V času postopka je k ustanavljanju pristopila Občina Ruše, medtem ko je Občina Ribnica na Pohorju iz postopka izstopila.

Osnutek uredbe o Regijskem parku Pohorje je trenutno v medresorskem usklajevanju. Po končani medresorski obravnavi bo sledilo sprejetje uredbe na vladi in nato še odlokov v enakem besedilu na vseh občinskih svetih občin soustanoviteljic. To so občine Zreče, Vitanje, Mislinja, Lovrenc na Pohorju, Ruše in Slovenska Bistrica.

Med njimi ni Občine Ribnica na Pohorju, čeprav je bil tamkajšnji župan Srečko Geč leta 2017 med šestimi pobudniki za ustanovitev regijskega parka. "Župan Občine Ribnica na Pohorju nas je pisno seznanil, da na občinskem svetu nima zadostne podpore za sprejetje akta o zavarovanju Pohorja, zato iz postopka izstopa," so za STA pojasnili na ministrstvu naravne vire in prostor.

Občinske svetnike v Ribnici na Pohorju so najbolj zmotile omejitve v povezavi z ravnanjem s prostorom, je za STA pojasnil ribniški župan Srečko Geč. "Ko smo župani Pohorja stopili skupaj in smo rekli, da moramo nekaj narediti, je bila stvar drugačna. Ko se je vmešala država, je dodala toliko omejitev, da se občinski svet z vsemi ne strinja," je razložil.

Župan obžaluje, da se je to zgodilo. "Nameraval sem sodelovati pri zaščiti, ker se zavedam, da je narava edino, kar tukaj še imamo. Ampak tako kot si to predstavljajo v pisarnah v Ljubljani, tako to ne gre," je dodal.

Ob tem je opozoril na več odprtih vprašanj glede upravljanja prostora na Pohorju, ki nekatera ostajajo nerešena že vrsto let, kot so med drugim vožnje z motorji za motokros . "Sprejeli bi predpis, ki bi omejeval domačine, medtem ko bi se z motorji tam še naprej vozili, ker jim nihče nič ne more, kazen je premila," je dejal župan.

Domačini so po njegovih besedah jezni, ker nočejo več imeti omejitev, saj gre za njihovo premoženje. "Pohorci znajo upravljati premoženje, ker če ne bi znali, potem Pohorja kot takšnega sploh ne bi bilo več. Če bi bili Pohorci taki, da bi želeli kar vse posekati, potem mi danes ne bi imeli več kaj ščititi. Tako pa še imamo prvenstveno neokrnjeno naravo in se dobro zavedamo, da samo s tem lahko preživimo, ker drugega nimamo kaj prodajati," je pribil župan.

Osnutek uredbe o Regijskem parku Pohorje predvideva, da je upravljavec zavarovanega območja Zavod RS za varstvo narave. S predlogom, da začasno upravljanje prevzame že ustanovljena strokovna organizacija, torej zavod za varstvo narave, so se strinjale tudi občine, so pojasnili na ministrstvu. Začasno upravljanje naj bi trajalo tri leta, v tem času bo pripravljen načrt upravljanja.

Park bi sicer formalno lahko zaživel takoj po sprejetju omenjenih aktov, predvidoma konec letošnjega leta, sedež parka pa bo začasno na mariborski območni enoti Zavoda RS za varstvo narave. Glede izstopa občine Ribnica na Pohorju so na ministrstvu dodali, da je odločitev občine legitimna in da na samo vsebino uredbe, razen popravljene meje in velikosti območja, ne vpliva.

Območje prihodnjega regijskega parka leži na nadmorskih višinah nad 1200 metri in bi po prvotnih načrtih zavzemalo približno 6000 hektarjev na površju Pohorja, za katero sta značilni izredna naravna ohranjenost in krajinska pestrost.

Ministrstvo v spletni predstavitvi načrtov za ustanovitev regijskega parka poudarja prednosti za prebivalce in lokalne skupnosti, kot so življenje v naravno ohranjenem okolju in večjo prepoznavnost območja, pa tudi strokovno in tehnično pomoč od upravljavca ter večji in učinkovitejši nadzor nad nedovoljenimi posegi in dejavnostmi. Ob tem navaja še, da regijski park v prostor prinaša tudi nekatere omejitve, ki med drugim veljajo za posege, s katerimi bi lahko ogrožali cilje parka.