Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV

LeBron prejel še zgodovinsko krono: postal je strelski kralj Lige NBA

Slavko Jerič, Tilen Jamnik, Robert Kaurin in Aleš Golob
Foto: AP, montaža: Tina Kosmos

LeBron James je v Ligo NBA kot veliki up vstopil leta 2003. Za njim je filmska zgodba, z veliko odmevnimi dosežki, pa tudi razočaranji. Postal je štirikratni prvak, obraz lige, 20-letno epopejo pa je pravkar zaokrožil še s strelskim rekordom.

LeBron James na vrhu večne lestvice zamenjal Jabbarja

Legendarni Kareem Abdul Jabbar je 5. aprila leta 1984 na vrhu strelcev Lige NBA prehitel Wilta Chamberlaina in tam vztrajal skoraj 39 let, vse dokler ga ni v noči na sredo prehitel prav LeBron James.

Ob tej priložnosti smo vam v okviru rubrike MMCpodrobno pripravili niz člankov, ki predstavljajo enega najvplivnejših igralcev. Prinašamo vam različne vsebine: košarkarski trener Luka Bassin je v podkastu SOS-odmev podal splošno oceno, v posebnem članku sta svoj spomin delila Boštjan Nachbar in Primož Brezec, ki sta proti Jamesu igrala tako na klubski kot reprezentančni ravni.

Ponujamo vam še druge vsebine: preberete lahko portret nekdanjega rekorderja, pripravili smo vam še peščico statističnih podatkov novega kralja strelcev, fotozgodbo o Jamesovem življenju v 23 podobah, v kvizu lahko preverite svoje znanje o manj znanih dejstvih iz njegovega življenja, podoživite lahko vseh deset finalnih serij, v katerih je zaigral, poseben članek pa smo namenili tudi odmevni TV-oddaji, s katero je usodno zamajal temelje Lige NBA.

Podkast

Luka Bassin: Ključna razlika je strašna mentalna moč

Slavko Jerič

LeBron James ima idealne predispozicije za uspeh: telesno moč, košarkarsko inteligenco in predvsem neverjetno mentalno moč, zaradi katere je vedno znal napredovati.

Pregled začenjamo s podkastom SOS-odmev (aktivirate ga s klikom na zgornjo sliko), v katerem je košarkarski trener Luka Bassin obravnaval celotno kariero LeBrona Jamesa. V prvi oceni je povzel: "Že kot zelo mlad je bil odločen, da bo postal to, kar potem tudi je postal − se pravi izbranec. V srednji šoli je dosegal prve uspehe. Cleveland ga je na naboru Lige NBA izbral kot prvega, kar je pomenilo, da je ostal v domačem okolju. Takoj je zavladala evforija, saj so vsi pričakovali, da bo ena od ekip iz tega mesta po dolgem času končno osvojila naslov prvaka. Zdaj pa je postal najboljši strelec Lige NBA, kar pomeni, da je nesmrten. To pričajo tudi vsi drugi dosežki v celotni karieri, tako v klubu kot tudi reprezentanci."

Poletel je do novega rekorda. Foto: EPA

Začel s telesno močjo, zdaj dodal še 'šmek'
James je bil vedno fizično izjemno močan, kar je znal tudi izkoristiti v svoji igri. Bassin pa poudarja Jamesovo evolucijo tudi na tem področju: "Ima surovo moč, je pravi stroj, ki pa se je z leti spremenil. Zna se vse bolje odločati za rešitve v napadu, zadnja leta je v svojo igro vse bolj začel vklapljati neki 'šmek'. Morda tega na začetku ni imel, saj je takrat bolj stavil na telesno moč in silo. A samo to nikoli ni bilo dovolj. Tisto, kar pa dela razliko, je strašna mentalna moč. Ima dober način spopadanja s težavami, to je tisto, kar vrhunske velezvezdnike dela drugačne od drugih. Marsikdo je bil fizično močnejši ali pa košarkarsko boljši, a na koncu ni uspel. Pomembna je mentalna moč, kako se spopadati s težavami, kako neverjetno samozavesten moraš biti, da na koncu prideš do največjih dosežkov."

Skrb za telo, disciplina in kanček sreče
Liga NBA je svetovni produkt, ki potrebuje superzvezdnike kot prepoznavni (in prodajni) obraz. Jamesov prihod je bil idealen, saj je simbolno zakrpal luknjo po dokončni upokojitvi Michaela Jordana. Bassin je kot vezni člen izpostavil še Kobeja Bryanta: "Veliko je debat o največjem vseh časov, o tem je res težko govoriti, kar smo pred časom že videli v nogometu. Sam menim, da je v košarki Jordan zlahka najboljši. Veliko je vrhunskih igralcev v taktiki in surovi fizični moči, imajo talent in se jim napoveduje vrhunska kariera, a to uspe le malo igralcem. Ne morem pa mimo mentalne moči. Poudaril pa bi tudi disciplino in skrb za svoje telo. Tu je LeBron 'nor', kaj vse dela in koliko vlaga vase, da je ostal tako dober in svež, na trenutke se še izboljšuje. Med sezonami se vedno posveča svojem telesu, res je discipliniran, navsezadnje je milijone namenil za strokovnjake, prehrano in vse, kar spada zraven. Poleg znanja pa potrebuješ tudi srečo, da si v pravem trenutku na pravem mestu, brez tega ne gre. Malo ljudem se vse to poklopi, njemu se je."

Bo James podrl Jabbarjev rekord? Številke mu niso naklonjene.

Morda celo eno njegovih najboljših obdobij
Pred sedmimi leti smo se na našem portalu poigrali z vprašanjem, ali bo James kdaj postal najboljši strelec. Napoved je upoštevala običajni upad produktivnosti in vse večje poškodbe ob koncu kariere, a James je vse to (tudi s svojo disciplino) postavil na glavo. Še več, kot je razložil Bassin, v posameznih krajših obdobjih je še vedno celo najboljši igralec v celotni ligi: "Bral sem analizo, da je bil v zadnjih nekaj tednih celo najboljši igralec lige, kar je pri njegovih letih res fascinantno, kako igra in vleče ekipo Lakersov. Imajo veliko težave, a ne bom zdaj govoril o tem. Videti je, s kakšnim motivom igra. Morda bi že nehal, a mu je bil zelo pomemben motiv, da postane najboljši strelec v zgodovini lige, zato je vztrajal tako dolgo, a to je značilnost največjih. Stalno si daje nove cilje, osvojil je dobesedno vse, pa si je zaželel še ta rekord, kar mu je zdaj tudi uspelo. Vse, kar je vlagal vase, se mu zdaj vrača. Statistično je to morda celo eno najboljših obdobij njegove kariere."

Stalno nadgrajuje svoje znanje
Ob koncu kariere se je precej prilagodil tudi v igri, eno leto je celo postal najboljši podajalec lige, na večni lestvici asistenc je prejšnji teden splezal na četrto mesto. "Neverjetno je izkušen. V športu in nasploh v življenju izkušnje pomenijo zelo veliko. Kdor prej osvoji tisto, kar je najpomembnejše, ima veliko možnosti, da uspe že v mlajših letih. James ima veliko izkušenj, stalno nadgrajuje znanje. Vso kariero se mu je očitalo, da ni najboljši strelec iz razdalje, kar sicer drži. Dejstvo pa je, da je blestel na vsaki veliki tekmi, ki je odločala o čem pomembnem. Spomnim se finala proti San Antoniu, trener Gregg Popovich je ubral taktiko, da mu je preprečil prodore v raketo, kjer je najmočnejši, s tem pa mu je dal veliko prostora za mete s polrazdalje in tri točke. Vsakič, ko je bilo to potrebno na pomembnih tekmah, je dosegel štiri ali pet trojk, kar kaže, kako neverjetno mentalno močan je. Kaznoval je tisto, za kar je nekdo mislil, da bo uspešna taktika," je razložil košarkarski analitik.

Karl Malone je večino kariere igral za Utah, ob koncu pa prstal skušal osvojili z Lakersi. Foto: EPA

"Tudi če si najboljši, potrebuješ kanček sreče"
Kot veliko supernadarjenih igralcev je končal v slabi ekipi in jo moral preporoditi. A tako kot Jordan na začetku ni bil uspešen brez kakovostnih soigralcev, je podobno veljalo tudi zanj. "Malo je igralcev, ki so bili takoj na začetku kariere uspešni tudi ekipno. James je čakal devet sezon, Jordan sedem. Izjemi sta morda Bryant in Magic Johnson, ki sta prišla v ekipo, ki je bila že sestavljena. Marsikaj preberem o Luki Dončiću, nekateri menijo, da bi moral biti že prvak, a potreben je čas, da se vse poklopi. Tudi če si najboljši, potrebuješ kanček sreče. Prvak je lahko samo eden. Tudi Luka ima še dovolj časa. Ne bojim se, da se Luka ne bi pojavil v položaju, da bi lahko osvojil naslov. Košarka je ekipni šport, tukaj štejejo ekipne nagrade. Charles Barkley bi bil lahko eden največjih, marsikdo mu očita, da nikoli ni osvojil prstana, enako velja tudi za Karla Malona, ki je ob koncu kariere poskušal prav v dresu Lakersov."

Bassin v združevanju ne vidi nič slabega
Ena od njegovih zapuščin je selitev v Miami, s čimer je posledično poskrbel za vse večjo moč igralcev pri združevanju: "Spomnimo se gneva navijačev Clevelanda, ki so zažigali drese in mu zabrusili, naj se nikoli več ne vrača v to mesto. Nekateri na združevanje gledajo malo podcenjujoče, nekateri so mu gotovo očitali, ker sam ni zmogel osvojiti naslova. Sam v tem ne vidim ničesar slabega, združil se je z drugimi dobrimi igralci, naredil sinergijo in prišel do končnega cilja. S tem je začel, po tem dogodku se je ta filozofija spremenila, tudi drugi so se začeli združevati, da bi osvojili naslov. Sam na to gledam pozitivno. Zakaj pa ne?" meni Bassin.

Bassin je košarko vrsto let igral tudi sam. Foto: MMC RTV SLO/Tina Kosmos

Z vsako ekipo je osvojil naslov prvaka
V dolgi karieri je igral za tri ekipe in prav z vsako tudi osvojil naslov prvaka. Eden od vrhuncev je bila zmaga s Clevelandom, ki je leta 2016 proti Golden Statu izbrisal zaostanek 1:3. Gost podkasta razmišlja: "Tak zaostanek se ne izniči prav pogosto. Tista serija je bila nora (kar sicer velja za vsako, v kateri se igra sedma tekma). Videl sem veliko zgodb iz ozadja, posnetkov iz obeh garderob. Na prvi polovici serije ni bilo drame, ta se je pojavila šele ob koncu. Golden State je v tej seriji dal veliko prostora za mete z zunanjih položajev, LeBron je šel v neko smer, ki ni bila najbolj značilna, zadel je precej trojk, prevzel je odgovornost. To je bila epska serija, težko pa rečem, ali je bil to njegov vrh ali pa to velja za preostale tri naslove."

Superzvezdniki: Ali ga ljubiš ali sovražiš
Vsaka ekipa, ki jo je James zapustil, je nato precej padla. Bassin verjame, da o Jamesu kroži več slabih stvari, kar pa je tudi znak uspeha: "Superzvezdniki imajo največ 'haterjev'. Ali ga ljubiš ali sovražiš. To je gotovo tudi vpliv družbenih medijev. Tega v času Jordana ni bilo, tako smo o njem brali samo lepe stvari, pa smo v dokumentarcu The Last Dance videli, da ni bil vedno samo prijeten. Ko je James zapustil ekipe, so te res padle, a to ne velja le zanj, ampak za večino drugih. Zgodi se, da skoraj vse vlagaš v enega (ali pa dva oziroma tri igralce), pri tem pa zanemarjaš razvoj mladih igralcev, ki bi lahko blesteli pozneje."

