Namenjene so najmanj 60-letnim in še starejšim občanom. Rok za oddajo ponudb poteče 8. marca. Najemniki bodo morali ob najemnini plačevati še sorazmerni del obratovalnih stroškov, so sporočili z brežiške občine.

Po občinskih podatkih izklicna mesečna najemnina za manjšo stanovanjsko enoto glede na njeno površino znaša od nekaj več kot 43 evrov do dobrih 55 evrov. Za večjo pa od skoraj 82 evrov do nekaj manj kot 98 evrov.

Sorazmerni del obratovalnih stroškov obsega stroške uporabe stanovanjske enote in skupnih stavbnih prostorov. Najemniki bodo morali pred sklenitvijo najemne pogodbe poravnati varščino, so dodali.

Gre sicer za stanovanjske enote v stanovanjski skupnosti, ki poleg osebnih prostorov – sobe, stranišča z umivalnikom in predprostora – obsega še skupne prostore s kuhinjo, kopalnico ali umivalnico ter družabni prostor.

Omenjene enote so v drugem nadstropju brežiškega večgeneracijskega centra na Prešernovi cesti 13, v stavbi je tudi dvigalo. Deset stanovanjskih enot je predvidenih za bivanje enega, posamezna enota v povprečju meri 26 kvadratnih metrov. Dve stanovanjski enoti sta primerni za bivanje dveh stanovalcev, posamezna tovrstna enota pa v povprečju meri skoraj 50 kvadratnih metrov.

Vsi podatki, pogoji najema in drugo potrebno so na voljo na spletni strani Občine Brežice.

Ta je sicer stavbo nekdanjega doma upokojencev na Prešernovi cesti 13 v Brežicah na podlagi pogodbe o brezplačnem prenosu državnega premoženja dobila leta 2018, ob prenosu lastništva pa se je zavezala k uresničitvi projekta njene vnovične oživitve.

Stavbo je prenovila in prednostno namenila potrebam občanov s posebnimi potrebami. Del prostorov je namenila bivalnim enotam varovancev Varstveno-delovnega centra Leskovec Krško. V stavbi so nove prostore dobila številna društva in druge nevladne organizacije s področij zdravstvenega in socialnega varstva. Občina pa želi z objavljenim javnim pozivom za oddajo urejenih stanovanjskih enot zagotoviti dodatne pogoje za kakovostno bivanje starejših, so še zapisali na brežiški občini.