Gradbena dela, vredna 14,8 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, se bodo začela še letos, trajala pa bodo predvidoma 20 mesecev, poroča časopis Dnevnik.

To je bil že drugi javni razpis za gradnjo kopališča v Vevčah, na katerega je tako kot na prvega prispelo šest ponudb, ki pa so bile tako kot prvič previsoke. Zato se je občina maja letos odločila, da naročila ne odda, pač pa izvede konkurenčni postopek s pogajanji.

Ob tem so na občini sklenili nekoliko oklestiti projekt kopališča Vevče. Med drugim so iz prvotnih načrtov črtali gradnjo 5,7 metra visokega tobogana in na zunanjih bazenih zmanjšali število vodnih učinkov. Opustili so tudi namero gradnje pomožnega objekta ob kopališču, v katerem bi bila trgovina, na strehi pa bi bilo igrišče za košarko, navaja časnik.

Namesto tega pomožnega objekta bo izbrani izvajalec moral zgraditi objekt s transformatorsko postajo ter montažni leseni objekt, v katerem bosta kolesarnica in čolnarna. Občina je pri tej optimizaciji projekta sklenila tudi, da ne bo gradila podzemne parkirne hiše, temveč bodo 28 parkirnih prostorov zagotovili neposredno ob kopališču, še 49 pa v radiju največ 200 metrov od objekta.

Prvotni projekt je na strehi glavnega kopališčnega objekta predvideval ekstenzivno ozelenitev, po novem pa bodo na streho postavili sončno elektrarno. Zaradi vseh predvidenih sprememb bo občina po navedbah časopisa morala pravočasno spremeniti lani izdano gradbeno dovoljenje za gradnjo kopališča Vevče. To bo imelo zunanji olimpijski bazen, otroške bazene, pokrit zimski bazen, telovadnico, savne in fitnes.

Ljubljanska občina je več let zapuščeno kopališče Vevče kupila leta 2018, ko je ljubljanski župan Zoran Janković izrazil pričakovanje, da bodo na tem mestu zgradili nov bazen do leta 2020.

"Občina je zapuščeni bazen odkupila, da ga bo zgradila na novo, kajti tu ni kaj obnavljati," je julija 2018 ob podpisu pogodbe od odkupu 9900 kvadratnih metrov velikega zemljišča od družbe Salomon dejal župan. Kot je dodal, bodo za ogrevanje vode uporabili vodo iz Papirnice Vevče.