Zimska služba zajema različne dejavnosti in opravila, ki omogočajo prevoznost cest in zagotavljajo varen potek prometa v zimskih razmerah. V celjski občini jo je do zdaj v sklopu gospodarske javne službe vzdrževanja kategoriziranih občinskih cest izvajalo javno podjetje VOC.

Gospodarska javna služba vzdrževanja javnih občinskih cest v celjski občini obsega vzdrževanje 213 kilometrov javnih poti, 133 kilometrov lokalnih cest, 105 kilometrov pločnikov in pešpoti, 8100 kvadratnih metrov javnih površin ožjega mestnega jedra, 20.000 kvadratnih metrov interventnih poti in 31.500 kvadratnih metrov parkirišč v središču mesta.

Zimska služba se izvaja skladno s pravilnikom in izvedbenim programom zimske službe. Dežurna služba neprekinjeno, torej 24 ur na dan, vse dni v tednu spremlja stanje in razmere na cestah in pločnikih ter v primeru poledice ali začetka sneženja v najkrajšem mogočem času aktivira dežurne ekipe, ki so zadolžene za pluženje oziroma posipavanje.

Ko nastopi poledica oziroma zapade večja količina snega, dela izvajajo skladno z izvedbenim programom zimske službe. Zimska služba se vedno najprej izvaja v okolici zdravstvenega doma, gasilskih domov, šol, vrtcev in drugih javnih objektov, na preostalih občinskih cestah pa po vnaprej določenem prednostnem seznamu.