Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio

Kranjec pripravljen, da omaja kult Hirscherjeve nepremagljivosti

Robert Kaurin, Tomaž Okorn, Slavko Jerič, Kaja Sajovic

Visokoleteči Žan Kranjec, vrnitev Ilke Štuhec, zadnja sezona Lindsey Vonn in večna lakota po zmagah Marcela Hirscherja. Beli cirkus je spet tu.

Visokoleteči Žan Kranjec, vrnitev Ilke Štuhec, zadnja sezona Lindsey Vonn in večna lakota po zmagah Marcela Hirscherja. Beli cirkus je spet tu.

Uvod bo kot vsako leto na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, kjer se bodo konec tedna ženske (sobota) in moški (nedelja) merili v veleslalomu.

Na pogovor smo povabili komentatorja alpskega smučanja na TV Slovenija, ki optimistično zreta v prihodnost slovenske reprezentance. Tomaž Hudomalj je prepričan, da se Ilka Štuhec po letu premora lahko vrne na stopničke za zmagovalke, Urban Laurenčič pa ne vidi razloga, da Žanu Kranjcu ne bi uspelo uresničiti svojih napovedi in enkrat v sezoni res zmagati in premagati tudi velikega Marcela Hirscherja.

Žan Kranjec, lani šesti veleslalomist sveta, nam je povedal, zakaj tako optimistično vstopa v sezono in zakaj ga v nedeljo četrto mesto na uvodni tekmi v Söldnu ne bi povsem zadovoljilo. Zaupal nam je, kje ima še neporavnane račune in kaj meni o izjavi Henrika Kristoffersena, da sta z Marcelom Hirscherjem prijatelja.

V fotozgodbi boste izvedeli, kaj se je z alpskimi smučarji in smučarkami dogajalo med sezonama – od upokojiitev do porok in otrok.


Robert Kaurin

SOS-odmev (4)

Material je pomemben: Ne moreš zmagati na napolitankah

Slavko Jerič

Pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju se v slovenskem taboru največ pričakuje od Ilke Štuhec in Žana Kranjca.

Pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju se v slovenskem taboru največ pričakuje od Ilke Štuhec in Žana Kranjca.

Kot po tradiciji se bo vse začelo v Söldnu, kjer bodo svoje znanje predstavili veleslalomisti. Na pogovor smo povabili oba komentatorja na TV Slovenija Urbana Laurenčiča in Tomaža Hudomalja.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora z Laurenčičem in Hudomaljem.


Naročite se na podkast SOS-odmev
!


Uspešne vrnitve zahtevajo čas
Pričakovanja so spet večja v ženskem taboru, saj se po enoletni odsotnosti vrača svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec. Lahko spet poseže po najvišjih mestih? Hudomalj je previden: "To je nehvaležno napovedovati. Treningi in predsezona so lahko varljivi, nihče noče o tem preveč govoriti. Edina primerjava je bila južnoameriški pokal, kjer je Ilka zlahka slavila. Pri njeni zgodbi me veseli, da ves čas poudarja, da se želi vrniti resno. Želi dosegati najboljše rezultate in verjamem, da ji lahko uspe. Ne smemo pozabiti, da so vrnitve lahko izjemno zahtevne, spomnimo se le Anne Faith. Bila je najboljša smučarka na svetu, poškodovala se je in potrebovala precej časa, da se je vrnila. Tudi Lara Gut je potrebovala precej časa."

