"Varstvo okolja in zaščita zdravja prebivalk ter prebivalcev naše občine je moja temeljna skrb, zato vnovič kličem k odgovornosti tako Kemis kot pristojne državne organe," je zapisal župan Daniel Cukjati.

Inšpektorat za okolje in prostor ter drugi pristojni organi po navedbah vrhniške občine dopuščajo, da družba Kemis v nezakonito zgrajenem objektu izvaja tehnološke procese z nevarnimi odpadki.

Ob tem so spomnili, da je omenjeni inšpektorat že septembra lani izdal delno odločbo, nato pa jo je novembra kot drugostopenjski organ izdalo še okoljsko ministrstvo, s katerima sta organa ugotovila, da je zavezanec gradil nezakonito, saj za gradnjo ni pridobil potrebnega gradbenega dovoljenja in je bila v tem delu prepovedana uporaba ali opravljanje gospodarskih ali drugih dejavnosti.

"Kemis v posmeh pravni državi navaja, da mu v času od izdanih predmetnih odločb do danes še ni uspelo iz objekta odstraniti nevarnih odpadkov, ki so se tam nahajali pred izdajo odločb, in tako nadaljuje tehnološke procese ob dejstvu, da bi morala biti nezakonita gradnja že 24. septembra 2021 odstranjena," so opozorili na Občini Vrhnika.

Ugotavljajo, da kljub številnim pozivom objekt in dejavnost, ki je leta 2017 na Vrhniki povzročila hudo okoljsko nesrečo, deluje tudi po več kot štirih letih naprej v nezakoniti gradnji, pristojni državni organi pa to dopuščajo. "Bo kdo odgovarjal za grozečo nevarnost prebivalcem Vrhnike in okolju," se sprašujejo na občini.