Slavnostni govornik je bil pisatelj, dramatik in publicist Tone Partljič.

Benica je bila v 20. letih prejšnjega stoletja načrtno kolonizirana s Primorci in Istrani, da bi utrdili mejo med Madžarsko in Slovenijo. Priseljenci so tu zgradili barakarsko naselje 33 barak, v katere se je naselilo 32 družin, ena baraka je bila namenjena šoli.

"Zgraditi vas na golem travniku, brez denarja, brez materiala, brez znanja in celo brez hrane – to so naredili naši predniki. Junija 1922 so prišli med Ledavo in Muro, zakoličili vas in novembra v to vas naselili svoje družine, 156 članov iz 32 družin, v barake, ki so si jih postavili," je povedal prejšnji predsednik Društva Primorci in Istrani v Prekmurju Stanko Bensa, ki je zgodovino Benice temeljito raziskal in napisal štiri knjige, med drugim monografijo Benica: novi dom, ki je izšla ob 100. obletnici nastanka Benice.

"Kljub vsem težavam, ki so jih pestile, so ustvarjali bogato kulturno življenje. V vas jim je uspelo pripeljati učitelja in si priboriti osemletko, ki je bila edina v okoliških vaseh. Organizirali so različna društva, tamburaško in gledališko skupino, pevski zbor, sokolsko društvo. Naša vas, Benica, je simbol primorskega begunstva," je dejala predsednica Krajevne skupnosti Pince Marof-Benica Marlena Škvorc.

Slavnostni govornik pisatelj, dramatik in publicist Tone Partljič je v nagovoru Benico označil za simbol slovenskega begunstva ter poudaril potrebo po javnem govorjenju o Šarvarju na Madžarskem, kamor so bili internirani prebivalci Benice, ob vrnitvi domov pa jih je pričakala izropana in požgana vas. Za Društvo Primorcev in Istranov v Prekmurju, ki zaznamuje tudi spomin na ta del zgodovine, pa je Tone Partljič dejal, da v njegovih očeh "niso samo folklorna domoljubna druščina, ampak so z nekim primorskim temperamentom, znanjem in vedrino vendarle en odličen pojav v naših krajih".

"Pred 10 leti je na tem odru stal naš rojak, izjemen človek, velikan slovenskega naroda, pokojni gospod Boris Pahor," pa je v nagovoru med drugim dejala zdajšnja predsednica Društva Primorcev in Istranov v Prekmurju Nataša Tomšić, ki je tudi vodila prireditev. "Spomnim se, da je, ko je končal slavnostni govor, in sem občinstvo pozvala, da ga še enkrat nagradimo z aplavzom, rekel: 'Ni treba ploskati meni, ploskajte njim, tem ljudem, ki so prišli živet sem in se borili za golo preživetje in tukaj tudi ostali.'"

Prireditve se je udeležilo okoli petsto obiskovalcev s številnimi uglednimi gosti ter predstavniki društev in lokalnih skupnosti iz Primorske, zamejstva in celo Banjaluke. V kulturnem programu so nastopili Folklorno društvo Prekmurje Lendava, Pevski zbor Nimam časa Društva upokojencev Lendava, Društvo Slovencev Triglav Banjaluka iz Bosne in Hercegovine ter "Števek in Treza" iz Odrancev, po uradnem delu pa je sledilo druženje ob bograču in rižoti s šparglji ter glasbi v živo.