Med sanacijo, ki bo predvidoma trajala do konca meseca, bodo obrezovali suhe in poškodovane veje dreves ter odstranjevali rastlinje, ki se zarašča v krošnje in ovira njihovo rast, so danes sporočili s Komunale Izola.

Obalna cesta med Izolo in Koprom je bila zgrajena leta 1837, vse do leta 2017 pa je služila kot glavna magistralna cesta med obalnimi mesti. Danes sta ob njej urejeni kolesarska in sprehajalna pot, na kateri bodo med izvajanjem sanacijskih del po pojasnilih izolske komunale urejene začasne premične zapore in obvoz za kolesarje.

Drevored pinij je bil posajen v 30. letih 20. stoletja in šteje skoraj 60 dreves. Tako že skoraj celo stoletje kljubuje številnim neugodnim dejavnikom, kot so morska sol, močna burja, poškodbe debel zaradi prometnih nesreč, poškodbe koreninskega sistema ob izvajanju del na cesti in pomanjkljivega vzdrževanja drevoreda v preteklosti.

Kot navaja Komunala Izola, so omenjeni dejavniki vplivali na to, da so danes nekatera drevesa v zelo slabem stanju in rastni kondiciji. Sanacija se bo izvedla v skladu s strokovnim arborističnim mnenjem, kulturnovarstvenim soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in strokovnim mnenjem Zavoda RS za varstvo narave, še navajajo v sporočilu za javnost.