Predstavniki občine so danes javno predstavili idejno zasnovo preureditve enega od redkih še nepozidanih tradicionalnih atrijskih vrtov v javni park z vrtički, a stanovalci hiš, ki obdajajo ta prostor, niso bili navdušeni.

Na Občini Izola menijo, da bi zelenice v starem mestu pripomogle k lajšanju poletne vročine, občinski Javni zavod za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte pa je iz programa Interreg Slovenija-Hrvaška pridobil 200.000 evrov za projekte ozelenitve.

Izola je bila, podobno kot druga istrska mesta, grajena skoraj brez javnih zelenih površin, a so imele posamezne hiše ali soseske atrije z vrtovi. Približno 1000 kvadratnih metrov takšnih vrtov je ohranjenih za hišami med Cegnarjevo, Kosovelovo in Piransko ulico ter Trgom padlih za svobodo. Zdaj jih obdelujejo stanovalci, a so last občine.

Občina je prenovo načrtovala že v mandatu prejšnjega župana, pred kratkim pa je pri podjetju Land Studio 015 naročila idejno zasnovo preureditve. Kot je povedala krajinska arhitektka Jana Kozamernik, so želeli območje, ki je zdaj kaotično, celostno urediti, da bi nastal povezovalni skupni prostor za ljudi, ki tam vrtnarijo, in za morebitne obiskovalce. Delno bi ohranili pridelovalno dejavnost, torej vrtičke in sadna drevesa. Naložba bi bila vredna 60.000 evrov, delež občine bi znašal nekaj čez 6000 evrov.

Stanovalci so na predstavitvi izrazili presenečenje in dejali, da za načrte slišijo prvič. Nekateri so ostro nasprotovali. Skrbelo jih je, da bo v parku hrup, predvsem pa, da bi lahko postal zbirališče odvisnikov od mamil. Proti koncu razprave je bilo slišati tudi nekaj spravljivejših stališč.

Kot je po koncu javne predstavitve novinarjem dejala direktorica občinske uprave Melita Osvaldič, bodo "prisluhnili željam občanov, ob zavedanju, da bo treba kombinirati tako javni interes kot zasebne želje ter to degradirano in uzurpirano območje urediti v zadovoljstvo vseh".