Tako si želi občina zmanjšati onesnaženje s komunalnimi odpadnimi vodami in urediti odvajanje ter čiščenje komunalne odpadne vode, so sporočili z velenjske občine.

Višino sofinanciranja za izgradnjo male komunalne čistilne naprave za obstoječe stanovanjske objekte občina letos zvišuje za 500 evrov in bo tako znašala 1500 evrov na stanovanjski objekt. Za ta namen imajo v letošnjem proračunu zagotovljena sredstva v vrednosti 20.000 evrov, ki se bodo razdeljevala do porabe. Upravičeni stroški so stroški za nakup male komunalne čistilne naprave in gradbena ter montažna dela, povezana z vgradnjo.

Namen dodeljevanja sredstev je spodbujanje varstva okolja z zmanjševanjem onesnaženja s komunalnimi odpadnimi vodami, pospeševanje izgradnje malih komunalnih čistilnih naprav ter urejanje odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode. Na javno kanalizacijsko omrežje je trenutno priključenih kar 90 odstotkov prebivalcev.

Na občini predvidevajo, da bo s sofinanciranjem vgradnje odstotek priključenosti narasel na 93 odstotkov oz. da se bo dodatno priključilo 1099 prebivalcev.

Upravičenci do sredstev so fizične osebe, lastniki obstoječih stanovanjskih objektov, ki so v velenjski občini na območjih, na katerih se ne predvideva izgradnja javne kanalizacije. Upravičenci morajo vlogi priložiti račun o plačilu kupljene male komunalne čistilne naprave in prve meritve.