Dokončana bo maja 2023, je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Sledila bo gradnja obvoznice Komenda in nato dokončanje celotne povezave do Želodnika v občini Domžale.

Na obvoznico Vodice prebivalci težko čakajo že najmanj 20 let in so jo v preteklosti zahtevali tudi s protesti. "Občani niso nič krivi, a so zadnjih 20 let izjemno trpeli zaradi tovornega prometa," je dejal Vrtovec. Z obvoznico bo promet pretočnejši in varnejši, tovorni promet ne bo več tekel skozi središče kraja, življenje domačinov bo bolj kakovostno, je dodal.

Gradnjo 2,28 kilometra dolgega odseka bo vodila Direkcija za infrastrukturo, ki je za izvajalca izbrala družbo KPL. Sofinancerja sta Dars in Občina Vodice.

Na Občini Vodice so si za gradnjo obvozne ceste mimo Vodic, s katero se bo razbremenil promet po državni cesti čez naselje, prizadevali že od leta 2011. Povprečni letni dnevni promet na Kamniški cesti se povečuje in po ocenah občine šteje več kot 10.000 vozil, od tega je približno 15 odstotkov tovornega prometa in več kot polovica tranzitnega prometa.

Vodiška obvoznica je del cestne povezave Želodnik–Mengeš–Vodice. Ko bo končana, bo povezovala gorenjski in štajerski krak avtoceste med priključkoma Krtina in Vodice ter avtocesto in poslovno cono Komenda ter naselja Moste, Komenda in Kamnik. Z njo se bo razbremenil tudi promet na preostalih vpadnicah v Ljubljano in ljubljanskem cestnem obroču.

Pogodba za izgradnjo obvoznice Vodice je bila podpisana 22. decembra lani, izvajalec je bil uveden v delo 12. januarja letos. Od takrat pa vse do danes je izvajal pripravljalna in organizacijska dela ter meritve v okolju. Pogodbeni rok za dokončanje del je 15 mesecev od uvedbe v delo, kar pomeni, da bo nova cesta zgrajena do maja prihodnje leto, so tako, kot je dejal Vrtovec, sporočili tudi z Občine Vodice.

Ko bo vodiška obvoznica zgrajena, se bo začela graditi obvoznica Komenda. Ta se že projektira in – kot je povedal Vrtovec – bo potrebna presoja vplivov na okolje, pri čemer upa, da postopki ne bodo predlogo trajali. Nato si bodo prizadevali čim prej pridobiti gradbeno dovoljenje, medtem ko so zemljišča že odkupljena in pripravljena.

V Vodicah pričakujejo tudi izvedbo javnega razpisa za izbor izvajalca gradnje komunalne in cestne infrastrukture na državni cesti v Skaručni, izgradnjo hodnika za pešce na državni cesti Vodice–Zapoge ter podpis sporazuma o sofinanciranju rekonstrukcije državne Brniške ceste skozi naselje v Vodicah.