Blatt ni prav dolgo zdržal na klopi Clevelanda. Foto: Reuters

Z igrišča še pred koncem tekme
Nekdanjega slovenskega košarkarja pri Jamesu moti še nekaj stvari: "Ni mi najbolj všeč, kako sprejema poraze. Tako zelo sovraži poraze, da se včasih slabo odzove. Ne bom pozabil, kako po porazu kar odkoraka z igrišča, še preden se tekma konča. To nanj meče slabo luč. Ni mi bilo všeč, kako je v Clevelandu obračunal s trenerjem Davidom Blattom. A nihče mu ne more odvzeti dosežkov."

Zelo rad bere košarkarske biografije
Bassin se je v pogovoru dotaknil še številnih drugih tem v povezavi z Ligo NBA. Omenil je tudi knjige: "Večino berem biografije, ne le športnikov, jasno pa je, da so mi najbolj pri srcu košarkarske. Ker sem trener, najraje posežem po biografijah trenerjev. Zelo mi je všeč knjiga Pata Rileyja z naslovom The Winner Within, v kateri razlaga ozadje iz časov treniranja Lakersov, kakšni so bili vzponi in padci. Priporočam tudi knjigo Phila Jacksona Eleven Rings, kjer gre v detajle, ne le košarkarske, ampak tudi mentalne, kako je delal z velikimi zvezdniki: Jordanom, Bryantom in O'Nealom. Navsezadnje pa sem bral knjigo Steva Kerra, prav tako je fascinantna. Vidiš stvari, kako so prišli do te ravni in s kakšnimi težavami se ubadajo. Marsikdaj se tudi sam začudim, kaj vse je treba, da postaneš tako uspešen trener."

Tudi evropski trenerji bi lahko uspeli
Najuspešnejši trenerji nimajo neskončno več znanja, ampak so predvsem uspešni pri krotenju egov in grajenju ekipnega duha: "To je morda najbolj ključno. Mislim, da je podobno pri vseh poslih. Glavna kakovost vseh uspešnih trenerjev je, da okoli sebe zberejo ljudi, ki jim zaupajo in so 'pametni namesto njih' ter jim predlagajo dobre rešitve. Vsi vrhunski trenerji morajo biti dobri pri 'menedžiranju' ljudi. Prepričan sem, da bi marsikdo iz Evrope lahko vodil ekipe iz Lige NBA, prav gotovo imajo dovolj košarkarskega znanja, ampak celotna kultura v ZDA je preprosto drugačna. Vsi trenerji imajo strašno velike ege. Obradović bi se najbrž težko zlil z ameriško kulturo, ne da vmes ne bi znorel."

Foto: AP

Dončić in Jokić s posebno "matrico"
Evropski igralci so že dobili priložnost in v 30 letih naredili ogromen korak, navsezadnje so zadnje štiri MVP-nagrade romale v njihove roke. "Američani počasi spoznavajo, da ni − ne razumite me narobe − vse v mišicah in fizični moči. Tudi igralci iz Evrope imajo lahko nekaj več, sploh kar zadeva kreacijo in odločanje o metih. Ugotovili so, da se da tudi s tem dosegati vrhunske uspehe. Gre za kombinacijo kakovostnih rešitev, ki jo prinašajo igralci, kot so Dončić, Jokić in seveda njuni predhodniki. Končno so evropski košarki začeli zaupati in jo podrobneje spremljati. To kaže tudi vse večje število skavtov v Evropi, dobesedno na vsaki vasi gledajo potencialne igralce. Pred časom sem se pogovarjal z nekim ameriškim trenerjem, ki je rekel, da bodo košarkarje začeli vzgajati na evropski način. Odvrnil sem mu, naj se držijo svoje vzgoje, saj zaradi svoje kulture ne morejo vzgajati igralcev drugače. Saj bo tudi njim uspelo ustvariti takšnega igralca, a to je stvar košarkarske inteligence, ki ti je položena v zibelko in se je ne da natrenirati. Dončić in Jokić imata v glavi neko matrico, da dve sekundi vnaprej točno vesta, kaj se bo zgodilo, kam se bo kdo premikal, kdo bo zamujal, kdo bo ostal sam, kje se bo odprl prostor ... Američani so dojeli, da se da igrati tudi brez ekstremnih fizičnih predispozicij," je pogovor končal Luka Bassin.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na naslovno sliko), kjer je bil govor še o naslednjih temah:
− Kako pogosto spremlja tekme rednega dela Lige NBA in kako v končnici.
− Primerjava vzdušja na evropskih in ameriških tekmah.
− S košarko se je začel ukvarjati šele pri 13 letih, prej je predvsem igral nogomet.
− Koliko v prostem času spremlja košarko (na meniju ima tudi estonsko in madžarsko ligo).
− Vloga in delo trenerjev Igorja Kokoškova in Davida Blatta.
− Številni igralci iz Jugoslavije in Sovjetske zveze bi v 70. in 80. letih lahko zlahka igrali v Ligi NBA.
− Kako je Dražen Dalipagić preživel poletje v kampu Bostona in 'smešil' nekatere Kelte.
− Ali se da priučiti mentalne moči.
− Kadrovanje Dallasa v zadnjih letih.
− Zakaj mu ni všeč trenutni sistem igre Dallasa.
− Ali bi se lahko v isti ekipi združila LeBron James in Luka Dončić ter kakšno vlogo bi pri tem lahko imel Jamesov sin.
− Kako mu leži tip košarke, v kateri se pogosto meče za tri točke.
− Ali bo kdo kdaj podrl LeBronov strelski rekord.
− Zanimivost o številki 99.

Boštjan Nachbar in Primož Brezec sta bila vrsto let soigralca v slovenski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenca, ki sta igrala proti novemu rekorderju

Nachbarjev globok poklon; Brezec: "LeBron je nečloveški. Kot bi ga naredila Nasa."

Tilen Jamnik

"Profesionalizem," je prva beseda, ki pade na pamet ob omembi LeBrona Jamesa Primožu Brezcu, prva asociacija Boštjana Nachbarja pa je: "Predvsem ta kontinuiteta, ki mu jo je uspelo ohraniti skozi vso kariero."

Nekoč izvrstna slovenska košarkarja, ki sta v NBA-ju oba naredila lepi karieri, sta bila v najmočnejši ligi na svetu, ko je vanjo skozi velika vrata stopil najstnik iz Akrona. 20 let pozneje je ta mladenič, ki zdaj šteje 38 let, podrl rekord, za katerega se je dolgo zdelo, da bo nedosegljiv generacijam košarkarjev. Svoje ime je vpisal na vrh lestvice števila točk v Ligi NBA, kjer je skoraj 40 let kraljeval Kareem Abdul-Jabbar. Mejnik, nad katerim sta seveda navdušena tudi Nachbar in Brezec. "Da pri 38 letih igra na taki ravni, ni normalno. Enkrat mi je neki trener rekel, da je videti nečloveški, kot da ga je naredila Nasa. Spomnim se njegove prve sezone, ko je bil novinec v Clevelandu, sam pa sem igral v Charlottu. Takoj se je videlo, da bo neserijski igralec. Profesionalec v pravem pomenu besede. Posluša svoje telo. Saj je večkrat omenil, koliko denarja porabi za skrb za svoje telo, prehrano, regeneracijo … Zato lahko igra na taki ravni pri teh letih. O njem se je veliko govorilo, ko je bil še na srednji šoli in ko so ga gledalci v NBA-ju videli prvič, je bil že velik pomp. Tisti nabor je bil izjemen. Spomnim se tekme, ko je Carmelo Anthony prišel z Denverjem v Cleveland in LeBron ni imel najboljše tekme, se je pa potem začel dvigovati," je slikovito novega rekorderja opisal nekdaj odlični center.

Leta 2006 na Japonskem igral proti Sloveniji

Nachbar v dvoboju z LeBronom Jamesom na srečanju New Jerseyja in Clevelanda. Foto: EPA

Brezec je v ligo vstopil dve leti pred LeBronovim prihodom, Nachbar pa eno leto prej: "Spomnim se svoje druge sezone, ko je bil James novinec. Če primerjam s sabo, pa ne, da se postavljam ob njegov bok, ampak glede dolžine kariere, saj ne igram že pet let, medtem ko on še vedno na tako visoki ravni, je v bistvu nepredstavljivo. Biti 20 let v NBA-ju je izjemno težko. Vince Carter je sicer dokazal, da se da. To je bil en mejnik, ampak LeBron pa je naredil nekaj čisto drugega. 20 let igra na neverjetno visoki ravni kot eden najboljših košarkarjev v ligi. To je potem čisto neka druga zadeva. Tako rekoč je vsako leto v ožjem izboru igralcev, ki bi lahko bili MVP sezone. Teh točk ni dosegal v slabih ekipah pri dnu, on pa bi dosegal po 30 točk in bil v položaju, ko bi postal najboljši strelec. Večkrat je postal prvak lige in bil vedno pri vrhu ter skoraj vsako leto v končnici. Kar neverjetno je, da ima ta naša generacija igralcev takega, kot je on, ki je presegel ta rekord, za katerega so številni mislili, da ne bo nikoli podrt. Njemu je uspelo, kar je preprosto vrhunski dosežek. Ne vem, s čim bi ga lahko primerjal, kar zadeva dolžino kariere in individualno uspešnost. Ko bomo potegnili črto pod njegovo kariero, bo morda celo najuspešnejša v ligi."

Večkrat sta se z njim pomerila v ligi, nastopila pa sta tudi na edini tekmi, ki jo je James odigral proti Sloveniji. Na svetovnem prvenstvu leta 2006 na Japonskem, ko so Slovenci prvič sodelovali na tovrstnem tekmovanju, sta se reprezentanci pomerili v skupinskem delu. V Saporu so ZDA slavile s 114:95. Sani Bečirović je bil tedaj z 18 točkami prvi slovenski strelec, Nachbar in Brezec, ki je ob tem zbral tudi 12 skokov, pa sta jih dodala po 15. S po 14 točkami sta sledila Rašo Nesterović in Jaka Lakovič. Američani so na tistem prvenstvu razočarali, potem ko so v polfinalu klonili pred Grčijo. Proti Sloveniji je bil sicer prvi strelec z 20 točkami Dwyane Wade, 19 pa jih je dodal LeBron. Tedaj je večino srečanja igral na položaju dve, tako da je bil zanj sprva zadolžen v obrambi Bečirović, ga je pa Nachbar, ki je krilni košarkar, kar je v osnovi tudi Jamesov položaj, večkrat pokrival v NBA-ju.

Raznovrsten, fizično dominanten in zelo inteligenten

James na svoji edini tekmi proti slovenski reprezentanci. Foto: EPA

"Kril sem ga na primer, ko sem bil pri Hornetsih v prvi peterki. Neposredno sva se pokrivala tudi, ko sem igral pri Netsih, sploh v tisti končnici, ko smo izgubili serijo konferenčnega polfinala proti Clevelandu s 4:2 (sezona 2006/07, op. a.). Večkrat sva se krila, ta končnica pa je recimo neki tak trenutek, ki se ga dobro spomnim. Bilo je več takih situacij, ko sva neposredno igrala drug proti drugemu. Seveda gre za igralca, ki je zelo raznovrsten, fizično dominanten, predvsem pa na igrišču zelo inteligenten. Nekako je znal uporabiti to svojo moč in hitrost, hkrati pa druge igralce vpeti v svojo igro. Zato so se tudi vse njegove ekipe, oziroma večina, v katerih je igral, borile za vrh, on pa je bil, normalno, njihova gonilna sila. To veliko pove. Veliko je strelcev v zgodovini, ki so bili vsaj del kariere v ekipah, ki so bile slabše in je bil fokus na individualnih statistikah, medtem ko pa je bil LeBron vedno v moštvih, ki so imela visoke cilje," se je spominjal Nachbar, ki je v NBA-ju ostal šest let, potem ko je igral za Houston, New Orleans in New Jersey.

