Posledice avgustovske ujme. Foto: Gregor Ravnjak/BOBO
Posledice avgustovske ujme. Foto: Gregor Ravnjak/BOBO

Potem ko se je vlada na četrtkovi seji seznanila s seznamom upravičencev do tretjega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, ki so bila poškodovana v avgustovskih poplavah, jih je finančna uprava nakazala upravičencem. Seznam upravičencev, ki bo zaradi transparentne porabe proračunskih sredstev javno objavljen, je na podlagi podatkov iz spletne aplikacije Ajda pripravilo ministrstvo za naravne vire in prostor.

Gre za tretjo tranšo predplačil od štirih. Kot je ministrstvo pojasnilo na omrežju X, so letos izplačali praktično vsa sredstva iz skupne ocenjene vrednosti predplačil v znesku 30 milijonov evrov. V prvi tranši, ki je bila izplačana 6. decembra, je predplačila prejelo 1932 upravičencev v skupni vrednosti 4,57 milijona evrov. V drugi tranši, izplačani 19. decembra, je predplačilo prejelo 2815 upravičencev v skupni vrednosti 18,12 milijona evrov.

Po interventnem zakonu zaradi katastrofalnih poplav se predplačilo za posamezno stanovanje izplača lastniku v vrednosti 20 odstotkov ocenjene škode iz Ajde, če znaša ocenjena škoda več kot 6000 evrov. Tega pa se ne izvede za stanovanja v objektih, ki jim v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih grozi visoka nevarnost porušitve ali znatnega poškodovanja objekta.

Iz državnega proračuna do zdaj izplačanih več kot pol milijarde evrov

Država je po katastrofalni avgustovski ujmi do vključno 28. decembra sicer prejela skoraj 10,4 milijona evrov donacij. Zbrana sredstva bodo šla izključno za obnovo prizadetih območij po poplavah, vsa izplačana sredstva pa so javno objavljena, so sporočili z ministrstva za finance.

Ministrstvo je med tistimi, ki so donirali sredstva in podali soglasje za javno objavo, navedlo NLB, ki je doniral pet milijonov evrov, ter družbi Holding Slovenske elektrarne in Gen energija z donacijo po en milijon evrov. Ministrstvo omenja tudi družbo Krka, v kateri pa zneska javno ne razkrivajo.

Država se je ob tej priložnosti znova zahvalila vsem donatorjem in k tej gesti pozvala druge. Iz državnega proračuna je do zdaj izplačala več kot 521 milijonov evrov, izplačila pa se bodo nadaljevala v prihodnjih dneh in tednih, so še navedli.