Minister, sicer tudi sam prostovoljni gasilec, je poudaril srčnost, voljo in predanost pomagati sočloveku kot temelje gasilstva. "Danes, ko je čas individualizma, ki ni naklonjen sodelovanju, smo prav gasilci tisti, ki temu kljubujemo na vso moč," so ga v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za obrambo.

Dokler bo slovensko gasilstvo, individualizem po Šarčevem prepričanju ne bo prevladal nad pomočjo sočloveku, nad tovarištvom in nad reševanjem premoženja in življenj. Poudaril je tudi pomen dobre opremljenosti gasilcev, ki je danes bistveno boljša kot na začetkih samostojne države. To po njegovem mnenju velja tudi za področji gasilskih taktik in strategije, saj se je tudi izobraževanje, z njim pa usposobljenost gasilcev, izjemno razvilo.

"Slovenski poklicni in prostovoljni gasilec sta danes usposobljena, motivirana in vedno pripravljena priskočiti na pomoč," je dejal in opozoril tudi na spreminjanje narave nesreč, v katerih posredujejo gasilci. Poudaril je še pomen podmladka in podpore, ki jo gasilcem nudijo njihove družine.

PGD Stražišče je društvo prve kategorije, ustanovljeno avgusta 1902, ko je bilo v njem 20 delavnih in 25 podpornih članov. Društvo je ob 110. obletnici delovanja dobilo nov sodoben gasilski dom, v zadnjih letih pa tudi sodobno opremo in vozila. Danes je eno od 16 prostovoljnih gasilskih društev, ki sestavljajo Gasilsko zvezo Mestne občine Kranj.