pa je glede pričakovanj od enote državne tehnične pisarne na Ljubnem za STA dejal župan Občine Ljubno Franjo Naraločnik. Pričakuje, da bo enota na Ljubnem v ponedeljek začela tudi "s polno fizično zasedbo".

Med trenutno akutne težave v občini pa po njegovih besedah spadajo tri ceste, ki jih vzpostavljajo spet v vozno stanje, potem ko so jih vnovič prizadela zadnja neurja pretekle dni. Precej problematični so tudi nekateri zemeljski plazovi. "Čakamo končna geološka mnenja. Imamo tudi nekaj plazov večjih dimenzij. In mogoče prav tukaj najbolj potrebujemo pomoč in podporo tehnične pisarne," je še povedal Naraločnik.

V sredo sestanek s prebivalci naselja Struge

V Zgornji Savinjski dolini se bodo sicer v sredo vnovič mudili predstavniki vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih skupaj z vodjo, državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade, Boštjanom Šeficem.

Med drugim je v sredo ob 14.30 v gasilskem domu v Lučah načrtovan sestanek s prebivalci naselja Struge, na katerem jim bodo geologi še enkrat predstavili vse okoliščine z zvezi s plazom, ki ogroža naselje, in drugimi plazovi v okolici. Pristojni bodo s krajani govorili tudi o nadaljnjih ukrepih, med katerimi je predvidena tudi selitev.