Kot je dejal Dermol, gre za preobrazbo sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline.

Po Dermolovih besedah se mora Šaleška premogovna regija prestrukturirati do leta 2033, v okviru tega pa je treba spremeniti sistem daljinskega ogrevanja, ki s toplotno energijo iz Termoelektrarne Šoštanj oskrbuje več kot 40.000 gospodinjstev v šaleški regiji. Povedal je, da je treba namesto premoga poiskati nadomestne vire toplotne energije, ki bodo zanesljivi in okoljsko sprejemljivi.

Prav tako bo treba spremeniti zdajšnji temperaturni režim s 120 stopinj Celzija na od 60 do 80 stopinj Celzija. Po Dermolovi oceni takšnega infrastrukturnega projekta, kot je preobrazba sistema daljinskega ogrevanja, ki je začel delovati leta 1959, v šaleški regiji že nekaj let ni bilo, zato potrebujejo ustreznega partnerja, kot je Eles, ki ima tudi izkušnje pri pridobivanju nepovratnih sredstev.

"Pred nami je dolga in trnova pot, a z dobrimi partnerji bomo cilje dosegli," je še dejal Dermol.

Menih je poudaril, da je osnovni cilj iskanje zelenih virov toplotne energije. Prepričan je tudi, da so z roko v roki najmočnejši.

Salobir pa je dejal, da so sporazum začeli pripravljati leta 2020, ko so bile razmere v elektroenergetskem sektorju drugačne, kot so danes. Takrat so razmišljali tudi o tem, da se bodo energenti podražili. Meni tudi, da bo danes podpisani sporazum varovalka, ki bo regiji zagotovila stabilno oskrbo s toplotno energijo v prihodnosti. Vodili bodo raziskovalne projekte v sodelovanju z lokalnim gospodarstvom, je napovedal.

Direktor Komunalnega podjetja Velenje Gašper Škarja je poudaril, da je priprava različnih scenarijev za izbor ustreznega vira toplotne energije namesto premoga v sklepni fazi. Kmalu se bo začela priprava projektnih in investicijskih projektov. Ocenil je tudi, da bo šlo za velike naložbe, ki jih sami ne bodo zmogli.

Vodja Elesove službe za relacije z institucijami EU-ja Gregor Goričar je povedal, da bo za preobrazbo sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline zagotovljenih 85 odstotkov nepovratnih sredstev. Do poletja pa bo pripravljen osnutek državne pomoči za preobrazbo sistema in poslan v Bruselj.