Meta Hrovat je lahko steber reprezentance
V soboto se bodo na ledenik Rettenbach najprej podale ženske. Prav veleslalom je v zadnjem obdobju postal paradna slovenska disciplina. "Lani so se tudi po štiri Slovenke hkrati uvrščale med točke, tri so bile uvrščene med najboljših 15 v veleslalomskem seštevku. Imamo res krasno ekipo, škoda sicer, da se je poškodovala Tina Robnik, ki je lani naredila velik preskok. Vprašanje, kdaj se bo letos vrnila, ker se je rehabilitacija malo zavlekla. Ana Drev je imela določene težave, a je zelo izkušena in verjamem, da bo ujela ritem. Meta Hrovat pa je pripravljena na naslednji korak, poleti je super delala, je velik talent, pridna, marljiva," je stanje opisal Hudomalj, ki se strinja s tezo, da lahko ravno Hrovatova v bližnji prihodnosti postane steber ženske reprezentance: "Pri svojih 20 letih me impresionira z načinom razmišljanja. Želi napredovati, zaveda se, kje mora delati in napredovati. Meta je realno na trdnih tleh. Lani je bila morda nepričakovano na stopničkah, kar je ni odneslo."

Kranjec lahko serijsko osvaja stopničke
Samozavest je čutiti tudi pri moški veleslalomski ekipi. Žan Kranjec je pred sezono namreč jasno napovedal, da je zdaj prišel čas za zmago. Urban Laurenčič ga je opisal: "Kranjec je tip smučarja, ki raste iz sezone v sezono. Že pred leti je dobro smučal, a šele lani je vse znanje prenesel na smučišče. Priključil se je najboljšim, je ambiciozen, želi si premagati Marcela Hirscherja in se ne želi zadovoljiti s petimi mesti. Sem optimističen. S Klemnom Bergantom je našel simbiozo, ki ustreza obema stranema. Če mu pred štirimi leti ni uspel preskok, ki smo ga pričakovali, je morda zdaj prišel čas, ko se lahko serijsko povzpenja na stopničke." Na olimpijskih igrah je za las ostal brez medalje, ta izkušnja ga ni potrla: "Vidim, da je resen fant in se zaveda, zakaj smuča. Ko se vse sestavi v močno športno osebnost, ne vidim razloga, da ne bi premagal celo Hirscherja. Seveda je treba poudariti, da mora imeti srečo s poškodbami, na srečo je telesno fenomenalno pripravljen."

Ni več vsestranskih smučarjev
Hirscher je zadnje desetletje najboljši alpski smučar, ki je osvojil kar sedem zaporednih velikih kristalnih globusov. Avstrijec večinoma nastopa le v dveh disciplinah, Laurenčič analizira: "V prvi vrsti je glavni razlog, da že nekaj časa ni več vsestranskih smučarjev. Zadnji je bil Ivica Kostelić. Ritem tekem je tako zelo naporen, da si nihče več ne more privoščiti tekmovati v vseh disciplinah. To je postalo še izrazitejše, ko so se menjale veleslalomske smuči. Te so postale res zahtevne, zato je prišlo do upada vsestranskih smučarjev. Veleslalom je pobral toliko moči, da so se tisti v hitrih disciplinah odpovedali veleslalomu. Marcel je fenomen v smislu razmišljanja. Gre za izjemen talent, kar je pokazal že kot otrok, njegova forma je rasla, ves čas se je razvijal, oče je bdel nad njim, vlekel je prave poteze. Ko so Avstrijci ugotovili, da imajo nebrušen diamant, so okoli njega naredili ekipo, ki deluje na vseh področjih. Ta mozaik je narejen perfektno."

Vonnova v lovu na rekord Stenmarka
Avstrijec ima na svojem računu 58 zmag, od rekorda Ingemarja Stenmarka (86) ga loči še kar nekaj sezon, Laurenčič ni prepričan, da bo Hirscherju uspelo priti do te številke. Zato pa je temu večnemu mejniku precej bližje Lindsey Vonn (82), ki je napovedala, da bo to njena zadnja sezona. Hudomalj meni, da je ta dosežek dosegljiv: "Težko je oditi na vrhu. Pri Ivici Kosteliću sem se veliko spraševal, zakaj ne neha, ker je bilo na koncu očitno, da ne gre. Enako velja za Julio Mancuso, zadnjo sezono je bilo slabo, preprosto ni znala reči konec je. Lindsey Vonn potrebuje še štiri zmage, česar je gotovo sposobna, sploh ker se je poškodovala Sofia Goggia. Težko si predstavljam, da bi jo v Lake Louisu kdo premagal. Ima 17 priložnosti za 4 zmage, bil bi presenečen, če ji ne bo uspelo." Hudomalj je še dodal, da noben rekord ni večen, v ozadju je namreč že Mikaela Shiffrin, ki ima že zdaj na računu 43 zmag.

