Foto: Savinja v Spodnji Savinjski dolini. Vlada RS
Foto: Savinja v Spodnji Savinjski dolini. Vlada RS

Obisk ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka z ekipo pri županih Spodnje Savinjske doline, Celja in Šoštanja je pospremil protest kmetov, ki želijo biti vključeni v reševanje problematike poplavne varnosti.

"Protestiramo zato, ker se je iztekel 14-dnevni rok, ko smo zaprosili ministra Novaka, da mu predstavimo naše težave. Dejstvo je, da se pogovarjajo o naši zemlji, o naši lastnini brez nas," je za Radio Slovenija povedal Rok Sedminek, eden izmed kmetov.

Novak je novinarjem pojasnil, da se ob njegovem prihodu na sestanek ni želel z njim pogovarjati nihče od kmetov. "Ko bodo prišli, pa se bomo pogovarjali, jaz se ne izogibam nobenemu sestanku. Ne vem pa, koliko pogajalcev in koliko interesov je na njihovi strani," je poudaril in spomnil na srečanje, ki ga je imel prejšnji teden s kmetijskimi organizacijami in ministrstvom za kmetijstvo, na njem pa so se dogovorili tudi za potek nadaljnjih pogovorov v Šentjurju, Savinjski dolini in na Ptuju. Kmete je pozval, da naj se glede svojih želja med seboj uskladijo, da se ne bodo "pogovarjali na 100 koncih".

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić, ki se je včeraj na tem terenu seznanila z umeščanjem suhih zadrževalnikov v državno prostorsko načrtovanje, si je vzela čas za pogovor s kmeti, je še dejal Sedminek.

Ministere Novak na ogledu izvedenih ukrepov. Foto: MNVP
Ministere Novak na ogledu izvedenih ukrepov. Foto: MNVP

Celovit program za dolino, v okviru katerega bodo tudi trije državni prostorski načrti

Novak si je ogledal izvedbo interventnih del na vodotokih. Rezultati so dobri. S potrojenim obsegom dela so na več kot 100 km vodotokov vzpostavili pretočnost. "Imamo še kar nekaj gradbišč, ki jih bomo končali večinoma do konca marca, v mesecu juniju pa jim bomo tudi interventno zaključili," je dejal minister.

Župane so seznanili tudi s pripravo predloga dolgoročnega programa sanacij, v okviru katerega bo za trajno reševanje zadev namenjenih 120 milijonov evrov, in pripravo dopolnjene hidrološke študije, ki upošteva minule poplave in dolgoročno rešuje odpornost na podnebne spremembe. "Pripravlja se tudi celovit program za dolino, v okviru katerega bodo postopoma pripravljeni tudi trije državni prostorski načrti," je poudaril minister.

Komentiral je neuradne informacije, da naj bi bili nekateri osnutki državnih prostorskih načrtov že pripravljeni. Kot je zagotovil, se načrti šele začenjajo pripravljati, v najboljšem primeru pa bodo sprejeti v dveh letih. "Kakšne rešitve bodo v Savinjski dolini, bomo šele videli," je bil jasen.

Med trenutnimi prednostnimi nalogami sta po njegovih pojasnilih sanacija samega ministrstva in priprava direkcije za vode za velik naložbeni cikel, ki za desetkrat povečuje sredstva za zagotovitev poplavne varnosti. Med težavami, s katerimi se trenutno prednostno ukvarjajo, je tudi zagotovitev strehe nad glavo ljudem, ki so v poplavah ostali brez domov.