Omenjeni sklad ima na Ptuju že zdaj v lasti 75 namenskih najemnih stanovanj za upokojence in druge starejše. Zaradi dodatnega povečanja ponudbe oskrbovanih stanovanj v omenjeni mestni občini so se lani odločili za nakup skoraj 1900 kvadratnih metrov nepozidanih zemljišč ob Potrčevi cesti v središču mesta, kjer načrtujejo gradnjo novega večstanovanjskega objekta s 30 oskrbovanimi stanovanji.

Kot so sporočili, bodo ta arhitekturno in arhitektonsko prilagojena za bivanje starejših, saj bodo imela dvigala, držala, prilagojene kopalnice, vgrajene kuhinje in podobno ter bodo primerna za bivanje ene ali dveh oseb. Te bodo morale biti starejše od 65 let in jim zdravstveno stanje omogoča samostojno bivanje.

Stanovanja bodo vseljiva predvidoma v letu 2024 in jih bodo oddajali z razpisom, ki bo objavljen ob koncu del. Ob tem pojasnjujejo, da prijav do razpisa ne bodo sprejemali, zainteresirani pa se lahko prijavijo na obveščanje o informacijah o razpisu na njihovi spletni strani ali po telefonu.

Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja ima sicer v lasti 3172 najemnih stanovanj za upokojence in druge starejše v 116 krajih po vsej Sloveniji. Med njimi je 409 oskrbovanih najemnih stanovanj, ki so v 17 različnih krajih. V prvi polovici letošnjega leta bo na voljo za najem še dodatnih 60 oskrbovanih najemnih stanovanj na Bledu. Do leta 2030 načrtujejo pridobitev 725 novih najemnih stanovanj, v prihodnjih petih letih vsaj 400.