Vrednost pogodbenih del znaša nekaj več kot 934.000 evrov, naložbo pa bodo financirali s sredstvi iz občinskega proračuna, so danes sporočili z občine.

Uvedba izvajalca v delo je predvidena na začetku februarja, rok za izvedbo del po pogodbi pa je 12 mesecev. To pomeni, da bo novo vodovodno omrežje, na katero bo priključenih 46 objektov, zgrajeno na začetku prihodnjega leta. Gradbeno dovoljenje za izvedbo projekta je celjska občina pridobila v prvih mesecih leta 2023.

Prebivalci na območju spodnjih in zgornjih Rup, Pepelnega in Jezerskega si trenutno pitno vodo zagotavljajo v lokalnih vodnih zajetjih, ki pa ob sušah presahnejo, vodooskrba pa zato ni mogoča. To se je denimo zgodilo poleti leta 2022.

Javno podjetje VO-KA je takrat v dogovoru s celjsko občino krajanom pitno vodo iz javnega vodovodnega omrežja zagotavljajo z gasilskimi cisternami.

Težave krajanom na tem območju predstavlja tudi kaljenje vodnih virov ob večjih padavinah. Kritične razmere na več vodnih zajetjih in ob izrednih vremenskih dogodkih so pripomogle k temu, da je bil z občani dosežen dogovor glede predaje vaških vodovodov na celjsko občino in v upravljanje VO-KA.

Novozgrajeno javno vodovodno omrežje Pepelno–Rupe bo po mnenju občine omogočilo varno, kakovostno in stabilno vodooskrbo tudi ob izrednih vremenskih razmerah.