Material je ključnega pomena
Andrea Massi je zmage Lindsey Vonn pogosto pripisal predvsem prednosti v materialu. Kako pomemben je torej material? Hudomalj je prepričan, da precej: "Lake Louise je morda specifičen, ker vsebuje veliko drsenja. Material igra ogromno vlogo, spomnimo se le olimpijskih iger. Hirscher in Schiffrinova sta najboljša slalomista na svetu, imata vse možnosti tega sveta, imata najboljše smuči in najboljšo ekipo, a v slalomu nista mogla priti zraven, ker slalomska smučka Atomica ni bila primerna za razmere v Južni Koreji." Velik vpliv materiala poudarja tudi Laurenčič: "Sploh ko gre za najvišja mesta. Marcel Hirscher mi je na zadnjem intervjuju rekel, da ni najboljši smučar na svetu. Vprašal sem ga, kaj misli s tem. Odvrnil je, da ima najboljše smuči v določenih trenutkih, sposoben se je pravilno odločiti in izbrati prave smuči za razmere, ki v določenem trenutku vladajo na terenu. Drugi nimajo tega znanja in zmožnosti. Seveda sem ga tudi vprašal, kdo je zanj najboljši smučar, a na to vprašanje ni želel odgovoriti."

Čater naredil napredek
Zadnjo sezono je v krizo padla slovenska moška reprezentanca v hitrih disciplinah. Laurenčič osnovno težavo vidi prav v materialu: "Ne more nekdo z napolitankami premagati nekoga, ki ima dobre smuči. Boštjan Kline ima nove smuči. Rezultati, ki jih dosega, niso ravno vrhunski. Upam, da se bo to spremenilo in bomo imeli v hitrih disciplinah tekmovalce, ki se bodo borili za visoka mesta (ne najvišja). Martin Čater kaže spet napredek, kar je pohvalno. Če bo naredil korak naprej, lahko postane stabilni član prve 15-erice, morda celo deseterice."

Prednost dela na terenu
Komentatorja odhajata v Sölden, česar se zelo veselita, saj delo na terenu prinaša prednosti. Urban Laurenčič razloži: "Po vseh letih grem z veseljem v Sölden, to je posebna zgodba, po pol leta se spet soočiš z belo karavano, vidiš znance, prijatelje, zavohaš sneg. Teren je drugačen od komentiranja iz Ljubljane, ker je poleg še Matjaž Vrhovnik, ki pride neposredno s proge. Kdor resno spremlja tekme, lahko sliši, da so informacije drugačne. Celotno zgodbo prenosa zapelješ na drugačen način kot iz Ljubljane, kjer se lahko igramo s špekulacijami, kako je na progi."

Dobita veliko informacij
Oba poudarjata pretok informacij. Laurenčič celotno druščino primerja z zaprto družino: "Lahko stopiš do kogar koli in ga vprašaš kar koli, tudi do Marcela Hirscherja. Prenos na terenu je obogaten s svežimi informacijami." Hudomalj je še dodal, da je v drugih reprezentancah ogromno slovenskih serviserjev. "Lani sem bil v Zagrebu, v eni uri sem se sprehodil po avli hotela in sem pridobil toliko informacij, kot jih ne moreš nikoli iz studia."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem gosta govorita še o motivaciji, o sposobnosti prenehati tekmovati, kdaj se bo poslovil Hirscher, ali bo Shiffrinovi uspelo porušiti rekord Tine Maze, kakšen odnos imata do ekipnih tekem, zadnji del pogovora pa je namenjen slovenski nogometni reprezentanci.

