Ob prenovi nekaj več kot 800-metrskega cestnega odseka bodo odpravili tamkajšnje ozko grlo in zgradili pločnik. Dela bodo predvidoma začeli po 15. septembru, so na brežiški občini povedali za STA.

Po njenih podatkih pogodbena vrednost naložbe znaša nekaj manj kot 750.000 evrov. Nekaj več kot 560.00 evrov bo zanjo prispevala direkcija za infrastrukturo, razliko v znesku dobrih 180.000 evrov bo poravnavala Občina Brežice.

Brežiški župan Ivan Molan je ob podpisu izvajalske pogodbe z boštanjskim podjetjem Gradnje sredi avgusta povedal, da si je občina več let prizadevala za razširitev nevarne cestne zožitve v Podgračenem. Z omenjeno naložbo bodo okrepili tamkajšnjo prometno varnost, uredili bodo tudi avtobusna postajališča.

Naložba obsega še ureditev cestne razsvetljave, vodnega odtoka in ustrezno prilagoditev preostale infrastrukture. Ponekod bodo morali zgraditi tudi oporne zidove.

Rok izvedbe je 330 dni od uvedbe v delo. Izvajalec mora pred gradnjo zagotoviti vsa potrebna dovoljenja za cestno zaporo in arheološko dokumentiranje, je še dejal Molan.

Z brežiške občine so še sporočili, da v občini poteka 92 kilometrov državnih cest, ki jih vzdržujejo in prenavljajo ob dobrem sodelovanju z Direkcijo RS za infrastrukturo. Direkcija sicer zagotavlja denar za prenovo državnih cest, sredstva za gradnjo pločnikov ob teh pa mora zagotoviti občina.

Pločnike prednostno gradijo ob najbolj prometno obremenjenih, varnostno problematičnih in cestnih odsekih ob šolskih poteh, so še zapisali na brežiški občini.