Naložba bo stala nekaj manj kot 4,2 milijona evrov, nekaj manj kot 570.000 evrov bo zanjo prispeval Eko sklad. Novi vrtec bo nared do novega šolskega leta.

Nova stavba enote Loka bo imela 14 oddelkov z vsemi spremljajočimi in upravnimi prostori. Naložba obsega tudi nakup opreme in ureditev okolice vrtca. Gradbena dela naj bi predvidoma končali do konca julija prihodnje leto, je povedal črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Z omenjeno 14-oddelčno gradnjo bodo prišli do približno 2200 kvadratnih metrov površine in tako rešili prostorsko stisko preostalih črnomaljskih vrtcev.

Do sredine oktobra bo pripravljena temeljna plošča in potem bodo lahko začeli gradnjo. Krovska dela in ureditev teras pa naj bi predvidoma končali do konca leta, je dodal župan.

Ravnateljica črnomaljskega Vrtca Otona Župančiča Stanka Kure je pojasnila, da bodo v novi zgradbi združili vrtčevske oddelke, ki so zdaj razsejani po Črnomlju. Gre za tri oddelke od petih, ki jih bodo po preselitvi v novo stavbo ukinili. Med temi bo tudi problematična vrtčevska enota na Majerju s približno 30 vrtičkarji, je potrdila.

To je namreč po negodovanju staršev nad tamkajšnjimi razmerami konec leta 2017 obiskala inšpekcija in ugotovila več nepravilnosti ter šolskemu ministrstvu posledično predlagala njen izbris iz razvida izvajalcev javno veljavnih programov. Takratno občinsko vodstvo se je nato odločilo, da bo omenjeno enoto preselilo v novozgrajeni nadomestni vrtec Loka in vrtec na Majerju ukinilo.

V Vrtcu Otona Župančiča s 74 zaposlenimi imajo sicer v tekočem šolskem letu vpisanih 354 otrok, je še navedla Kuretova.

Kavšek se je dotaknil tudi problema sosednje Osnovne šole Loka, katere starejši del je načel čas, dodatno pa jo je leta 2018 poškodovala izredno močna toča. Pomoč pri njeni prenovi oz. novogradnji je takrat obljubila država, v Črnomlju pa so večkrat opozorili na nevzdržnost tamkajšnjih razmer, saj se njeni šolarji pouka udeležujejo na različnih koncih mesta.

Opozoril je, da gre za najdražjo naložbo v osnovno šolstvo v Sloveniji v zadnjih 15 letih. Ker bo treba šolo porušiti in zgraditi novo, so namreč ocenili, da bo stala 12,1 milijona evrov. Zdaj sicer čakajo vladni sklep oz. odločitev o znesku sofinanciranja. Sklep je v medresorskem usklajevanju, na občini pa ga pričakujejo do konca meseca, je še povedal Kavšek.