Dela v okviru tega 36 milijonov evrov vrednega projekta po njegovih besedah potekajo dobro.

Državna sredstva so sodeč po občinskih proračunih za 2022 in 2023 namenjena za projekt prometne ureditve črnovaške in Ižanske ceste, v delu pa tudi za ureditev površin za kolesarje in pešce na Cesti dveh cesarjev med križiščema z Barjansko cesto in Cesto v Mestni log.

Glavni del komunalne in prometne ureditve te dolga leta zanemarjene prometnice, ki je del velikega kohezijskega projekta Čisto zate, se je sicer končal pred kratkim.

Projekt prometne ureditve črnovaške in Ižanske ceste, ki ga poleg občine izvajata še javni podjetji Voka Snaga in Energetika Ljubljana, je medtem stekel junija.

V okviru del, ki jih izvaja družba CGP skupaj z družbo Prenova - Gradbenik, njihova vrednost pa je 36 milijonov evrov z DDV-jem, bodo zgradili vakuumsko fekalno kanalizacijo in vodovod v naselju Črna vas, rekonstruirali dotrajano cestišče ter uredili pločnike in kolesarsko stezo od križišča z Ižansko cesto do vasi Lipe oziroma do meje z občino Brezovica.

Obnovljeni bodo obstoječi hišni vodovodni priključki, zgrajeno bo tudi plinovodno omrežje. V Črni vasi si je sicer v preteklih letih in desetletjih domovanje uredilo precej družin, komunalna infrastruktura pa rasti naselja ni sledila.

Kot je na redni novinarski konferenci povedal ljubljanski župan, so delavci do zdaj že položili kanalizacijo v dolžini 1,1 kilometra (od skupno 3,6 kilometra) na strani ceste v smeri proti Ižanski cesti. Če bo vreme ugodno, Janković dokončanje polaganja do Lip na tej strani pričakuje do konca marca.

Po zasutju kanalizacije in drugih vodov bo nato sledila ureditev površin za pešce in kolesarje. Celotna obnova naj bi sicer trajala tri leta.

Pri projektu Čisto zate, z DDV-jem vrednem okoli 135 milijonov evrov, v okviru katerega bodo pokritost s kanalizacijo v Ljubljani povečali na 98 odstotkov in med drugim prenovili 261 cest in ulic, so medtem po Jankovićevih besedah izbrali izvajalca za tretji del aglomeracij.

Okoli 38 kilometrov kanalizacijskih cevi bo s spremljajočo prenovo cest za 25,5 milijona evrov z davkom položila družba Prenova - Gradbenik.

Janković se je danes dotaknil tudi zaključka prazničnega dogajanja v Ljubljani. Medtem ko bo praznična razsvetlitev v središču mesta ostala še 12 dni, hišice na nabrežjih Ljubljanice že odstranjujejo.

Občina se je pri tem odločila, da bodo gostincem, ki jim je vlada z odlokom prepovedala dejavnost, vrnili 30 odstotkov že plačane kavcije. Za tiste, ki so na Bregu prodajali druge izdelke in so lahko svojo dejavnost opravljali, pa bo kavcija celotno plačilo.