Z gradnjo enote bodo zagotovljene kapacitete za 78 uporabnikov v institucionalnem varstvu, devet začasnih nastanitev in šest mest v dnevnem varstvu, so sporočili z vlade.

V občini Moravče je že vrsto let prisoten velik interes za izgradnjo doma za starejše in drugih programov institucionalnega varstva. Investicija vključuje gradnjo enote Doma upokojencev Domžale in enote lekarn v Moravčah, so pojasnili pri uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Objekt enote Doma upokojencev Domžale bo imel tri etaže – pritličje in dve nadstropji. V pritličju so poleg vhodne avle predvideni upravni prostori, kuhinja in gospodarski prostori, zdravstvena dejavnost, delovna terapija, fizioterapija ter dve bivalni enoti za osebe z demenco. V nadstropjih so predvideni bivalni in spremljajoči prostori institucionalnega varstva, začasnih nastanitev in dnevnega varstva. Vse sobe bodo imele lastno kopalnico, vsaka bivalna enota pa manjšo kuhinjo, jedilnico in dnevnobivalni prostor, shrambo, prostor za čistila in perilo ter negovalno kopalnico.

"Z izvedbo investicije bo zgrajen nov objekt, ki bo zagotavljal primerne, varne in kakovostne bivalne razmere za vse uporabnike in varne delovne pogoje za zaposlene," so poudarili pri Ukomu. Ocenjena vrednost investicije po njihovih navedbah znaša slabih 9,2 milijona evra z DDV-jem. Ministrstvo za solidarno prihodnost bo zagotovilo 8,6 milijona evrov, in sicer 3,5 milijona v letu 2023 in nekaj manj kot 5,1 milijona evrov v letu 2024.