Turistični delavci namreč že opozarjajo na posledice neenotnosti, je poudarila.

Predsednica republike Pirc Musar, ki je že drugi dan na regijskem obisku Posočja in Baške grape, se je danes v Bovcu srečala s predstavniki Rdečega križa in Karitasa ter prostoferovci, prostovoljci, ki prebivalcem nudijo prevoz, denimo do zdravnika ali trgovine. Ob tem je v izjavi za javnost ocenila, da so ti, tudi zaradi slabe prometne infrastrukture v regiji, med prebivalci toplo sprejeti.

Ob srednem obisku tovarne Smarteh in današnjem obisku podjetja Mahle Electric Drives Bovec pa je ocenila, da omenjeni vendarle kažejo na to, da je v regiji dovolj kakovostne delovne sile, ki na tem območju ostaja prav zaradi tovarn, ki omogočajo nove delovna mesta.

Pirc Musar si je ogledala tudi potek proizvodnje v Mlekarni Planika in se srečala z vodstvom podjetja, lokalnimi kmeti ter predstavniki Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije. Pozdravila je dejstvo, da se je mlekarna na tem območju ohranila in razvila. "Kmetje so zadovoljni, zadruga je 100-odstotna lastnica, produkti vrhunski," je poudarila predsednica.

Na obisku mlekarne se je Pirc Musar pridružil tudi župan Kobarida Mark Matajurc, ki je predsednico sicer v sredo seznanil tudi z gradnjo novega Centra za zaščito in reševanje Kobarid, so ob tem sporočili iz urada predsednice republike.

Pirc Musar pa je v današnji izjavi opozorila, da je na obisku posoških občin med njimi oziroma posameznimi župani zaznala določena nesoglasja, predvsem pri regulaciji aktivnosti na Soči. "Soča je reka, ki ne ve, kje se konča ena občinska meja in začne druga, zato bi ponovno apelirala na vse župane te izjemno pomembne regije, da se ponovno usedejo in razmislijo, kako regulirati dovolilnice za spust po reki," je dejala.

Kobariški župan Matajurc je ob tem v izjavi za medije zatrdil, da pogajanj še nikakor niso zaključili, pogovori tečejo. Želijo pa si, da bi predstavniki občin našli skupni jezik, ki bo prijaznejši za uporabnike Soče.

Bovški župan Valter Mlekuž pa je v izjavi pozdravil obisk predsednice v njihovi regiji in še posebej izpostavil njen posluh za nekatere težave v občini, še posebej za iskanje rešitev za ponovno oživitev in delovanje smučišča Kanin.