Tudi Brezec, ki je na največjem košarkarskem odru skupaj odigral osem sezon pri Indiani, Charlottu, Detroitu, Torontu, Philadelphii in Milwaukeeju, je poudaril fizično moč LeBrona, obenem pa njegovo vsestranskost in predanost delu, ko je iz sezone v sezono napredoval, širil svojo paleto košarkarskih veščin in postajal čedalje popolnejši igralec: "Tako rekoč lahko igra na položajih od ena do pet. Fizično je eden najmočnejših. Ne ravno v primerjavi s težkimi centri, lahko pa s svojo močjo dominira od ena do štiri. Zdi se mi, da je po fizični pripravljenosti vsako sezono napredoval. Tako rekoč mu je to uspelo v vsakem elementu – v metu, pri sprejemanju odločitev … Je delavec v pravem pomenu besede. Ne vem, ali bi ga lahko na primer primerjal s Kobejem Bryantom, ki je bil po mojem mnenju na popolnoma svoji ravni, ampak je pa bil dosti blizu."

Cleveland pred prihodom LeBrona mesto duhov, nato pa je zaživel

Brezec se je na obračunu z ZDA leta 2006 na Japonskem izkazal z dvojnim dvojčkom. Foto: EPA

"V Clevelandu je veliko odigral na položaju organizatorja igre. To pove, kako popoln igralec je. Danes moraš biti polivalenten, univerzalen, da lahko igraš na več položajih. To si želi vsaka ekipa v NBA-ju. Tudi jaz kot oglednik lahko povem, da iščemo to. Torej ne, da si lahko samo na enem položaju. Zdaj se iščejo visoka krila, ki so dobri atleti, lahko zadenejo, podajo … On vse to zna. Mogoče v prvih sezonah ni bil najboljši strelec z razdalje oziroma je imel težave s konstantnostjo. Se je pa razvil v dobrega strelca. Ni zdaj recimo nevaren, kot je bil Reggie Miller, ne moreš pa ga pustiti odprtega," je dodal danes 43-letni Sežančan, ki že skoraj šest let deluje kot skavt ekipe Cleveland Cavaliers, kjer je torej James začel svojo pot v NBA-ju in tudi preživel večji del svoje kariere.

Leta 2010 je sicer zapustil rodni Ohio in se preselil v Miami, kjer je osvojil prva prstana, toda po štirih letih se je vrnil in Cavsi so leta 2016 na njegovih krilih prvič postali prvaki Lige NBA. Tako bo za vedno imel v Clevelandu poseben in kultni status: "Njegov dres bodo kmalu dvignili pod strop Rocket Mortgage FiledHousa. To se bo zgodilo prej ali slej. Ne bom pozabil svoje prve sezone v ligi. Ko smo z Indiano prišli v Cleveland, je bilo to mrtvo mesto. Skoraj nisem zapustil hotelske sobe. Ko sem se sprehodil po mestu, ni bilo ničesar. Mesto duhov. S prihodom LeBrona je vse zaživelo – bari, restavracije … Še vedno, ko grem v Cleveland, mesto živi. Zdaj so sicer Cavsi boljša ekipa in zmagujejo tudi po njegovem odhodu, se je pa govorilo, kako se je poznal njegov odhod v Miami, kar zadeva življenje v mestu, ki se je z njegovim prihodom zares prebudilo."

Globok poklon igralcu, kot je on

Neuspešni sta bili prvi dve reprezentančni epizodi, ko je na OI 2004 in SP-ju 2006 z ZDA osvojil bronasto medaljo, je pa potem na igrah leta 2008 in 2012 dobil zlato kolajno. Foto: EPA

Nachbar je od junija 2018 generalni direktor sindikata košarkarjev Evrolige, ki je nastal po vzoru, kakršnega imajo v NBA-ju že od leta 1954. V njem je bil, kakor tudi na številnih drugih področjih zunaj terena, zelo dejaven tudi LeBron: "Vedno je bil v ospredju. Zdaj sicer ne več, ampak je bil član odbora sindikata NBPA in vlekel vse naprej po neki politični strani. Poleg tega ogromno dela za družbo na splošno. V Akronu, od koder prihaja, je pomagal ogromno ljudem. Tam ima svojo šolo za otroke, ki jo sam financira ... ne vem, koliko teh otrok gre na univerzo, on pa jim plača šolnine. In tako naprej za zadeve, za katere sploh ne vemo, njemu pa je skozi košarko to uspelo urediti. To je nekaj, kar na koncu igralca tudi naredi velikega. Ti si lahko neverjeten košarkar na terenu in zaslužiš ogromne vsote ... Vse super in na koncu ti ne more nihče oporekati, da si kaj naredil narobe, če narediš samo to. On pa je naredil veliko več. Čez 30, 40 ali 50 let se bodo ljudje Jamesa spominjali po košarkarskih vrlinah, hkrati pa tudi po zadevah, ki jih je naredil zunaj igrišča. Zagotovo se bo, ko bo nehal igrati, še bolj usmeril v to smer. Ima to žilico, za kar vse pohvale."

"On je eden tistih, ki mogoče ne obeša toliko na veliki zvon in ne oglašuje svoje predanosti igri. Vsi smo vajeni Kobeja in drugih igralcev, ki so bili res manijaki, kar se tiče trdega dela. LeBron tega ni nikoli preveč kazal okoli, v smislu, da je neprestano v dvorani in podobno. Se pa ve, da je izjemno predan košarki, in to dokazuje s tem, da lahko igra na tej ravni 20 let. Da ti uspe pripraviti telo leto za letom, je nekaj posebnega. Da pa skoraj oziroma celo dominiraš, je pa nekaj čisto drugega. To ti lahko uspe samo, če si neverjetno predan od jutra do večera. Tako s treningi, počitkom, prehrano in praktično vsak tvoj dih mora biti namenjen temu športu, da ti lahko uspe. To on počne in zato ima lahko tako dolgo kariero, ker se preprosto vidi, da je športnik od glave do pet. Poleg tega to kažejo tudi njegove dejavnosti zunaj igrišča, značaj in to, da nikoli ni bil omenjen v nekih negativnih okoliščinah. Vedno je bil zelo pošten, čist in odkrit. Navsezadnje je tudi zelo priljubljen. Res globok poklon igralcu, kot je on," je še dodal Dravograjčan, ki bo letos dopolnil 43 let.

Foto: AP

Življenje v 23 fotografijah

Od srednješolskega izbranca do objema z Jordanom

Slavko Jerič

LeBrona Jamesa poznamo kot prvaka Lige NBA, zdaj pa tudi kot najboljšega strelca tega tekmovanja. A v resnici je marsikaj več, kar priča tudi naslednja fotozgodba, v katero smo ujeli 23 podob iz njegovega življenja.

Težki začetki
Rodil se je 30. decembra 1984, odraščal je v težkih razmerah. Očeta nikoli ni poznal, njegovo zavetje je bila mama Gloria. A živela sta v težkih razmerah, v lastni hiši nista imela ogrevanja, zato sta se morala pogosto seliti. V šoli je veliko izostajal in raje gledal televizijo. Eno leto je tako preživel pri družini Walker, ki mu je dala veliko discipline, reda, sprejetosti in ljubezni. Po enem letu se je vrnil k materi Glorii.

Gloria James in Jolinda Wade. Foto: AP

Dvojna kariera: ameriški nogomet in košarka
V otroštvu ni igral le košarke, njegov prvi šport je bil v resnici ameriški nogomet, v katerem je blestel kot lovilec. V srednji šoli je igral oba športa, po poškodbi roke pa se je posvetil le košarki. Nekateri podrobnejši poznavalci najbolj popularnega športa v ZDA so prepričani, da bi lahko igral tudi v Ligi NFL.

Foto: AP

Velik up v srednji šoli
Nase je opozoril v srednji šoli, med letoma 1999 in 2003 je obiskoval St. Vincent-St. Mary. Bil je del izjemne generacije, bil je veliki up ameriške košarke, že kot srednješolec je prišel na naslovnico kultnega časopisa Sports Illustrated. V srednji šoli še danes visi napis, ki ga je pustil v slačilnici. Med drugim je zapisal "največji vseh časov". Že takrat je uporabljal vzdevek "kralj James". Med drugim si je tudi tetoviral napis "izbranec". Leta pozneje je priznal, da je bil pretirano samozavesten.

Foto: AP

Za 18. rojstni dan dobil dragoceni hummer
Na nabor se je prijavil leta 2003. Vsakemu poznavalcu je bilo jasno, da bo najbrž izbran kot prvi, zato se je začelo veliko snubitev, ki so bile bolj ali manj zakonite. Takrat je za veliko razburjenja poskrbel, ko mu je mama za 18. rojstni dan podarila hummerja v vrednosti 50.000 dolarjev. Zaradi slabih finančnih razmer je marsikdo špekuliral, da je v resnici nekdo stal v ozadju in skušal vplivati na Jamesa pred naborom. Zaradi te afere ni smel igrati na dveh tekmah.

Foto: AP

Nabor 2003: snežno bel izbran kot prvi
Potem je prišel nabor leta 2003, kjer je izstopal s svojo belo opravo (lahko je prepoznaven na skrajni desni strani). Pričakovano ga je kot prvega izbral Cleveland, ki je od njegovega rojstnega Akrona oddaljen približno 50 kilometrov.

Foto: AP

Razplamtelo razočaranje
Prvih sedem let je igral s Clevelandom, s katerim se je "samo" enkrat uvrstil v finale Lige NBA. Leta 2010 se je tako odločil, da usodo vzame v svoje roke. V razvpiti TV-oddaji je svoj "talent poslal" v Miami, kar je sprožilo silovito jezo pri njegovih navijačih v Ohiu. Sledili so ponavljajoči se prizori sežiganja dresov. Spodnji prizor je iz Golden Stata, njegovega dresa niso zažigali le razočarani navijači, ampak tudi privrženci drugih klubov.

Foto: AP

Prva dva naslova z Vročico
V Miamiju je igral štiri leta, vselej se je s Heati uvrstil v veliki finale. Prvo leto je Miami razočaral in izgubil proti Dallasu (pri katerem je blestel Dirk Nowitzki). V naslednjih dveh letih (2012 in 2013) pa je končno osvojil tisto, po čemer je hrepenel tako dolgo − šampionski prstan.

Foto: AP

Posel dokončal tudi v Clevelandu
Po izteku pogodbe se je nekoliko presenetljivo vrnil v Cleveland, kjer je imel nedokončan posel. Tudi s Cavsi se je štirikrat zapored uvrstil v finale, tokrat je slavil le enkrat, a slavje je bilo leta 2016 zato toliko bolj nepopisno.

Foto: AP

Prvak postal tudi z Lakersi
Sledila je selitev v Kalifornijo, kjer je okrepil trenutno ekipo Los Angeles Lakerse in tudi z njimi leta 2020 osvojil naslov prvaka, to mu je uspelo v zdaj že znanem mehurčku zaradi covida. Jezerniki so v finalu premagali Miami, s katerim je osvojil prva naslova prvaka.

Foto: AP

Poroka s srednješolsko ljubeznijo
Večino življenja živi s svojo srednješolsko ljubeznijo Savannah Brinson, ki ga spremlja na vsakem koraku. Poročila sta se leta 2013 v San Diegu, na poročnem slavju je bilo več kot 200 svatov.

LeBron in Savannah James. Foto: AP

Miza za pet: dva sinova in hčerka
Skupaj imata tri otroke, po vrsti so se jima rodili sinova Bronny (2004) in Bryce (2007), nato pa še hčerka Zhuri (2014).

Družina James leta 2010. Foto: AP

Z Bronnyjem bi rad igral v Ligi NBA
Eden od motivov za dolgo igranje je tudi želja, da bi nekoč z Bronnyjem skupaj igral v Ligi NBA. Bronny bi se na nabor lahko prijavil leta 2024.

Foto: AP

Z ZDA najprej dvakrat bronast
Z reprezentanco ZDA je igral na štirih velikih turnirjih, na katerih pa je osvojil "le" dve zlati medalji. Leta 2004 so ZDA na olimpijskih igrah v Atenah osvojile le bron. Dve leti pozneje je z ZDA nastopil na svetovnem prvenstvu na Japonskem, kjer so bili Američani prav tako bronasti. V predtekmovanju so se pomerili tudi s Slovenijo in jo premagali s 114:95. James je na tej tekmi dosegel 19 točk.

