Tam bo oddelek umeščen v zgradbo klinike za interno medicino, konec selitve pa je predviden sredi leta 2022.

Pljučni bolniki se sicer za zdaj še vedno zdravijo v objektu na Slivniškem Pohorju, saj trenutno potekajo gradbeno-obrtniška dela v tretjem nadstropju zgradbe klinike za interno medicino v matični enoti, kamor bo po novem umeščen oddelek za pljučne bolezni.

"Gradbena dela potekajo po načrtih, je pa potrebnih za napredovanje del ogromno usklajevanj s stroko vseh oddelkov v zgradbi," so za STA povedali v kliničnem centru. Gradbena dela bodo končana predvidoma sredi leta 2022, so dodali.

Vrednost potrebnih gradbeno-obrtniških del za selitev znaša 2,8 milijona evrov z DDV-jem. Sredstva so zagotovljena iz evropskega instrumenta React-EU. Skupno se celoten projekt ocenjuje na 3,6 milijona evrov.

Ker v UKC-ju Maribor ni prostora za gradnjo novih objektov, so morali za zagotovitev prostorov za pljučni oddelek v matični enoti preseliti tudi nekatere druge oddelke.

O selitvi oddelka za pljučne bolezni se je govorilo vrsto let, saj je ta v starejši stavbi na Pohorju, okoli 15 kilometrov stran od osrednjega kompleksa UKC-ja Maribor. Zgradba je nujno potrebna temeljite obnove, delovanje oddelka na dislocirani lokaciji pa je težavno tudi zaradi tega, ker morajo nujne primere in bolnike za opravljanje invazivne diagnostike voziti v matično enoto v središče Maribora.

Po selitvi pljučnega oddelka nameravajo v izpraznjenih prostorih na Pohorju urediti negovalno bolnišnico, ki jo Maribor prav tako čaka že dalj časa.

Kot pojasnjujejo v UKC-ju Maribor, se za negovalno bolnišnico trenutno izdeluje projektna dokumentacija. "Dela bi se predvidoma lahko začela v drugi polovici leta 2022, prve bolnike bi lahko negovalna bolnišnica sprejela predvidoma v letu 2024," ocenjujejo.

Ta naložba je ocenjena na okoli devet milijonov evrov. "Natančna vrednost investicije bo znana po izdelani PZI projektni dokumentaciji. Predvideni viri financiranja so sredstva EU-ja v okviru operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike in sredstva UKC-ja Maribor," so navedli.