MMC-jev intervju z najboljšim slovenskim alpskim smučarjem

Žan Kranjec bi Laurenčiča najraje razveselil v Kranjski Gori

Tomaž Okorn

Žan Kranjec je bil pred dvema sezonama v Söldnu četrti, danes pa tega izida ne bi takoj sprejel.

Žan Kranjec je bil pred dvema sezonama v Söldnu četrti, danes pa tega izida ne bi takoj sprejel. "Če si tako blizu, si želiš stopničk!" Ne le stopničk, Kranjec cilja tudi na prvo zmago v svetovnem pokalu.

25-letni Kranjec je bil v lanski sezoni šesti veleslalomist v točkovanju svetovnega pokala, kar mu je prineslo preboj v elitno sedmerico veleslalomistov. S tretjim mestom v Alta Badii je prekinil 16 let dolgo sušo, saj slovenski veleslalom tako dolgo ni imel nobenega smučarja na stopničkah. Na novo sezono, ki se bo začela v nedeljo v Söldnu (prenos na TV SLO 2; dan prej bo na ledeniku Rettenbach ženski veleslalom), je Kranjec zelo dobro pripravljen, očitno mu niti samozavesti ne manjka, saj govori tudi o zmagi, kar bi bilo v konkurenci mojstrov, kot so Hirscher, Pinturault in Kristoffersen, pravi podvig.Na Hintertuxu ste pred odhodom v Sölden opravili zadnje treninge. Precej toplo je bilo še takrat, ste lahko normalno trenirali?
Smo. Pogoji so bili dobri, trening je uspel, vsaj glede na razmere, ki vladajo na ledenikih.

Imeli ste najbrž bolj led kot sneg?
Načeloma res ni bilo veliko snega, ampak vsaj v Hintertuxu, kjer smo trenirali večino časa, je bilo nekaj umetnega snega in ni bil samo led. Letos je sicer na ledenikih daleč najslabše stanje. Očitno gre za posledico globalnega segrevanja, no letos tudi skoraj ni bilo kakšnih snežnih padavin v septembru in oktobru.

Zdaj ste že v Söldnu na prizorišču prve tekme. Kakšne so razmere?
Kar v redu. Podlaga je narejena z vodo. Je pa nekaj kamnov in robniki hitro izgubijo ostrino.

V pripravljalnem obdobju ste bili na snegu okrog 50 dni. Kaj to pomeni?
50 dni nič ne pomaga, če nisi treniral kakovostno in če ni bilo pravega fokusa. Če pa narediš veliko kakovostnih zavojev, je seveda dobrodošlo, da imaš veliko takšnih treningov. Mislim, da smo letos naredili veliko dobrih dni.

Koliko od 50 dni je bilo dobrih?
Večina. Imeli smo sicer različne razmere, predvsem v Ushuaii, ampak smo vseeno lahko naredili dober trening. Dobil sem veliko informacij o materialu, naredili smo veliko različnih treningov na različnih podlagah, kar je dalo dodatne informacije, kako smučati na različnih podlagah. Poudarek je bil na izvedbi, na tehniki, mislim, da je res dobro uspelo.

Lani je tekma v Söldnu zaradi močnega vetra odpadla, leto prej pa ste bili četrti, za Pinturaultom, Hirscherjem in Neureutherjem, a pred Ligetyjem. Bi bilo lepo ponoviti ta rezultat, kajne?
Četrto mesto je super, ampak, ko si tako blizu, si želiš stopničk. Nočem pa si postavljati kakšnih rezultatskih ciljev. V ospredju naj bo odlična izvedba, da torej res pokažem tisto, kar znam. Sem samozavesten, dobro se smučam in to je najboljša popotnica.

V lanski zimi ste bili prvič na zmagovalnem odru tekme svetovnega pokala. V Alti Badii ste osvojili tretje mesto. Ste si večkrat ogledali posnetek svojega smučanja?
Nekajkrat sem si pogledal obe vožnji, svoje dobre nastope vedno rad pogledam. Lepi spomini ...

