Naložba, ki bo v treh občinah skupaj z obnovo ceste vredna 36 milijonov evrov, bo končana predvidoma do konca leta 2023 in bo zagotovila nemoteno vodooskrbo več kot 10.000 prebivalcem.

Oskrbo s pitno vodo bodo s povezovalnim vodovodom zagotovili prebivalcem občin Ilirska Bistrica, Hrpelje-Kozina in Divača, pri čemer bo na novo na vodovodni sistem priključenih 272 prebivalcev občine Divača. Ocenjena vrednost projekta je 23 milijonov evrov, skupaj z obnovo slemenske ceste pa 36 milijonov evrov.

"Dela, ki jih bodo opravili na vodarni v Ilirski Bistrici in povezovalnem vodovodu Ilirska Bistrica-Rodik, bodo omogočila bolj stabilno preskrbo s pitno vodo več kot 10.000 prebivalcem. S tem odpravljamo krivico ljudem na tem območju. Upam, da bodo mladi v večjem številu ostajali na tem območju," je ob robu dogodka povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

V Občini Ilirska Bistrica bo naložba skupaj s sočasnim popravilom ceste vredna 20 milijonov evrov. Po besedah ilirskobistriškega župana Emila Rojca bo naložba v povezovalni vodovod zaključena do konca prihodnjega leta. Dela na območju vodarne, kjer so danes postavili temeljni kamen, bodo vredna okoli pet milijonov evrov.

Krajše slovesnosti sta se udeležili tudi županji občin Hrpelje-Kozina in Divača, Saša Likavec Svetelšek in Alenka Štrucl Dovgan. Slednja je po dogodku povedala, da bo to največja naložba divaške občine nasploh, pitno vodo pa bo iz javnega vodovoda končno dobilo 272 prebivalcev iz vasi Vareje, Vatovlje, Barka, Potok in Kozjane.

V divaški občini je naložba v vodovod vredna 5,47 milijona evrov, od česar bo občina iz svojega proračuna zagotovila 482.000 evrov, preostanek pa predstavljajo kohezijska sredstva ter sredstva vodnega sklada in državnega proračuna.

V Občini Hrpelje-Kozina bo naložba v vodovod stala osem milijonov evrov. Županja Likavec Svetelškova je zadovoljna, da bodo sočasno z vodovodom v celoti uredili tudi dotrajano slemensko cesto.

V treh občinah so se za izgradnjo povezovalnega vodovoda odločili zato, da bodo povezali kraški in ilirskobistriški vodovod. Vodovod bo zgrajen tako, da si bosta vodovodna sistema lahko izmenjevala transportno vodo. S tem bo v primeru izpada primarnega vodnega vira zagotovljeno nadomestno napajanje drugega vodnega vira.