Kot je ob podpisu dejal velenjski župan Peter Dermol, je njihov skupni interes uspešen in pravičen prehod za izstop iz premoga.

Dermol je povedal, da si podpisniki sporazuma želijo čim prejšnjega sprejetja območnih programov za izstop iz premoga, ki so podlaga za črpanje evropskih sredstev. Po njegovih besedah morajo biti ti programi pripravljeni do konca leta.

Od vlade medtem pričakuje, da pravočasno sprejme zakon o prestrukturiranju premogovnih regij in zakon o zaprtju Premogovnika Velenje. Predlagal je tudi, da vlada določi koordinatorja del glede izstopa iz premoga, saj bi se tako izognili birokratskim težavam.

Po Dermolovi oceni se savinjsko-šaleška in zasavska regija spopadata s podobnimi težavami, kot so prometna infrastruktura, sanacija vodotokov in degradiranih površin. Meni tudi, da degradirane površine ne smejo priti v zasebno last, ampak morajo biti namenjene lokalnim skupnostim za nadaljnji razvoj.

Hrastniški župan Marko Funkl meni, da je ustanovitev sveta županov premogovnih regij Saša in Zasavje dober temelj za izstop iz premoga. Dejal je, da pri prestrukturiranju zasavske regije lokalne skupnosti niso imele veliko besede, saj je zapiranje Rudnika Trbovlje-Hrastnik vodilo državno podjetje, ki je najboljša zemljišča prodalo po izredno nizkih cenah. Med zapiranjem rudnika so izgubili 5000 delovnih mest.

Tudi za Funkla je gradnja primerne prometne infrastrukture zelo pomembna, saj sta savinjsko-šaleška in zasavska regija oddaljeni od avtoceste. "V Zasavju si želimo, da bi šli v korak s časom, kar pomeni, da bi bila regija trajnostno naravnana, zanimiva za investitorje in prijetna za prebivanje," je dejal Funkl.

Zavzel se je tudi za čimprejšnjo ustanovitev dveh centrov za izstop iz premoga.