Reporter TV SLO Urban Laurenčič je bil povsem vzhičen, saj je le dočakal dan, da je slovenski veleslalomist prišel na zmagovalni oder. Ste bili ob ogledu posnetka tudi vi kaj čustveni?
Seveda, dobiš kar kurjo polt. Lepo je videti oziroma slišati, ko se komentator tako vživi v dogajanje in tako močno navija zate. Upam, da bo lahko pokomentiral tudi kakšno mojo zmago.

Kje bi bil idealen teren, da premagate vso konkurenco in razveselite kolega Urbana?
Ni pomembno, če bi pa že moral izbirati, bi bilo najlepše zmagati doma, v Kranjski Gori.

Pri smučanju morate tekmovalci dobro vedeti, kje in kdaj smučati na polno in kje je pametneje biti malce previden. Se pogosto uštejete?
Ušteješ se vedno lahko, a boljši smučar, kot si, in več izkušenj, kot imaš, lažje najdeš pravo mero tveganja. Pomembno je tudi, da si tehnično podkovan, saj potem popoln napad ni tako tvegan.

Pomemben je tudi ogled proge. Koliko časa vam to vzame?
Na tekmah od pol ure do 40 minut. Progo si poskušam ogledati tudi na treningih, a na tekmah seveda posvetiš temu več časa. Tudi trener pove svoje mnenje in se pogovorimo. Sploh pred prvo vožnjo si moraš dobro ogledati progo, prej namreč nimaš nobenega preizkusa. Potem si lahko na progi bolj samozavesten.

Strmina v Söldnu vam ustreza, kajne?
Mi ustreza. Teren je seveda zahteven, si na ledeniku, 3.000 metrov visoko, dobro moraš biti pripravljen.

Je sploh kakšen teren, za katerega bi lahko rekli, da je lahek?
Lahko ni nikjer, vsaka proga ima svoje pasti. Morda je le Beaver Creek malce lažji.

Prav Beaver Creek bo 2. decembra gostil naslednji veleslalom. Vas kaj moti, ker bo treba v Severno Ameriko potovati le za eno tekmo?
Ne. Saj tam naredimo tudi dober trening. V Ameriko rad hodim, čeprav samo za eno tekmo.

Veleslalomisti greste nato v Val d'Isere, sledi pa "vaša" Alta Badia!
Tja grem vsako leto gotovo zelo rad, ne le zaradi dobrih rezultatov, ki jih dosegam. Dolomiti so mi enostavno všeč, dober sneg je tam, čudovita narava ...

Svojega Kitzbühla pa veleslalomisti nimate ...
Kitzbühel je res edinstven, imamo pa zato Adelboden, Alto Badio, tudi Kranjsko Goro ... To so za veleslalomiste največje tekme.

Imate kje še neporavnane račune?
Najmanj sem do zdaj gotovo pokazal v Garmischu, saj še nisem bil med prvih 15. Tudi v Beaver Creeku še nisem imel posebnega rezultata.

Z Rossignolom pravite, da odlično sodelujete, prav tako s serviserjem Barnabo Greppijem. Se kdaj tudi zgodi, da s pripravo smuči niste zadovoljni in naravnost poveste, da je bilo slabo?
Na ta način ne, povem pa vedno svoje občutke. Da so recimo smuči držale premalo ali preveč. To ne pomeni, da kaj obsojam, a včasih smučaš na podlagi, kjer gre za čisti led ali agresiven sneg. Vem pa, da Greppi naredi vse po najboljših močeh. Vzdušje med nami je sproščeno, zelo dobro se razumemo.

Ima Greppi proste roke pri izbiri maže in pri izbiri, kako ostri bodo robniki?
V izbiro maže se ne spuščam, saj to ne vpliva na moje smučanje, tu gre le za hitrost, kar z občutki nima zveze. Glede robnikov pa se veliko pogovarjamo, predvsem v pripravljalnem obdobju. Iščemo seveda optimalno varianto.

