Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

S subvencijami želijo spodbuditi samostojno reševanje stanovanjske problematike. V ta namen je novogoriška občina zagotovila sredstva v vrednosti 100.000 evrov.

Kot poudarja novogoriški župan Klemen Miklavič, je stanovanjska problematika ključen korak k pomlajevanju občine, zato bodo s to subvencijo pomagali mladim in mladim družinam pri nakupu stanovanja. "Oživljamo tudi podeželje. Pomembno je, da se mladi preseljujejo tudi na podeželje, saj je tam po današnjih vrednotah kakovost bivanja lahko tudi boljša od mestne. Priseljevanje mladih na podeželje je tudi del ciljev, ki jih zasledujemo na mestni občini, in s tem ukrepom spodbujamo mlade, da kupujejo stare hiše na podeželju in jih prenavljajo," je dodal župan.

Glavni element stanovanjske politike za mlade sicer ostaja gradnja neprofitnih stanovanj, saj je še vedno velika večina takih, ki si stanovanja ne morejo kupiti in tudi ne morejo vzeti posojila, so še zapisali na občini.

Subvencijo za poplačilo že odobrenega stanovanjskega posojila bo mogoče pridobiti le za nezapadle obveznosti iz stanovanjskega posojila, ki je bilo sklenjeno v koledarskem letu pred letom razpisa oziroma v letu razpisa.

Sredstva bodo dodelili v obliki enkratne subvencije za kritje skupnih stroškov posojila za gradnjo, prenovo ali nakup stanovanjskih hiš in stanovanj občanov ter za poplačilo že odobrenih stanovanjskih posojil občanov. Kot prenova se bodo štele tudi adaptacija ali rekonstrukcija stanovanjske hiše, stanovanja, pa tudi gradnja in dozidava.