Foto: EPA

Nato pa dvakrat zlat
Zlato olimpijsko medaljo je nato osvojil na naslednjih dvojih igrah − v Pekingu 2008 in Londonu 2012. Ker so bili Američani pod težo pritiska in razočaranj, so si nadeli ime "Redeem Team".

Foto: AP

Dončićev navijač
Vrnimo se k Slovencem − izjemno ceni Luko Dončića. Večkrat je poudaril, da ga je želel privabiti pod svoje okrilje pri športnih čevljih, spoštovanje pa je vidno tudi v tem, da ga je še vsako leto kot kapetan izbral na tekmi vseh zvezd.

Foto: AP

Denar za lastno telo
Njegova dolgoživost izvira tudi iz tega, da zelo pazi na svoje telo, predvsem pri prehrani, telesni vadbi in krioterapijah. To je tudi razlog, da je imel v celotni karieri razmeroma malo poškodb.

Foto: AP

Denar za šole
Znan je po svoji dobrodelnosti. Veliko vlaga v šolanje, saj želi mladim vlivati upanje. Ena od njegovih fundacij tako deluje prav v Clevelandu. V okviru akcije I Promise School je podaril kar 41 milijonov dolarjev.

Foto: AP

Denar za Liverpool
Od leta 2011 je lastnik manjšinskega dela nogometnega kluba Liverpool. Redno spremlja nastope redsov, včasih pa tudi obišče tekme na Anfieldu.

Foto: AP

Sodelovanje z Michelle Obama
Večkrat je ob različnih priložnostih podprl prizadevanja nekdanje prve dame Michelle Obama. Nazadnje sta leta 2020 sodelovala pri možnostih za predčasno glasovanje na predsedniških volitvah.

Foto: AP

Glasen pri družbenih temah
Prav tako pa je bil pogosto glasen pri opozarjanju na pravice temnopoltih. Ob nasilju policistov ga je bilo nemalokrat videti z napisi I can't breathe (ne morem dihati).

Foto: AP

Na naslovnici revije Vogue
Zaradi svoje priljubljenosti in vpliva je podiral številne mejnike tudi v novinarskem svetu. Ni bil le med najmlajšimi na naslovnici Sports Illustrateda, postal je tudi prvi temnopolti moški na naslovnici modne revije Vogue. To se je zgodilo leta 2008, ko je bila ob njem na naslovnici še manekenka Gisele Bundchen. Marsikdo je to naslovnico kritiziral, češ da naj bi bil upodobljen kot King Kong.

Foto: AP

Leta 2015 navdušil na filmskem platnu
Občasno ga lahko vidimo tudi na filmskih platnih. Če je pred kratkim precej razočaral s filmom Space Jam: A New Legacy, pa je precej bolj navdušil leta 2015, ko je zaigral v manjši vlogi v komediji Razuzdanka, kjer si je platno delil z Amy Schumer in Billom Haderjem. Igral je malce bolj skopo različico samega sebe.

Foto: IMDB

Od številke 23 do številke 23 s fotografijo številka 23
Vsak daljši zapis o LeBronu prej ali slej naleti na vprašanje primerjave z Michaelom Jordanom. Kakor koli pa obrnemo, je jasno, da med obema vlada veliko spoštovanje, oba pa sta veliko tudi naredila za popularizacijo tega športa na svetovni ravni.

Foto: AP


LeBron James si po tekmah pogosto pogledala statistične podatke. Foto: AP

Številke in rekordi

V zadnjem delu kariere je pri statistiki celo stopil na plin

Slavko Jerič

Kareem Abdul Jabbar, ki je imel desetletja primat kralja strelcev, je ob koncu kariere strelsko občutno padel, LeBron James pa ima v svoji 20. sezoni igranja sezonsko povprečje celo višje od 30 točk, kar je vzrok, da je Jabbarju prevzel večni rekord.

Za začetek poglejmo čisto osveženo lestvico najboljših strelcev v rednem delu Lige NBA (ki velja na sredo, 8. februarja, torej na dan, ko je LeBron James skočil na sam vrh).

Naslov infografike: LeBron - najboljši strelci v Ligi NBA

Večina veteranov ob koncu precej popusti, LeBron pa ima celo pospešek!
Kako osupljiva je Jamesova statistika, kaže naslednja statistika − povprečje po sezonah. Prejšnji rekorder Kareem Abdul Jabbar ima višje rekordno povprečje (sezono 1971/1972 je končal s povprečjem 34,8 točke. A ob koncu kariere mu je povprečje drastično padlo, v svojih zadnjih treh sezonah je tako v povprečju dosegal po 13,5 točke. Na drugi strani ima LeBron James v svojih zadnjih treh sezonah povprečje kar 28,6 točke, kar je celo več od kariernega povprečja 27,3 točke!

Naslov infografike: LeBron vs Kareem

Kar 18-krat izbran v eno od prvih treh peterk
Oba velikana si delita rekord 19. uvrstitev na tekmo vseh zvezd, James pa je največkrat izbran v eno od prvih treh peterk Lige NBA. Lani je bil izbran že osemnajstič, kar je trikrat več od prvih zasledovalcev.

Naslov infografike: NBA LeBron Izbor v peterko lige

Štirikrat izbran za MVP-ja lige
Zato pa se Jabbar ponaša z rekordom največjega števila osvojenih nagrad MVP, nagrado za najkoristnejšega igralca je namreč prejel kar šestkrat, na drugi strani ima James štiri tovrstne lovorike. LeBron ima prav tako štiri naslove, v tej kategoriji je (vsaj med najbolj pridnimi zbiratelji MVP-nagrad) razred spredaj Bill Russell, ki je osvojil več prstanov, kot je imel prstov na obeh rokah (prvak je bil namreč 11-krat).

Naslov infografike: LeBron James NBA MVP

Največkrat igralec tedna in meseca
V dolgi karieri je zbral kar nekaj rekordov in priznanj, navajamo jih le nekaj − od izbora novinca leta (kjer je imel sicer oster boj s Carmelom Anthonyjem) do največ izborov igralca tedna oziroma meseca.

Naslov infografike: LeBron ostale nagrade NBA

Pogosto le za Jordanom
Večji del kariere se je želel primerjati in loviti dosežke Michaela Jordana, od tod tudi izbor številke 23, ki jo je nosil velik del kariere. V nekaterih pomembnih statistikah, ki smo jih že omenili zgoraj, zaostaja za Jordanom. Sledi pa pregled nekaterih, kjer zaseda drugo mesto in v hrbet gleda le legendi Chicaga.

StatistikaMichael JordanLeBron James
Karierni plus/minus9,228,93
Največ tekem s 30 točkami562516
Učinkovitost (PER)27,9127,59
Tekme 35+ točk (končnica) 7561
Tekme 40+ točk (končnica)3827
Tekme 45+ točk (končnica)2311
MVP finala64

Nekajkrat izenačen z Jordanom
V nekaterih statistikah pa je z velikanom poravnan. Edina sta z naslednjimi dosežki:

− V isti sezoni sta osvojila naslov prvaka, MVP finala in zlato olimpijsko medaljo.

− Imata vsaj štiri MVP-nagrade za redni del in štiri nagrade MVP-finala.

− Eno sezono sta končala s povprečjem vsaj 30 točk, 8 skokov, 6 podaj in odstotkom meta iz igre, ki je bil višji od 50.

Foto: Reuters

Nekajkrat pa edini
Američani zbirajo in dokumentirajo skoraj neskončno podatkov in rekordov, zato bomo navedli še nekaj dosežkov, pri katerih je James edini v zgodovini Lige NBA, ki se ponaša z njimi:

− Ima 30.000 točk, 10.000 skokov in 10.000 podaj. Edini ima hkrati 10.000 skokov in 10.000 podaj.

− 2000 točk, 500 skokov, 500 podaj in 100 ukradenih žog v vsaj osmih sezonah.

− Presegel povprečje 25 točk v 18 zaporednih sezonah.

− Na več kot tisoč zaporednih tekmah je vselej dosegel vsaj 10 točk.

− Za tri različne ekipe je zbral po 100 tekem z vsaj 30 točkami.

− Edini se ponaša s tekmo, na kateri je zbral 35 točk, 15 podaj, hkrati pa ni izgubil niti ene žoge.

Legenda končnic
Ker je kar desetkrat igral v finalih Lige NBA, pomeni, da ima v končnicah ogromno izkušenj, s tem pa tudi rekordov. Omenimo le naslednje.

Naslov infografike: NBA končnica LeBron

Proti vsem trojni dvojček, proti vsem vsaj enkrat 40 točk
Pred dnevi je Clippersom nasul 46 točk, s čimer je postal prvi igralec v zgodovini Lige NBA, ki je proti vsaki ekipi vsaj enkrat v rednem delu dosegel najmanj 40 točk (največ takih tekem ima sicer proti Milwaukeeju, in sicer šest). Novembra 2019 je postal prvi igralec, ki je proti vsaki ekipi dosegel vsaj en trojni dvojček (to je pozneje uspelo še njegovemu trenutnemu soigralcu Russeellu Westbrooku).

"The Decision" je imel rekordno gledanost. Zdelo se je, kot da se je vsa Amerika zgrnila pred TV-zaslone. Foto: AP

13 let od prelomnega dogodka

Kontroverzna Odločitev, ki je prinesla revolucijo

Robert Kaurin

8. julija 2010 ob 21.28 je LeBron James z nekaj besedami spremenil podobo Lige NBA. Znameniti "The Decision" ni prinesel le hipne spremembe, ampak je imel daljnosežne posledice, ki trajajo še danes. Dobrodošli v ero superekip in košarkarjev odločevalcev.

Preden se poglobimo v učinke, ki jih je prinesla LeBronova odločitev o menjavi kluba v oddaji ESPN-a, na kratko predstavimo kontekst pred znamenitimi stavki zdaj najboljšega strelca v zgodovini lige.

Takrat 25-letni James je po sedmih sezonah v Clevelandu postal prosti igralec. Dvakratni MVP in šestkratni udeleženec tekme All Star je nosil ekipo iz svojega mesta in jo že v četrti sezoni popeljal do velikega finala, prvega v zgodovini kluba. Namesto odločilnega koraka do prstana so sledile sezone razočaranja. James ni dobil pričakovane pomoči in 1. julija 2010 je postal prosti igralec.

Razočaran navijač Clippersov, ki je spremljal prenos LeBronove odločitve. Foto: AP

Športna javnost in večina analitikov sta pričakovali, da bo James vendarle ostal v domačem okolišu Clevelanda in streljaj oddaljenega Akrona, kjer je bil rojen in si je ustvaril dom. A snubcev se James ni branil. Hodil je na večerje z vodstvi New York Knicksov, Chicaga, New Jerseyja, Los Angeles Clippersov, Miamija ... Svojo odločitev je sporočil v znameniti oddaji "The Decision".

Brez moči je bil tudi komisar Stern

Ideja o tovrstnem šovu se je porodila leto prej ob komentarju bralca kolumne Billa Simmonsa in se je v medijsko-oglasni mašineriji tudi uresničila. ESPN-u ekskluzivni intervju, štabu Jamesa oglasni prostor. Preprečiti ga ni mogel niti takratni komisar David Stern, ki mu ni bil všeč prevelik vpliv igralca. Pozneje je "The Decison" označil kot "slabo zasnovan, slabo produciran in slabo izveden".

Oddaja je trajala kar 75 minut, a vse, kar je Ameriko zanimalo, je bilo povedano ob 21.28, pol ure po začetku. ESPN je prej sporočil, da bo odločitev podana po od desetih do 15 minutah. "To jesen ... to je zelo težko ... to jesen bom svoje talente odnesel na South Beach in se pridružil Miami Heatom. Čutim, da mi bo to dalo najboljšo priložnost za zmago za več let vnaprej. Tu ne govorim le o zmagi v rednem delu, o treh ali petih zmagah zapored. Želim si osvajati naslove in čutim, da to lahko storim tam spodaj," je povedal James. Vodstvu Clevelanda je odločitev sporočil nekaj minut pred začetkom.

