Zaradi pomanjkanja kapacitet pa si prizadevajo tudi za izgradnjo dislocirane enote v Kamni Gorici.

Kot je povedal direktor Doma dr. Janka Benedika Radovljica Alen Gril, prenovljeni prostori predstavljajo veliko pridobitev za stanovalce, saj se je izboljšala kakovost njihovega bivanja. Hkrati infrastruktura, urejena po najnovejših standardih, omogoča boljše pogoje dela zaposlenim. Poleg klime in nove opreme v sobah so posebna pridobitev prenovljene kopalnice, ki omogočajo lažjo oskrbo nepokretnih stanovalcev.

Naložba, za katero so v domu od države prejeli dva milijona evrov nepovratnih sredstev, je potekala skladno z zastavljenim terminskim planom. Dela so stekla v začetku leta. Stanovalci so se v prenovljene sobe vselili že poleti, jeseni pa je bila končana še prenova prostorov za fizioterapijo in računovodstvo. Uredili so tudi del pritličja in jedilnice ter dve dotrajani domski dvigali zamenjali z novimi.

Kot je povedala ena od stanovalk prenovljenega oddelka Marija Stare, je zelo zadovoljna. "Vse imamo, postreženi smo lepo. Edino, kar me zelo žalosti, je, da imajo ta naša dekleta, ki so tako uslužne in noč in dan pazijo na nas, tako slabe plače," je poudarila.

Na trenutno sistemsko ureditev je opozoril tudi Gril in pojasnil, da domovi starostnikov zaradi težkih delovnih razmer in nizkih plač niso konkurenčni na trgu dela. Vendar v radovljiškem domu vsaj za zdaj uspejo zagotavljati dovolj kadra, tako da lahko dom v celoti deluje in so zasedene vse domske kapacitete.

Kljub temu je domskih kapacitet premalo, saj se čakalne dobe za sprejem gibljejo med enim in dvema letoma. V domu si zato skupaj z radovljiško občino prizadevajo za vzpostavitev dislocirane enote na lokaciji v Kamni Gorici.

Občina je pristopila k pridobivanju soglasij za izdajo gradbenega dovoljenja, ki ga pričakujejo v letu dni. Potem se bo Dom dr. Janka Benedika prijavil na razpis za državna ali evropska nepovratna sredstva, s katerimi bi se financirala gradnja.

Nova enota bo, kot je povedal Gril, zgrajena v skladu z najnovejšimi smernicami na področju gerontologije, tako da bo to objekt manjšega obsega za okoli 50 stanovalcev, s čimer se zagotovi še višja kakovost bivanja.