Prek prvega, ki je vreden 249.800 evrov, bo dodelila nepovratna finančna sredstva fizičnim osebam za razvoj podjetništva in zmanjševanje brezposelnosti, z drugim, vrednim 249.800 evrov, pa bo sofinancirala nakup nove opreme.

Predmet prvega javnega razpisa je sofinanciranje stroškov samozaposlovanja v mariborski občini za letošnje leto. Občina bo nepovratna finančna sredstva dodelila fizičnim osebam za razvoj podjetništva, povečanje števila delovnih mest in zmanjševanje brezposelnosti na območju občine v skladu s pravili o dodeljevanju pomoči de minimis.

Kot so sporočili z občine, bodo financirani stroški samozaposlovanja upravičencev s stalnim bivališčem in poslovnim sedežem na območju občine, ki so oziroma bodo samozaposlitev realizirali med 12. septembrom 2020 in 8. septembrom 2021.

Med drugim velja pogoj, da je (bil) upravičenec neposredno pred samozaposlitvijo vsaj 30 dni prijavljen na Zavodu RS za zaposlovanje kot brezposelna oseba ali da je (bil) v delovnem razmerju in je samozaposlitev realiziral neposredno po prenehanju delovnega razmerja.

Za ta razpis je v občinskem proračunu zagotovljenih 249.800 evrov. Posamezni upravičenec lahko iz razpisa pridobi do deset minimalnih mesečnih plač (v primeru, da se je samozaposlil iz brezposelnosti) oziroma do pet minimalnih plač, če se je samozaposlil neposredno po zaposlitvi, so pojasnili.

Drugi javni razpis za dodelitev pomoči de minimis za nakup nove opreme v Mestni občini Maribor v letu 2021 pa je namenjen mikro in malim podjetjem z največ 49 zaposlenimi.

Upravičenci bodo lahko pridobili sofinanciranje materialnih in nematerialnih investicij (nakup nove opreme, patentov, licenc in programske opreme). Kot so pojasnili na občini, mora prejemnik zagotoviti vsaj 25 odstotkov lastnih sredstev, za upravičene pa štejejo stroški, ki so nastali in bili plačani v obdobju od 1. septembra lani do 8. septembra letos.

Posamezni upravičenec lahko po tem razpisu prejme največ 5000 evrov pomoči. V letošnjem občinskem proračunu je za ta razpis namenjenih 149.850 evrov.

Oba razpisa sta odprta do 8. septembra.