Projekt bo razdelila na dva dela.

Na maja objavljeni razpis se je pravočasno prijavila le Gorenjska gradbena družba, ki bi bila pripravljena projekt izvesti za nekaj več kot štiri milijone evrov, vključno z DDV-jem. Vendar je naročnik pri pregledu ponudbe ugotovil, da ta cena presega zagotovljena sredstva. Zato je občina sklenila, da javnega naročila na tem razpisu ne odda, je razvidno iz odločitve, ki je bila danes objavljena na portalu javnih naročil.

Tržiška podžupanja Metka Gaberc je za STA pojasnila, da projektantska ocena del za energetsko sanacijo južnega trakta obstoječe zgradbe zdravstvenega doma in novogradnjo prizidka ter sanacijo severnega dela stavbe brez notranje in medicinske opreme znaša 2,8 milijona evrov z DDV-jem.

Občina ima v proračunu skupaj s sofinanciranjem Osnovnega zdravstva Gorenjske in ministrstva za zdravje za investicijo zagotovljenih 3,7 milijona evrov sredstev. Ministrstvo za zdravje je po sklepu vlade za projekt namreč odobrilo nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, Osnovno zdravstvo Gorenjske pa bo prispevalo skoraj 600.000 evrov.

"Edina prispela ponudba je bila v vrednosti 4,056 milijona evrov z DDV-jem samo za gradbeno obrtniška dela brez opreme. Posledično smo zaradi previsoke ponudbe in premalo razpoložljivih sredstev razpis razveljavili," je pojasnila Gaberc in dodala, da so trenutno razmere na gradbenem trgu žal zelo nepredvidljive.

Kot je napovedala, bodo projekt, ki več kot 60 let po gradnji predstavlja sploh prvo večjo naložbo v objekt zdravstvenega doma, zdaj razdelili na dva dela. Najprej bodo objavili razpis za energetsko sanacijo južnega trakta, jeseni pa še za izgradnjo prizidka in predelavo ter sanacijo severnega trakta.

Pojasnila je, da se bodo naprej lotili energetske sanacije južnega dela zdravstvenega doma, kjer je v pritličju urgenca, v nadstropju pa večina ordinacij, saj je v tem delu fasada še brez izolacije. Prav tako so zelo dotrajana še prvotna lesena okna. Zato ima objekt na tem delu velike energetske izgube.

S prizidkom bodo nato zagotovili dodatnih 900 kvadratnih metrov prostorov, ki bodo namenjeni povečanju fizioterapevtskega dela in zobnih ter referenčnih ambulant. 100 kvadratnih metrov pa bo dodatno na voljo za potrebe dela urgence in vodstva zdravstvenega doma.

Gaberc je poudarila, da je naložba za občino pomembna predvsem z vidika zagotavljanja zdravstvenih storitev občanom. Te so namreč prostorsko zelo omejene, po gradnji prizidka pa se bodo v objektu lahko izvajale tudi dejavnosti, ki se zdaj sploh ne morejo ali pa se izvajajo v zelo okrnjenem obsegu, denimo dejavnosti psihologa in logopeda.