Poplave in plazovi so domovanja uničili okoli 350 družinam. Foto: BoBo
Poplave in plazovi so domovanja uničili okoli 350 družinam. Foto: BoBo

Prvi pogovori z lastniki objektov, ki so predvideni za morebitno odstranitev, bodo potekali v ponedeljek, 15. januarja, ko bo državni sekretar in vodja službe Boštjan Šefic s sodelavci in strokovnjaki državne tehnične pisarne obiskal Koroško, so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom).

"Namen individualnih pogovorov je lastnikom objektov podati vse razpoložljive informacije, predstaviti celoten postopek, opozoriti na potrebno pripravo lastnikov ter pridobiti podatke o njihovih razmišljanjih in izzivih," so pojasnili. Po pogovorih si bo državni sekretar v spremstvu župana občine Mežica Marka Mazeja ogledal Nužijev plaz ter obiskal Črno na Koroškem, kjer se bo srečal še z županjo Romano Lesjak.

Individualne pogovore z lastniki objektov bo konec prihodnjega tedna državni sekretar Šefic s sodelavci in strokovnjaki državne tehnične pisarne nadaljeval v savinjski regiji.

Vsi lastniki so že bili obveščeni

Ob tem so na Ukomu spomnili, da so bili vsi lastniki objektov, ki so predmet morebitne preselitve, že kontaktirani in obveščeni o postopku in predvideni časovnici dejavnosti, služba vlade za obnovo pa je že spodbudila dejavnosti glede nadomestnih zemljišč in prostorskih načrtov.

Pretekli petek je bil že izveden tudi delovni sestanek na ministrstvu za naravne vire in prostor, na katerem so se s predstavniki občin, v katerih se načrtuje nadomestitvena gradnja, sešli z vodstvom ministrstva in vladne službe za obnovo ter se dogovorili o nadaljnjih konkretnih dejavnostih.