Preostalo bo zagotovila iz svojega proračuna, so danes sporočili z izolske občine.

Izvajalca bosta v prvi fazi uredila del mandrača ob ribiškem pomolu in plavajoče pontone ob njem ter protipoplavno zaščito bencinskega servisa za plovila. V načrtu je tudi višanje obale in valobrana. Na novo bodo postavljeni plavajoči dostopni pomoli za ribiče, obnovljena bosta pomol in zid ob mandraču, vzpostavljen bo videonadzor, urejen bo podzemni ekološki otok, med mandračem in Hotelom Marina pa pot s hitrostno oviro, so navedli na občini.

Gradbena dela bodo stekla v prihodnjih dneh. Izolski župan Danilo Markočič je ob tem občane prosil za strpnost. Direktor Komunale Izola Denis Bele pa je dodal, da je območje, kjer bodo potekala gradbena dela, nepredvidljivo ter da zahteva specifično tehnologijo in poseben pristop.

Kot so na občini povzeli Beleta, je treba v letošnjem letu porabiti približno polovico zagotovljenih finančnih sredstev, ta cilj pa bo mogoče doseči le z medsebojnim sodelovanjem vseh deležnikov.

"Če ne dosežemo cilja v predvidenem času, bi to pomenilo, da je bil ves naš trud zaman, saj je poraba evropskih sredstev časovno omejena," pa je pojasnil župan.

Po uspešno končani prvi fazi bodo v drugi fazi uredili še del mandrača ob Sončnem nabrežju in zadnji odsek nabrežja. Predvidena vrednost te naložbe znaša 1,8 milijona evrov.