Tudi prehrana športnika je zelo pomemben dejavnik uspeha. Kako je s tem v reprezentanci?
Strinjam se, da je prehrana pomembna. Z ekipo smo večinoma v apartmajih in jemo hrano, ki je zdrava in primerna za športnike. Tudi doma poskušam jesti čim bolj zdravo, tako da je jedilnik raznolik z dovolj
beljakovinami.

Greste v sezono z isto težo kot lani?
Z zelo podobno, morda imam en kilogram več.

Glede mišične mase pa tako nimate težav, saj veljate za močnega, odlično telesno pripravljenega smučarja ...
Drži, s tem nimam težav. Niti nimam želje, da bi pridobil 5 kg. No, če bi v naslednjih letih pridobil še kilogram ali dva, pa tudi ne bo nič narobe.

Novo sezono začenjate kot član elitne veleslalomske sedmerice. Ali to kaj veliko spremeni?
Načeloma ne, razen tega, da bom imel res lepo progo. Priprava na tekmo je ista, če imam številko 1 ali 20.

Bi si v Söldnu bolj želeli številke 1 ali 3?
Katera koli številka bo v redu in se ne bom obremenjeval. No, morda bi vseeno za prvo tekmo raje izbral trojko. A tudi z enko bi bil zadovoljen, lani sem si jo želel ob koncu sezone.

Henrik Kristoffersen je v pogovoru za Radio Slovenija svojega velikega tekmeca Marcela Hirscherja označil za dobrega prijatelja. Lahko to verjamete, saj sta na tekmovanjih kdaj kot pes in mačka?
Ne vem, kaj zanj pomeni dobra prijatelja. Ko ju vidim med pogovorom, se mi zdi, da imata dober odnos. No, na pijačo najbrž ravno ne gresta, pa saj niti ni časa, da bi se več družila.

Ste veseli, da tekmujete v času Marcela Hirscherja, ki ga nekateri štejejo kar za najboljšega vseh časov? Ali pa si mislite, da ste ob tekmovalcu, ki tako prevladuje, avtomatično eno mesto slabši?
Po eni strani je smučati s takšnim velemojstrom privilegij in dodatna motivacija, da ga premagaš. Načeloma si ravno ne govorim tega, da sem eno mesto slabši. Vsak je premagljiv, res pa je, da je njega zelo težko premagati. A pred vsako tekmo verjamem, da je to mogoče.

Kateri smučarji se vračajo, kateri so pomahali v slovo?

Bela karavana med sezonama - od upokojitev in vrnitev do porok in otrok

Kaja Sajovic

Od finala svetovnega pokala v alpskem smučanju v Areju je minilo sedem mesecev in Sölden je pred vrati.

Od finala svetovnega pokala v alpskem smučanju v Areju je minilo sedem mesecev in Sölden je pred vrati. Kaj se je dogajalo v tem času, kdo je pomahal beli karavani v slovo, kdo se vrača in kdo si je ustvaril družino? Vse to v spodnji fotozgodbi.

Upokojitev je bilo veliko, tako da bomo v novi sezoni pogrešali kar nekaj obrazov.

Lindsey Vonn je napovedala, da bo to njena zadnja sezona – pa če podre Stenmarkov rekord ali ne –, bosta pa po drugi strani vsaj veterana Aksel Lund Svindal in Felix Neureuther, ki sta bila vprašljiva, potrdila, da se vračata.

Vrača se tudi Ilka Štuhec, tako da bodo vse oči uprte v aktualno svetovno prvakinjo v smuku, kaj lahko pokaže po poškodbi.

Bo pa Ilka to sezono (oz. večji del nje) ostala brez ene velike tekmice – Sofia Goggia, olimpijska prvakinja v smuku, si je namreč tik pred Söldnom zlomila gleženj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov