To je največja tovrstna vaja v državi doslej, v njej pa sodeluje sto pripadnikov oboroženih sil iz več zavezniških držav, so dodali.

Na vaji sodelujejo pripadniki oboroženih sil iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Albanije, Kosova ter iz Partnerskega programa Združenih držav Amerike skupaj z nacionalnimi gardami Kolorada, Minnesote, Marylanda, Maina, New Jerseyja in Iowe.

Namen vaje je povečati usposobljenost udeležencev na področjih aktivnega spremljanja in odzivanja na kibernetske grožnje ter izboljšanja sodelovanja držav zaveznic pri zaščiti kibernetskega prostora, so pojasnili na ministrstvu. Udeleženci bodo v prvem tednu pridobili nova znanja za uporabo varnostnih orodij, drugi teden pa bodo branili svoja omrežja, zaznavali kibernetske incidente ter se odzivali nanje.

Vaja je plod sodelovanja Evropskega poveljstva Združenih držav Amerike (USEUCOM), Slovenskega vojske in omenjenega kibernetskega centra. Na ministrstvu so dodali, da je novembra odprto vadišče najsodobnejše in izjemnega pomena za izvajanje usposabljanj pripadnikov Slovenske vojske in ministrstva za obrambo s področja kibernetske varnosti. Na njem potekajo usposabljanja ter nacionalne in mednarodne vaje s področja kibernetske obrambe.