Projekt je sofinanciran iz načrta za okrevanje in odpornost v znesku 1,6 milijona evrov, so za STA povedali na občini.

Kot je povedal župan Podčetrtka Peter Misja, gre za začetek pomembne naložbe, ki bo poleg zaščite objekta kulturne dediščine pomembno vplivala k razvoju destinacije.

Z naložbo bo Občina Podčetrtek spodbudila raznoliko uporabo in ponovno uporabo spomenikov kot najpomembnejše kulturne dediščine ter izkoristila njihove potenciale. Z izvedbo vlaganj v obnovo gradu Podčetrtek in vzpostavljenimi štirimi novimi turističnimi produkti bodo trajnostno izkoriščeni potenciali objekta kulturne dediščine in zagotovljeni multiplikativni učinki v širši regiji.

Na občini pričakujejo, da bodo z naložbo izboljšali dostopnost do spomenikov kot najpomembnejše kulturne dediščine, tako v fizičnem kot digitalnem okolju.

Veliko pozitivnih učinkov dediščine na gospodarske, kulturne, družbene in na okoljske sfere ponazarjajo vse številčnejši dokazi, ki lahko prepričajo najrazličnejše investitorje.

Z naložbami v dediščino se lahko po oceni Občine Podčetrtek neposredno ali posredno prispeva h gospodarskemu razvoju. Kot sektor, ki ustvarja veliko delovnih mest, dediščina pokriva širok razpon poklicev z najrazličnejšimi vlogami ter stopnjami spretnosti in kvalifikacij, za katere so potrebne različne tehnike.