Medijski pogrom spremenil Jamesovo podobo

V Miamiju je zavladala evforija, v Clevelandu so goreli Jamesovi dresi. Ob rekordni gledanosti je bil pričakovan tudi medijski stampedo. Lastnik Cavaliersov Dan Gilbert je Jamesa označil za strahopetca, sebičneža, izdajalca. Znamenit je bil njegov stavek, da bo Cleveland prej osvojil NBA-naslov kot "samooklicani nekdanji kralj". Kako se je zmotil!

Tisto leto za Jamesa ni bilo lahko. Po reviji Forbes je od najbolj priljubljenega postal eden izmed najbolj osovraženih košarkarjev. Šov, kot ga ob takih priložnostih na televiziji še ni bilo, in menjava "revnega" za nameček domačega Clevelanda za bogati Miami sta popolnoma spremenila njegovo podobo. Vsaj začasno.

Prvo supermoštvo, ki ga je ustvaril igralec

James, Wade in Bosh so se dogovorili, da združijo moči v Miamiju. Foto: AP

James se je torej tistega 8. julija 2010 ob 9.28 združil s preostalima prostima All Star superzvezdnikoma Dwaynom Wadom in Chrisom Boshem, ki je prišel iz Toronta. Čeprav so supermoštva obstajala že prej, je Miami prvo, ki ga je ustvaril igralec. Dogovor med trojico je bil tak, da so plače popolnoma enake.

Novinar Sports Illustrateda Rohan Nadkarni, sicer privrženec Miamija, se je deset let pozneje takole spomnil tistega večera: "The Decision je bil najboljši večer mojega sicer nesmiselnega življenja. Še danes ne vem, kaj sem izrekel, ko je LeBron sporočil, da bo svoje talente odnesel na South Beach. To pa zato, ker sem kričal, objemal prijatelje in telefoniral vsem naokoli. Še boljše je bilo naslednji večer, ko sem bil v mestu na sprejemu vseh treh zvezdnikov."

Sprožil plaz odhodov in ustvaril celoletno NBA-tržnico

Čeprav so "The Decision" takrat označili za eno najslabših PR-akcij, je učinek valovanja skozi leta koristil najboljšim košarkarjem. Igralci so dobili moč pri odločanju, superzvezdniki so prevzeli nadzor nad svojimi karierami. Ko je Jamesu uspelo, so drug za drugim sledili Carmelo Anthony (zapustil Denver), Chris Paul (New Orleans), Dwight Howard (Orlando), Kevin Durant (Oklahoma City), Paul George (Indiana), Kawhi Leonard (San Antonio), Anthony Davis (New Orleans) ... Pri odhodu na večje trge in v kreiranju t. i. supermoštev so imeli medijsko zaslombo v predhodni akciji Jamesa. Spremenila sta se tudi dojemanje javnosti in odnos do NBA-tržnice, o kateri se zdaj govori vse leto, in ne samo ob izbranih datumih.

LeBron z novo trojko – tokrat v Clevelandu. Foto: AP

Navsezadnje se je tudi Jamesova odločitev izkazala za pametno. Z Miamijem je štirikrat igral v finalu, osvojil dva prstana in bil dvakrat MVP, preden se je leta 2014 vrnil v Cleveland. Izučen ob prejšnjih napakah je tokrat odločitev sporočil prek revije Sports Illustrated. Zamere v Clevelandu so bile pozabljene, novo supermoštvo z LeBronom, Irvingom in Lovom je dve leti pozneje mestu prineslo prvi naslov v zgodovini. In to na kakšen način! Golden State, ki je v rednem delu postavil rekordno razmerje 73 zmag, devet porazov, je vodil v finalu že s 3:1, a je Clevelandu uspel preobrat, kakršnega v zgodovini finalov še ni bilo.

Od množične histerije do neizbrisne dediščine

Tudi osovraženost Jamesa ob prestopu v Miami je sčasoma bledela. Superzvezdnika, ki so ga pred odhodom v Miami navijači dvakrat postavili na vrh glasovanja za tekmo All Star, sta v naslednjih treh letih s prvega mesta izrinila Kobe Bryant in Dwight Howard. James je znova dobil največ glasov navijačev v letu 2014 in je nedotakljiv na vrhu zadnjih sedem let. Tudi v tem je rekorder.

Dan Gilbert in LeBron James sta na koncu skupaj vendarle osvojila naslov prvaka. Foto: AP

"Množična histerija ob odhodu LeBrona Jamesa iz Clevelanda je po desetih letih videti skoraj smešna. Morda ideja o televizijski oddaji ni bila ravno preudarna, a glede same odločitve je treba LeBrona pohvaliti, ne obsojati. James je zapustil povprečno košarkarsko sredino za pravo priložnost za ustvarjanje dinastije. Unovčil je svoj talent na vrhuncu svoje kariere. Ali naj bi Danu Gilbertu zaupal vrhunska leta? Takšna poteza bi se končala katastrofalno. James je iz fenomena v Clevelandu postal prvak v Miamiju. S tem je utrdil svojo dediščino enega največjih igralcev v zgodovini Lige NBA. Če pustimo ob strani čustva, je bila Jamesova izbira jasna. Selitev v Miami je morda najboljša stvar, ki jo je kdaj naredil," meni priznani ameriški novinar Michael Shapiro.

Košarkarji postali lastniki svoje vsebine

Jamesova oddaja na ESPN-u je bila pionirski dogodek za igralce, ki so v naslednjih letih pokazali avtoriteto in nadzor nad vsebino, povezano z njihovo blagovno znamko. Danes imajo številni zvezdniki, pa tudi manj znani igralci, svoje logotipe in posamezna produkcijska podjetja. Zdi se, da je pojem "lastnik svoje vsebine" vgrajen v igralca Lige NBA. Jamesova predstava je bila iz tega razloga ključni trenutek.

Ogromen je bil tudi ekonomski učinek, kar gre v veliki meri pripisati Jamesu kot nosilcu zanimanja javnosti. Vodstvo lige je leta 2014 podpisalo devetletne televizijske pravice za 24 milijard dolarjev. Proračun za plače igralcev (salary cap) posamezne ekipe se je dvignil z 58 na 134 milijonov dolarjev. Plača Jamesa je leta 2011 znašala 15 milijonov dolarjev, zdaj je 44 milijonov dolarjev.

A največja dediščina LeBrona Jamesa bo sprememba razmerja moči med igralcem in klubom, v katerem zdaj igro vodijo košarkarji. Gre za nekakšno resničnostno sestavljanje ekipe po svojem okusu, kar je bilo v preteklosti le v domeni računalniških iger. Čeprav je James v zadnjem dobrem desetletju menjal klube, je imel nadzor nad svojo usodo. Podpisoval je krajše pogodbe, ki so mu ustrezale in imele klavzule za odhod, če klubu ne bi šlo po načrtih.

13 let pozneje je vse drugače

Simbol, ki je dal igralcem ogromno moči. Foto: AP

Perspektiva in čas sta dva zelo pomembna dejavnika pri določanju zapuščine. Kar se je pred 13 leti zdela mladostna in samovšečna poteza, se zdaj kaže kot prelomni trenutek, s katerim je Liga NBA prešla v svojo naslednjo fazo obstoja.

V svoji igri je bil tudi premagan. Durantov odhod iz Oklahome je Golden Statu prinesel dva naslova prav proti Jamesu in Clevelandu. Irving je zaradi nezadovoljstva izsilil odhod iz Clevelanda v Boston.

Če je imela Lige NBA obdobje Magica Johnsona in Laryja Birda, pa potem Michaela Jordana, je bila v preteklem desetletju in več v domeni LeBrona Jamesa. Igralca, ki je imel oziroma še ima neizmeren vpliv na parketu in v poslovnem svetu. Mlajše generacije so mu lahko za revolucionarno pionirsko delo le hvaležne.

LeBron James ima v zbirki štiri šampionske prstane. Pot do njih je bila zelo trnova. Foto: Reuters

Pregled vseh sezon najboljšega strelca v zgodovini Lige NBA

Deset finalnih serij Jamesa - dva gladka naslova, dva epska preobrata in šest porazov

Aleš Golob

LeBron James je v izjemni karieri kar desetkrat igral v finalu Lige NBA. Več nastopov sta zbrala le legendarna košarkarja Bostona Bill Russell (12) in Sam Jones (11). Osvojil je štiri šampionske prstane, a doživel tudi šest grenkih porazov.

Največ mu pomeni naslov s Clevelandom, ki ga je osvojil junija 2016 po zaostanku z 1:3 v zmagah proti Golden Statu. Z Miamijem se je veselil prvega naslova v karieri leta 2012, precej bolj pa je bila dramatična serija leto zatem proti San Antoniu, ko se je Vročica izvlekla na neverjeten način na šesti tekmi. Letošnja sezona je peta v Los Angelesu, z Lakersi pa je postal prvak v mehurčku v Orlandu oktobra 2020.

Že v uvodnih dveh sezonah blizu končnice
S prihodom Jamesa se je v Clevelandu poleti leta 2003 vse spremenilo. V sezoni 2002/03 je bila ekipa zadnja v ligi s 17 zmagami, leto zatem jih je nanizala 35 in bila le zmago oddaljena od končnice. V sezoni 2004/05 so Cavaliersi končali s pozitivnim izkupičkom (42-40), a so bili slabši na medsebojnih tekmah z New Jerseyjem v boju za osmo mesto na Vzhodu.

Pistonsi so se izvlekli po zaostanku z 2:3 v zmagah
V sezoni 2005/06 je ekipo prevzel Mike Brown. S 50 zmagami je Cleveland končal na četrtem mestu in v uvodnem krogu končnice izločil Washington s 4:2 v zmagah. To je bil prvi nastop v končnici po letu 1998 in prva zmaga po letu 1993. Sledil je izjemno napet konferenčni polfinale proti Detroitu. Po zaostanku z 0:2 v zmagah je Cleveland dobil tri zaporedne tekme proti prvakom iz leta 2004. Evforija se je stopnjevala, v sijajnem vzdušju na šesti tekmi pa je Cleveland izgubil z 82:84. Na sedmi tekmi so Pistonsi z granitno obrambo prejeli le 23 točk v drugem polčasu in se veselili zmage z 79:61.

Jamesu se je uspelo oddolžiti Detroitu
V sezoni 2006/07 je Cleveland naredil velik korak naprej. S 50 zmagami je zasedel drugo mesto na Vzhodu, tri več je zbral Detroit. V prvem krogu končnice so Cavaliersi izločili Washington s 4:0 v zmagah. Zvezdnika Gilbert Arenas in Caron Butler sta bila poškodovana in Wizardsi niso imeli nobene možnosti. V konferenčnem polfinalu se je New Jersey dobro upiral, a izgubil z 2:4 v zmagah. Šesto tekmo je Cleveland dobil z 88:72 v Continental Airlines Areni. To je bila zadnja tekma končnice, ki so jo odigrali v New Jerseyju. Franšiza se je pet let zatem preselila v Brooklyn.

Novo srečanje Detroita in Clevelanda je postreglo s pravim trilerjem. Prvi tekmi so Pistonsi na domačem parketu dobili z istim izidom (79:76). James, ki je na prvi tekmi zmogel le 10 točk, je v Clevelandu zrežiral dve zmagi Cavaliersov. Peta tekma je bila ena izmed najbolj napetih v zadnjih desetletjih. James je nasul 48 točk, dosegel je zadnjih 25 točk za Cleveland, ki je šokiral Pistonse s 109:107 po dveh podaljških. 2,2 sekunde pred koncem je James s polaganjem odločil srečanje, Chaunceyju Billupsu ni uspelo izenačiti ob pisku sirene. Na šesti tekmi je novinec Daniel Gibson s predstavo kariere dosegel 31 točk, Cleveland pa je bil boljši z 98:82.

