Koroška, 9. 9. 2023. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Koroška, 9. 9. 2023. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Dopoldne se je Šefic srečal z županjo Črne na Koroškem Romano Lesjak. Sledilo je srečanje z županom Mežice Markom Mazetom ter ogled Nužijevega plazu, kjer so ga seznanili s potekom dvofazne sanacije spodnjega dela hudourniških grap, ki so v območju državne ceste, so sporočili z vladne službe.

Nato se je Šefic srečal z županom Prevalj Matijo Tasičem in županom Raven na Koroškem Tomažem Roženom. Z Roženom sta si ogledala plaz Koroški Selovec in se srečala z lastnikoma objektov pod plazom. Namen pogovorov je bila seznanitev s situacijo in dogovor, kako zadevo urejati naprej. Na koncu se je sešel še z županom Slovenj Gradca Tilnom Kluglerjem.

Šefic je pozdravil napore sogovornikov pri iskanju rešitev za posamezne primere in pobudo za razmislek o spremembah zakonodaje. Hkrati je apeliral na župane, da v času razgrnitve strokovnih mnenj in postopkov sprejemanja odločitev o odstranitvi posameznih objektov nadaljujejo iskanje zemljišč za nadomestitvene gradnje.

Državni sekretar je znova poudaril, da je ključni dejavnik, ki bo definiral uspešnost obnove po naravni nesreči avgusta lani in zagotovil odpornost proti morebitnim prihodnjim tovrstnim podnebnim ekstremom, skupno delo vseh vpletenih ter zavedanje, da lahko le s sodelovanjem dosežejo zastavljene cilje, so še zapisali v službi vlade za obnovo po poplavah in plazovih.