Trenutno dela končujejo v krajevnih skupnostih Kavče, Bevče, Šentilj in Vinska Gora, dela pa potekajo še v krajevni skupnosti Pesje, so sporočili z velenjske občine.

Na začetku prihodnjega leta bo izvajalec, podjetje GPO, dela nadaljeval v naseljih Paški Kozjak, Loke, Lopatnik pri Velenju, Paka pri Velenju in Šenbric, v nadaljevanju leta 2024 pa še v Škalah, Hrastovcu, Cirkovcah in Plešivcu.

V načrtu imajo tudi izvedbo priključkov za uporabnike, ki se bodo še prijavili ob izgrajeni trasi in imajo priključek ob parceli. Poleg tega bo telekomunikacijski operater T2 spomladi ločeno začel še izgradnjo optičnega omrežja v Stari vasi.

Na pobudo predsednikov krajevnih skupnosti je velenjska občina te dni organizirala sestanek z družbo GPO in izvajalca opozorila na manjše pomanjkljivosti, ki da so se pojavile na terenu, kot so komunikacija, obveščanje, pridobivanje soglasij in neutrjene bankine. GPO se je zavezal, da bo omenjene pomanjkljivosti odpravil.

Možnost dostopa do ultrahitre optične povezave bo na območju velenjske občine ob koncu projekta predvideno omogočena 3400 novim uporabnikom.

Zasebno financirani projekt Rune s širokopasovnim optičnim omrežjem povezuje naselja na podeželskih območjih v Sloveniji in na Hrvaškem, ki so za osrednje ponudnike komercialno manj zanimiva. V Sloveniji je vrednost projekta ocenjena na 160 milijonov evrov.