Finale 2007, 7.–14. junij:
SAN ANTONIO SPURS - Cleveland Cavaliers 4:0
(85:76, 103:92, 75:72, 83:82)

Cleveland se je prvič v zgodovini kluba uvrstil v veliki finale. James je bil že zvezdnik, a Spursi so imeli izjemno ekipo, ki je zanesljivo osvojila četrti naslov v osmih letih. Tony Parker je bil MVP finala s povprečjem 24,5 točke na tekmo. V prvi prvi peterki so igrali še Tim Duncan, Bruce Bowen, Michael Finley in Fabricio Oberto. S klopi je blestel Manu Ginobili, prstan pa si je nadel tudi Beno Udrih, ki je v finalu stopil na parket na dveh tekmah, a ni dosegel točke.

James je na prvi tekmi dosegel le 14 točk. Obramba Spursov ga je na obeh domačih tekmah popolnoma zaustavila. Na tretji tekmi je zbral 24 točk, a je zgrešil trojko za podaljšek (72:75). Na četrti tekmi je Cleveland prvič povedel v zadnji četrtini, a so Spursi z delnim izidom 12:3 končali serijo (82:83).

Razočaranje v Clevelandu ni bilo veliko, saj ekipa ni bila sestavljena za tako velik podvig. V prvi peterki so igrali Žydrunas Ilgauskas, Drew Gooden, Aleksandar Pavlović in Larry Hughes. James pri 22 letih vsega ni mogel storiti sam.

45 točk na sedmi tekmi v Bostonu ni bilo dovolj
Boston, ki je bil zadnji na Vzhodu s 24 zmagami, se je močno okrepil pred sezono 2007/08. Kevin Garnett in Ray Allen sta združila moči s Paulom Pierceom. Cleveland je s 45 zmagami končal na četrtem mestu na Vzhodu.

V prvem krogu končnice je tretjič zapored izločil Washington. Na šesti tekmi je James s trojnim dvojčkom (27 točk, 13 skokov in 13 podaj) zagotovil zmago s 105:88 in s tem napredovanje s 4:2 v zmagah. V konferenčnem polfinalu je Boston izločil Cleveland po sedmih napetih tekmah. Vsa srečanja je dobila domača ekipa. Na sedmi tekmi je James dosegel 45 točk, Pierce pa 41. Celticsi so bili boljši s 97:92 in mesec dni zatem tudi osvojili prvi naslov prvaka po letu 1986.

Po odličnem rednem delu grenek poraz proti Orlandu
V sezoni 2008/09 je Cleveland končal na prvem mestu po rednem delu s 66 zmagami, James je bil izbran za MVP-ja. Pričakovanja pred končnico so bila velika. Cavaliersi so pometli z Detroitom in Atlanto, nato pa je bil na sporedu finale Vzhoda proti Orlandu.

Ekipa s Floride je prišla na prvo tekmo zelo samozavestna, saj je povozila branilce naslova iz Bostona na sedmi tekmi polfinala Vzhoda s 101:82. Prvo tekmo je s trojko odločil Rashard Lewis (106:107), čeprav je James nasul 49 točk. Na drugi tekmi je LeBron zadel izjemno trojko ob pisku sirene za zmago Clevelanda s 96:95. Orlando je dobil vse tri tekme na domačem parketu. Četrto srečanje je bilo odločilno, Cleveland je bil blizu, a je klonil v podaljšku (116:114). Na šesti tekmi je prevladoval center Dwight Howard s 40 točkami in Orlando je s 103:90 izločil Cleveland. V velikem finalu so LA Lakersi na krilih Kobeja Bryanta gladko odpravili Orlando (4:1).

Veliko razočaranje proti Bostonu
Tudi v sezoni 2009/10 je Cleveland zasedel prvo mesto po rednem delu z 61 zmagami in si zagotovil prednost domačega parketa vse do konca končnice. James je bil drugič zapored MVP rednega dela. Pričakovanja so bila znova velika, saj je James združil moči z veteranom Shaquillom O'Nealom, ki je že osvojil štiri šampionske prstane.

V prvem krogu končnice so Cavaliersi premagali Chicago s 4:1 v zmagah. Sledil je obračun s starimi znanci iz Bostona. James je na tretji tekmi v TD Gardnu z 38 točkami zagotovil Clevelandu visoko zmago (95:124) in vodstvo z 2:1 v zmagah. Boston je izenačil na 2:2 in nato na peti tekmi v Clevelandu z izjemno predstavo dobil ključno srečanje serije (88:120). Odlična obramba Bostona je bila ključna, James je na peti tekmi iz igre metal 3/14, na šesti pa 8/12 in Boston se je z zmago s 94:85 uvrstil v konferenčni finale. V velikem finalu so Celticsi po napetih sedmih tekmah izgubili proti Lakersom.

V Miamiju združil moči z Wadom in Boshem
James je bil izjemno nezadovoljen. Čas je bil za spremembo. 8. julija 2010 je sporočil, da je podpisal za Miami. Legendarni Pat Riley je sestavil veliko trojico, saj je pogodbo podaljšal Dwyane Wade, Chris Bosh pa je prišel iz Toronta. Cilj je bil seveda naslov prvaka. V rednem delu sezone je bil na Vzhodu najboljši Chicago z 62 zmagami, MVP je bil Derrick Rose. Miami je končal na drugem mestu z 58 zmagami.

Vročica je izločila Philadelphio s 4:1 v zmagah v prvem krogu, sledil pa je obračun z Bostonom. James je pred prvo tekmo poudaril, da je to zanj že finale, saj ga je Boston dvakrat poslal na dopust in tretjič se to ne sme zgoditi. Ključna je bila četrta tekma v TD Gardnu, ki jo je Miami dobil po podaljšku (90:98). James je zbral 35 točk za vodstvo s 3:1 v zmagah. Na vseh treh tekmah na Floridi je bil Boston nemočen.

Chicago je dobil vse tri tekme proti Miamiju v rednem delu sezone. Prvo tekmo finala Vzhoda v United Centru so Biki dobili kar s 103:82. James je odgovoril z 29 točkami na drugi tekmi in Miami je izenačil (75:85). Derrick Rose in soigralci so bili blizu uspeha na četrti tekmi, ki jo je Miami dobil po podaljšku s 101:93, James se je izkazal s 35 točkami. Vročica je dobila siloviti zalet in v Chicagu dobila še četrto zaporedno tekmo (80:83).

Finale 2011, 31. maj–12. junij:
Miami Heat - DALLAS MAVERICKS 2:4
(92:84, 93:95, 88:86, 83:86, 103:112, 95:105)

V finalu se je Miami srečal z Dallasom, ki je odpravil branilce naslova LA Lakerse s 4:0, v finalu Zahoda pa še Oklahomo s 4:1 v zmagah.

Finalna serija se je začela v American Airlines Areni, vsi navijači so bili oblečeni v belo barvo. Prvo tekmo je Vročica dobila z delnim izidom 22:10 ob koncu tretje četrtine. Mavericksi so v drugem polčasu dosegli le 40 točk (92:84).

Na drugi tekmi je Dwyane Wade zadel trojko iz desnega kota sedem minut pred koncem, Miami je v naelektrenem vzdušju povedel z 88:73. James in Wade sta že slavila zmago, bila sta sproščena na parketu in se veselila z navijači. Namesto vodstva z 2:0 v zmagah pred potjo v Dallas pa je sledila hladna prha. Jason Terry je z osmimi točkami poskrbel za vrnitev Mavericksov, ki so z delnim izidom 17:2 izenačili na 90:90 po košu Dirka Nowitzkega. Nemec je nato zadel še trojko z leve strani 26 sekund pred koncem. Mario Chalmers je izenačil s trojko, vendar je Nowitzki s polaganjem po prodoru zagotovil zmago Dallasu 3,6 sekunde pred koncem (93:95).

Tretjo tekmo v Dallasu je Miami dobil s košem Bosha 40 sekund pred koncem (86:88). Nowitzki je blestel tudi na četrti in peti tekmi na domačem parketu in Mavericksi so odšli na Florido s prednostjo s 3:2 v zmagah.

Vročica je načrtovala preobrat z dvema domačima zmagama, vendar na šesti tekmi je Dallas prevzel vodstvo na začetku tretje četrtine in ga ni več izpustil iz rok (95:105). Nowitzki je postal drugi Evropejec po Tonyju Parkerju, ki je postal MVP finala. James je bil izjemno razočaran. V finalni seriji je v povprečju dosegal le 17,8 točke, vodja Miamija je bil še vedno Wade (26,5 točke v povprečju).

Indiana se je odlično upirala, a ji je zmanjkalo sape
Sezona 2011/12 se je začela šele med božičnimi prazniki, saj je bila Liga NBA 161 dni "zaklenjena", dolgotrajna pogajanja med lastniki in predstavniki igralcev so se zavlekla do 8. decembra. James je opravil priprave z legendarnim Hakeemom Olajuwonom in tretjič postal MVP rednega dela sezone. Miami je s 46 zmagami in 20 porazi končal na drugem mestu Vzhoda, boljši je bil le Chicago, ki pa je že v uvodnem krogu končnice izpadel proti Philadelphii z 2:4 v zmagah.

Miami je v prvem krogu izločil New York s 4:1 v zmagah. Knicksi so bili na vseh treh tekmah na Floridi nemočni. Sledil je napet konferenčni polfinale proti Indiani. Pacersi so na drugi tekmi blesteli v tretji četrtini, ki so jo dobili z 28:14. Miamiju v končnici ni uspelo zrežirati preobrata in po porazu s 75:78 je bil izid v zmagah izenačen na 1:1. Obramba Pacersov je bila sijajna na tretji tekmi v domači dvorani, Wade je iz igre metal le 2/13 in Indiana je z zmago s 94:75 povedla z 2:1 v zmagah. Ključna je bila četrta tekma, Indiana je imela ob odmoru osem točk naskoka (54:46), a je nato Miami tretjo četrtino dobil s 30:16. James se je približal trojnemu dvojčku s 40 točkami, 18 skoki in devetimi podajami. Pacersi se po porazu s 93:101 niso več pobrali. Peto tekmo je Miami dobil kar s 115:83, šesto pa s 105:95.

Simultanka na šesti tekmi v Bostonu
Finale Vzhoda proti Celticsom je postregel z izjemnimi predstavami. Na drugi tekmi je Miami s 34 točkami Jamesa šele v podaljšku strl Boston (115:111) in povedel z 2:0 v zmagah. Podaljšek je bil na sporedu tudi na četrti tekmi, Celticsi so ga dobili s 4:2 v neverjetno nervoznih dodatnih petih minutah. Z zmago s 93:91 so izenačili na 2:2 v zmagah. Zalet so prenesli na Florido, kjer je Paul Pierce odločil s trojko v zadnji minuti (90:94). James, ki je bil na vseh sedmih tekmah najboljši strelec Miamija, je bil pred novim ogromnim razočaranjem. Na šesti tekmi v TD Gardnu je uprizoril simultanko, ki je odmevala. Zadeval je z vseh položajev, s 45 točkami, 15 skoki in petimi podajami je izsilil sedmo tekmo (79:98). Na odločilni tekmi je Boston od odmoru vodil za sedem točk, zadnjo četrtino pa je Miami dobil z 28:15. Po zmagi s 101:88 James ni bil razpoložen za slavje, saj je bil na sporedu še veliki finale.

Finale 2012, 12.–21. junij:
Oklahoma City Thunder - MIAMI HEAT 1:4
(105:94, 96:100, 85:91, 98:104, 106:121)

Na Zahodu je Oklahoma po zaostanku z 0:2 v zmagah štirikrat zapored ugnala favorizirani San Antonio. Kevin Durant je bil neustavljiv.

Na prvi finalni tekmi je Oklahoma s 36 točkami Duranta v drugem polčasu popolnoma nadigrala Vročico (105:94). Na drugi tekmi je Miami dobil prvo četrtino s 27:15 in Oklahoma niti enkrat ni vodila. Po porazu s 96:100 je bil izid izenačen na 1:1.

