Denarno podporo, za posamezni primer največ nekaj več kot 1000 evrov, bodo zagotovili v vsakoletnem občinskem proračunu, so sporočili z občine.

Za okrepljeno zbiranje deževnice v kapnicah so se odločili, da bi naredili korak naprej pri protipoplavnem zavarovanju stavb v spodnjem delu mokronoškega trga in da bi varčevali s pitno vodo iz vrtin, ki napajata tamkajšnji javni vodovodni sistem, je po seji v sredo povedal župan Franc Glušič.

Gre sicer za pravilnik o subvencioniranju dela stroškov gradnje podzemnih kapnic, večjih od petih kubičnih metrov, in uporabo deževnice za tehnološko ter sanitarno vodo.

Glavni pogoji za pridobitev denarne podpore so veljavno stavbno gradbeno dovoljenje, lastništvo nepremičnine ter vpis poslovnega subjekta ali kmetijske dejavnosti v ustrezni evidenci, je še pojasnil Glušič.

Po občinskih podatkih lahko prosilec denarno pomoč dobi le enkrat, in sicer po vrstnem redu oddane popolne vloge do razdelitve za ta namen predvidenih sredstev. Višina subvencije je odvisna od položaja objekta in prostornine kapnice. Za zasebnike bo znašala od 500 do 1100 evrov, za poslovne subjekte pa bo za kapnico prostornine več kot 30 kubičnih metrov enotna v znesku 1500 evrov.

V spodnjem delu trga v Mokronogu so sicer zaradi obilnejših zalednih in meteornih vod, ki se s Florijanske ceste, z Žalostne Gore, s Priče in Škarpe zlivajo in združujejo na tamkajšnjem križišču državnih cest, pogoste poplave.

Vrtini, ki napajata javna vodovodna sistema Trebelno in Mokronog, pa sta hkrati močno podhranjeni oz. nezadostni in ne omogočata širitve javnega vodovodnega sistema brez dodatnih zmogljivosti, so še zapisali na mokronoško-trebelski občini.