Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Stavba bo imela v dveh nadstropjih na voljo deset dvosobnih stanovanj v velikosti 60 kvadratnih metrov in eno manjše stanovanje v velikosti 36 kvadratnih metrov. V stavbi bodo še kletni prostori in dvigalo.

Kot ocenjujejo na Stanovanjskem skladu Nova Gorica, se bo z novo stavbo zmanjšala čakalna vrsta prosilcev za neprofitna stanovanja. Teh je trenutno okrog 140, je povedal direktor sklada.

Skupno vrednost projekta, ki je ocenjen na dobra dva milijona evrov, bo sklad financiral iz lastnih sredstev in najetih posojil, upajo pa tudi na pomoč Mestne občine Nova Gorica.

Jan je spomnil na zadnji večji projekt, pri katerem so leta 2020 v Prvačini zgradili osem neprofitnih stanovanj. Dodal je, da najnovejši projekt ni potekal brez zapletov, pridobivanje gradbenega dovoljenja je trajalo več kot leto in pol, prvo javno naročilo za iskanje izvajalca del julija lani pa ni bilo uspešno. Uspešni so bili v drugem razpisu, ki so ga ponovili februarja.

Novogoriški župan Samo Turel je priznal, da v občini stanovanj primanjkuje, ob tem pa spomnil na vse prihajajoče projekte. Med drugim so vložili gradbeno dovoljenje za razvoj varovanih stanovanj ob Kornu, za enega izmed dveh predvidenih stolpičev se z državnim stanovanjskim skladom dogovarjajo, da bi ga namenili stanovanjem za mlade.

Predvidena je tudi gradnja na Majskih poljanah, kjer je trenutno lastnik zemljišča Slovenski državni holding. Tam bi lahko do leta 2026 zraslo 400 novih stanovanj. Ob tem je Turel pohvalil še zasebno gospodarsko pobudo v občini, zaradi katere se na območju Majskih poljan trenutno gradi tretja stolpnica.