Vse tri tekme v American Airlines Areni je dobil Miami. Na tretji tekmi Oklahoma v zadnjih 90 sekundah ni dosegla niti točke. Na četrti tekmi je povedla s 33:19, a v zadnje četrt ure sta le Durant in Russell Westbrook dosegala točke. James Harden in drugi soigralci so odpovedali. Tudi 43 točk Westbrooka ni bilo dovolj. James je znova malce zgrešil trojni dvojček (26 točk, 12 podaj in devet skokov), po zmagi s 104:98 pa je Miami povedel s 3:1 v zmagah. Na peti tekmi je Vročica dobila tretjo četrtino s 36:22 in si nabrala 27 točk naskoka. Mike Miller je zadel sedem trojk. James je doživel nepozaben večer. Prvi naslov in še MVP finala. V povprečju je zbral 28,6 točke, 10,2 skoka in 7,4 podaje na tekmo v finalni seriji.

Žilavi Pacersi tokrat prišli do sedme tekme
Prvega ne pozabiš nikoli, drugi pa je nato še slajši. V sezoni 2012/13 je bil Miami najboljša ekipa rednega dela s 66 zmagami. Februarja in marca so navdušili z nizom 27 zmag, kar je tretji najdaljši niz v zgodovini lige. James je bil četrtič izbran za MVP-ja rednega dela. V povprečju je zbral 26,8 točke, osem skokov in 7,3 podaje na tekmo.

Vročica je gladko odpravila Milwaukee (4:0) in Chicago (4:1), finale Vzhoda proti Indiani pa je bil znova napet. Na prvi tekmi je Paul George s trojko sedem desetink pred koncem izsilil podaljšek. Zadnjo besedo je imel James, ki je s polaganjem ob pisku sirene zagotovil Miamiju zmago s 103:102. Vpisal je trojni dvojček s 30 točkami, 10 skoki in 10 podajami. Pacersi so odlično igrali na domačem parketu in izsilili sedmo tekmo, ki pa jo je Miami dobil z 99:76. James je bil neustavljiv z 32 točkami.

Finale 2013, 6.–20. junij:
MIAMI HEAT - San Antonio Spurs 4:3
(88:92, 103:84, 77:113, 109:93, 104:114, 103:100 – podaljšek, 95:88)

San Antonio je imel izkušeno zasedbo. Trener Gregg Popovich je skušal presenetiti že na prvi tekmi na Floridi in uspelo mu je (88:92). Tony Parker je dosegel odločilni koš z metom od table pet sekund pred koncem. James je vpisal trojni dvojček (18 točk, 18 skokov in 10 podaj). Na drugi tekmi je Miami z odlično obrambo v drugem polčasu popolnoma zasenčil Sourse in izenačil na 1:1.

Serija se je preselila v Teksas, Spursi pa so na tretji tekmi razbili Vročico s 113:77. Danny Green je zadel sedem trojk. James je imel katastrofalen večer (15 točk, 7/21 iz igre), izvajal ni niti enega prostega meta. Popovich je pričakoval njegov silovit odgovor in ni se zmotil. Na četrti tekmi je natresel 33 točk, Miami pa je zadnjo četrtino dobil z 28:17 in izenačil na 2:2 v zmagah (93:109). San Antonio je dobil peto tekmo s 114:104 in na Florido odpotoval po peti naslov v zadnjih 14 letih.

Ray Allen je v karieri zadel 2973 trojk, najpomembnejšo pa je prispeval na šesti tekmi finala leta 2013. Foto: AP

Šesta tekma 18. junija 2013 je postregla z dramatično končnico. Po treh četrtinah so imeli Spursi deset točk naskoka (65:75), nato pa je Miami odgovoril z delnim izidom 20:7. James je izgubil dve žogi zapored in Spursi so imeli 28 sekund pred koncem pet točk naskoka (89:94). James je naprej zgrešil trojko, a je Miller ujel žogo in podal do LeBrona, ki je zadel izza črte. Kawhi Leonard je zadel le en prosti met (92:95). Miami je imel priložnost za izenačenje, a je James zgrešil trojko, Bosh pa je spretno potisnil odbito žogo do Allena. Ostrostrelec je stopil korak nazaj in zadel izjemno trojko iz desnega kota 5,2 sekunde pred koncem. Gledalci, ki so pol minute pred koncem tekme množično zapuščali dvorano, so se skušali vrniti. Vse je bilo že pripravljeno za podelitev pokala Larryja O'Briena, a veteran Allen je izsilil podaljšek, ki ga je Miami dobil s 103:100.

Na sedmi tekmi je James s 37 točkami in 12 skoki zagotovil Miamiju zmago s 95:88. Drugič zapored je bil MVP finala, v povprečju je zbral 25,3 točke, 10,9 skoka in sedem podaj na tekmo.

Četrti zaporedni finalni nastop kljub poškodbam
Miami je lovil tretji zaporedni naslov v sezoni 2013/14. Številne poškodbe so trenerja Erika Spoelstro prisilile, da je uporabil 20 različnih začetnih peterk. S 54 zmagami je Vročica končala na drugem mestu Vzhoda, Indiana je zbrala dve zmagi več.

Charlottu ni uspelo dobiti nobene tekme v uvodnem krogu končnice, Brooklyn s Paulom Piercom in Kevinom Garnettom pa je dobil eno. V finalu Vzhoda se je Miami tretjič zapored srečal z Indiano. Paul George, Roy Hibbert, Lance Stephenson, David West in soigralci so bili izjemno motivirani, a znova so bili prekratki. Drugo tekmo so izgubili na domačem parketu s 83:87, v Miamiju pa so bili trikrat brez možnosti. Vročica je šesto tekmo dobila s 117:92 in se četrtič zapored prebila v veliki finale.

Finale 2014, 5.–15. junij:
SAN ANTONIO SPURS - Miami Heat 4:1
(110:95, 96:98, 111:92, 107:86, 104:87)

Finalna serija se je prvič po skoraj treh desetletjih znova igrala po sistemu 2-2-1-1-1. Prvo tekmo v San Antoniu je zaznamovala velika vročina v AT&T Centru, saj so odpovedale klimatske naprave. James je bil dehidriran, igral je le pet minut v zadnji četrtini, ki so jo Spursi dobili s 36:17. Na drugi tekmi je bil znova v izjemni formi, s 35 točkami in 10 skoki je poskrbel za zmago Miamija (96:98) in izid je bil izenačen na 1:1.

Na obeh tekmah v Miamiju so Spursi blesteli. Že v prvem polčasu so si priigrali visoko prednost in je niso več izpustili iz rok. Kawhi Leonard je bil razred zase in San Antonio je povedel s 3:1 v zmagah. Na peti tekmi je z 22 točkami in 10 skoki poskrbel za zmago s 104:87 in postal MVP finala.

Vrnitev v Cleveland, ki je takoj postal kandidat za naslov
San Antonio je osvojil peti naslov, James pa se ni odločil za podaljšanje pogodbe. 11. julija 2014 se je vrnil v Cleveland. Cavaliersi so iz Minnesote pripeljali Kevina Lova, Kyrie Irving pa je bil nova vzhajajoča zvezda v Clevelandu. Cavaliersi, ki so bili brez Jamesa najslabša ekipa lige (97 zmag in 215 porazov v štirih sezonah), so takoj postali resni konkurenti.

V sezoni 2014/15 je Cleveland zasedel drugo mesto na Vzhodu s 53 zmagami, več jih je zbrala le Atlanta.

V končnici so Cavaliersi odpravili Boston s 4:0 v zmagah, nato pa so se zelo namučili s Chicagom. Derrick Rose je znova ujel pravo formo, z Jimmyjem Butlerjem sta povzročala Cavaliersom ogromno težav. Biki so povedli z 2:1 v zmagah in vodili tudi na četrti tekmi v United Centru, ki pa jo je odločil James z metom prek Butlerja ob pisku sirene (84:86). Izenačil je na 2:2 v zmagah, zadnji dve tekmi pa sta pripadli Clevelandu.

Atlanta je imela zelo dobro ekipo, vendar pa Jeff Teague, Paul Millsap, Al Horford, Dennis Schröder in soigralci niso imeli izkušenj s tako pomembnih tekem. Prvo tekmo so izgubili z 89:97, drugo pa z 82:94, čeprav Kyrie Iving zaradi poškodbe ni igral. James, ki je blestel na obeh tekmah v Atlanti, je nato na tretji tekmi zgrešil prvih devet metov, a se je hitro pobral in s trojnim dvojčkom (37 točk, 18 skokov in 13 podaj) zagotovil zmago s 114:111 po podaljšku. Pri Atlanti si je gleženj zvil ostrostrelec Kyle Korver in zadnja tekma je bila le še formalnost (118:88).

Finale 2015, 4.–16. junij:
GOLDEN STATE WARRIORS - Cleveland Cavaliers 4:2
(108:100 – podaljšek, 93:95 – podaljšek, 91:96, 103:82, 104:91, 105:97)

Golden State je imel že nekaj sezon zelo talentirano ekipo, ki pa je dozorela in naskakovala prvi naslov po letu 1975. Na prvi tekmi v Oracle Areni je James nasul 44 točk in izsilil podaljšek, kjer pa so bili Bojevniki boljši s 108:100.

V podaljšku si je koleno poškodoval Irving. Love je manjkal že vse od uvodnega kroga končnice in James je ostal brez glavnih dveh pomočnikov. Na drugi tekmi je z 39 točkami zagotovil zmago Clevelandu s 95:93 po podaljšku. To je bil šele četrti poraz Bojevnikov na domačem parketu v celotni sezoni.

Matthew Dellavedova je bil nepričakovani junak tretje tekme, ko je dosegel rekord kariere v končnici z 20 točkami, James jih je dodal 40 in Cleveland je z zmago s 96:91 povedel z 2:1 v zmagah. James je na prvih treh tekmah zbral 123 točk, kar je največ v zgodovini finalnih serij.

Trener Golden Stata Steve Kerr je nato spremenil začetno peterko. Andrew Bogut je moral na klop, Draymond Green je igral na položaju centra, Andre Iguodala pa se je preselil v prvo peterko in zares se je izkazal. S Stephebom Curryjem sta dosegla po 22 točk na četrti tekmi, ki so jo Bojevniki zanesljivo dobili v Clevelandu (82:103).

James je na peti tekmi s trojnim dvojčkom (40 točk, 14 skokov in 11 podaj) držal Cavalierse v igri do zadnje četrtine, a so bili Bojevniki boljši s 104:91. Na zadnji tekmi Clevelandu ni več uspelo odbiti naleta Golden Stata (97:105). Iguodala je bil izbran za MVP-ja finala.

Pomočnik Lue sredi sezone zamenjal Blatta
Trener Clevelanda David Blatt, ki je leta 2014 postal evropski prvak z Maccabijem, je bil 22. januarja 2016 odpuščen, čeprav so Cavaliersi po polovici sezone vodili na Vzhodu s 30 zmagami in 11 porazi. Generalni menedžer David Griffin ni bil zadovoljen z vzdušjem v ekipi, pomočnik Tyronn Lue je postal glavni trener in Cleveland je s 57 zmagami osvojil prvo mesto na Vzhodu.

V končnici so Cavaliersi pometli z Detroitom in Atlanto, v konferenčnem finalu pa so bili s 4:2 boljši od Toronta. Raptorsi so se odlično upirali, dobili so tretjo in četrto tekmo na domačem parketu, na šesti pa so bili nato nemočni (87:113).

Finale 2016, 2.–19. junij:
Golden State Warriors - CLEVELAND CAVALIERS 3:4
(104:89, 110:77, 90:120, 108:97, 97:112, 101:115, 89:93)

Golden State je s 73 zmagami v rednem delu postavil rekord, izboljšal je dosežek Chicaga iz sezone 1995/96. V finalu Zahoda so Bojevniki premagali Oklahomo po sedmih napetih tekmah, potem ko so zaostajali že z 1:3 v zmagah. Ključna je bila zmaga na šesti tekmi v Oklahomi, ko je Klay Thompson zadel enajst trojk – rekord v končnici.

Prvi dve finalni tekmi v Oaklandu so zanesljivo dobili Bojevniki. Cleveland je z 32 točkami Jamesa odgovoril z gladko zmago (120:90), vendar je popustil v drugem polčasu četrte tekme (97:108). Curry je zadel sedem trojk in z 38 točkami zagotovil Golden Statu vodstvo s 3:1 v zmagah.

Ko je bila tekma že odločena, sta se zapletla Draymond Green in James. Zvezdnik Clevelanda je stopil prek Greena, ko je ležal na tleh. Green ga je nato zadel v nogo in naknadno prejel nešportno osebno napako. To je bila že njegova četrta v končnici in na peti tekmi ni smel igrati.
To je bil hud udarec za Golden State, brez najboljšega obrambnega igralca je izgubil peto tekmo s 97:112, ko sta James in Irving prispevala po 41 točk. Šesto tekmo je Cleveland na domačem parketu odprl z izjemno prvo četrtino (31:11) in gostje se niso več pobrali (115:101). James je znova zbral 41 točk.

Sedma tekma je bila ena tistih za "domačo videoteko". Enajstkrat je bil izid izenačen, 20-krat sta se ekipi izmenjali v vodstvu. Bojevniki v zadnjih štirih minutah in 39 sekundah niso več dosegli koša. Ko je bil izid izenačen na 89:89, je James minuto in 50 sekund pred koncem z izjemno blokado zaustavil poskus polaganja Iguodale (v vseh vrhuncih Lige NBA je ta poteza označena s "The Block"). Odločilno trojko je zadel Kyrie Irving z desne strani 53 sekund pred koncem.

Cleveland je postal prva ekipa v zgodovini Lige NBA, ki se je vrnila po zaostanku z 1:3 v zmagah. S tem so končali 52-letno sušo mesta v ameriških profesionalnih športih. Leta 1964 so Brownsi osvojili Super Bowl. James je na sedmi tekmi vpisal trojni dvojček s 27 točkami, 11 skoki in 11 podajami in tretjič v karieri postal MVP finala.

Po prihodu Duranta Bojevniki razred zase
Poleti se je tehtnica v velikem rivalstvu močno nagnila na stran Bojevnikov. 4. julija 2016 je Kevin Durant podpisal za Golden State. Steve Kerr je imel na voljo sanjsko ekipo, ki je v sezoni 2016/17 zbrala 67 zmag v rednem delu sezone. Cleveland je bil drugi na Vzhodu z 51 zmagami. Boston jih je dosegel 53.

V končnici so Cavaliersi v po štirih tekmah izločili Indiano in Toronto. Boston je imel velika pričakovanja v finalu Vzhoda, a na uvodnih dveh tekmah v TD Gardnu je prejel lekciji. Posebej poraz s 86:130 na drugi tekmi je bil grenak. Avery Bradley je nato s trojko prehitel sireno na tretji tekmi v Clevelandu, vendar je James poskrbel, da je bila to edina zmaga Celticsov v konferenčnem finalu.

Finale 2017, 1.–12. junij:
GOLDEN STATE WARRIORS - Cleveland Cavaliers 4:1
(113:91, 132:113, 118:113, 116:137, 129:120)
Golden State je ugnal Portland, Utah in San Antonio s 4:0. Prvi dve tekmi finala sta pokazali, da so Bojevniki z Durantom premočni. James je vpisal trojni dvojček na drugi tekmi (19 točk, 14 podaj in 11 skokov), a Cleveland ni bil niti blizu uspeha. Na tretji tekmi so Cavalieri popustili v zadnji četrtini, a se nato veselili častne zmage na četrtem srečanju (137:116), ko je James dosegel že deveti trojni dvojček v finalnih serijah (31 točk, 11 podaj in 10 skokov). Na peti tekmi je MVP finala Durant z 39 točkami zagotovil naslov Golden Statu, čeprav je James prispeval 41 točk.

Indiana in Boston klonila šele na sedmi tekmi
V sezoni 2017/18 je Cleveland končal šele na četrtem mestu na Vzhodu s 50 zmagami. V prvem krogu končnice se je pomeril z Indiano. Prvo tekmo so Pacersi zanesljivo dobili na gostovanju (80:98). Po izenačenju na 2:2 je bila ključna peta tekma, ko je James zadel trojko ob pisku sirene za zmago Cavaliersov z 98:95. Indiana je zadnjo domačo tekmo dobila s 121:87 in izsilila odločilno sedmo srečanje, kjer pa James s 45 točkami ni dopustil presenečenja (105:101).

Toronto je bil z 59 zmagami prvi nosilec Vzhoda, v konferenčnem polfinalu pa se mu ni uspelo pobrati po porazu s 112:113 po podaljšku na uvodni tekmi na domačem parketu. Tretjo tekmo je odločil James ob pisku sirene (105:103) in Raptorsi so bili nato nemočni na četrti tekmi (128:93).

V finalu Vzhoda je Boston vse tri tekme v TD Gardnu zanesljivo dobil (108:83, 107:94 in 96:83). Cleveland je izsilil sedmo tekmo in jo s sijajno obrambo tudi dobil. Igralci Bostona so bili preveč nervozni pred glasnimi navijači, v drugem polčasu so zmogli le 36 točk. James je s 35 točkami, 15 skoki in devetimi podajami zagotovil Cavaliersom četrti zaporedni nastop v finalu (79:87).

Finale 2018, 31. maj–8. junij:
GOLDEN STATE WARRIORS - Cleveland Cavaliers 4:0
(124:114 – podaljšek, 122:103, 110:102, 108:85)

Prva finalna tekma v Orlacle Areni je bila zelo napeta. James je zadeval z vseh položajev in končal večer z 51 točkami. V podaljšku so Bojevniki prevladovali in ga dobili s 17:7. Razočarani James je v garderobi udaril po tabli za risanje akcij in si poškodoval kost na desni roki. Vseeno je bil tudi na naslednjih treh tekmah najboljši strelec Clevelanda, ki pa je bil nemočen. Četrto tekmo v Quicken Loans Areni je izgubil s 85:108. Durant je bil drugič zapored MVP finala. 8. junija 2016 je James odigral zadnjo tekmo v dresu Clevelanda.

Poškodba preprečila uspešen začetek z Lakersi
1. julija 2018 je sporočil, da odhaja v Los Angeles. Prvič v karieri se je preselil na Zahod. Lakersi so bili v veliki krizi. Po naslovu junija 2010 se niso več prebili v finale. Še več, zadnjič so v končnici igrali leta 2013. Sledile so zelo slabe sezone, aprila 2016 je zadnjo tekmo v bogati karieri odigral Kobe Bryant. Poslovil se je s 60 točkami proti Utahu, vendar je bila to šele 17. zmaga sezone za Jezernike.

Pričakovanja so bila velika, Staples Center je bil poln slavnih oseb na vsaki tekmi. James je nasul Miamiju 51 točk, na božični tekmi proti Golden Statu pa si je poškodoval dimlje. Lakersi so bili v igri za končnico z 20 zmagami in 14 porazi. Počival je na 17 tekmah zapored, kar se mu je zgodilo prvič v karieri. Njegovi soigralci se niso izkazali (37 zmag in 45 porazov) in Jezerniki so ostali brez končnice. Prvič po letu 2005 je James že aprila končal sezono.

Tudi pandemija covida-19 ni zaustavila Jezernikov
Frank Vogel, ki je zelo uspešno vodil Indiano, a mu ni uspelo najti recepta za Jamesa, je postal novi trener Lakersov. Poleti je iz New Orleansa v menjavi igralcev prišel Anthony Davis.

Lakersi so odprli sezono s 17 zmagami na uvodnih 19 tekmah. 11. marca 2020 so redni del sezone prekinili zaradi pandemije covida-19. Nadaljevala se je v mehurčku v Orlandu 30. julija. Vsaka ekipa je odigrala še osem tekem rednega dela in Lakersi so z 52 zmagami in 19 porazi končali na prvem mestu Zahoda.

Vse tekme končnice so se igrale brez gledalcev, prednosti domačega parketa ni bilo. Prvo tekmo so Jezerniki izgubili proti Portlandu s 93:100, ko je Damian Lillard natresel 34 točk. Tudi 20 točk, 15 skokov in 15 podaj Jamesa ni pomagalo. Na preostalih štirih tekmah Blazersi niso imeli možnosti. James in Davis sta bila udarna naveza.

Zgodba se je ponovila v konferenčnem polfinalu, ko je Houston dobil prvo srečanje s 112:97. James Harden je dosegel 36 točk. V nadaljevanju serije so Lakersi dobili vse štiri tekme, James je z 29 točkami zagotovil zmago s 119:96 na peti tekmi.

Denver, ki je izločil Utah in LA Clipperse po zaostanku z 1:3 v zmagah, je bil tekmec Lakersov v finalu Zahoda. Ključna je bila druga tekma, ko je Davis zadel trojko z leve strani ob pisku sirene za zmago Jezernikov s 105:103. James je na peti tekmi znova zablestel s trojnim dvojčkom (38 točk, 16 skokov in 10 podaj), kar je bilo dovolj za zmago s 117:107 in preboj v veliki finale.

Finale 2020, 30. september–11. oktober:
LOS ANGELES LAKERS - Miami Heat 4:2
(116:98, 124:114, 104:115, 102:96, 108:111, 106:93)

Miami je z odličnimi predstavami v mehurčku izločil Milwaukee in Boston, vendar že na prvi tekmi finala si je Goran Dragić poškodoval stopalo, Bam Adebayo pa ramo. Prvi dve tekmi so Jezerniki zanesljivo dobili (116:98 in 124:114). Jimmy Butler je nasul 40 točk za zmago Miamija s 115:104 na tretji tekmi. Lakersi so imeli priložnost za naslov že na peti tekmi, a je Danny Green zgrešil trojko. Na šesti so Lakersi udarno odprli tekmo in si nabrali 28 točk naskoka ob odmoru (64:36). Miamiju se ni uspelo več vrniti. James je bil četrtič MVP finala, v povprečju je zbral 29,8 točke, 11,8 skoka in 8,5 podaje na tekmo.

V zadnjih dveh sezonah Jezernikom ni šlo po načrtih. Lani se niso uvrstili niti v dodatne kvalifikacije za končnico in tudi v letošnji sezoni imajo negativno razmerje zmag in porazov. 38-letni James želi bogato kariero zaokrožiti s petim šampionskim prstanom.

V 20-letni karieri je Kareem Abdul-Jabbar v povprečju zbral 24,6 točke, 11,2 skoka in 3,6 podaje na tekmo. Foto: AP

Portret prejšnjega rekorderja

Kareem Abdul-Jabbar – če zaradi tebe spremenijo pravila, moraš biti zares dober

Tilen Jamnik

38.387 točk je v 20 letih igranja v Ligi NBA za Los Angeles Lakerse in Milwaukee Buckse dosegel eden najboljših košarkarjev vseh časov, Kareem Abdul-Jabbar oziroma predtem znan kot Lew Alcindor.

Skoraj štiri desetletja je imel v lasti rekord po številu doseženih točk v najmočnejši ligi na svetu. Mejnik je dosegel aprila 1984, leta, ko se je rodil LeBron James. Abdul-Jabbar je tedaj izboljšal dosežek Wilta Chamberlaina, najbolj dominantnega centra 60. let. Čeprav Kareem fizično ni bil tako močan kot Chamberlain, pa je bila njegova prevlada pod obroči podobna. Elegantno se je gibal v bližini koša in bil s svojim prefinjenim občutkom za met, s hitrostjo, okretnostjo in vsestranskostjo neustavljiva ofenzivna sila svojega časa.

Rekorder s šestimi nagradami MVP-ja sezone

Z Wiltom Chamberlainom, ki je imel rekord po številu točk v NBA-ju pred njim. Foto: AP

Ko je pri 42 letih obesil športne copate na klin, je bil igralec z največ blokadami, največ nastopi na tekmah zvezd, z največ točkami in največ nazivi najkoristnejšega posameznika rednega dela sezone. Kar šestkrat je prejel prestižno priznanje, kar ni uspelo še nikomur. Michael Jordan in Bill Russell kot druga najuspešnejša sta bila MVP-ja po petkrat. Njegovi dosežki so impresivni. Šest nagrad MVP-ja in največje doseženo število točk – rekord, ki ga je zdaj prevzel James – sta najodmevnejša mejnika, ob tem pa je bil tudi šestkrat prvak, dvakrat MVP finala, 19-kratni udeleženec tekme vseh zvezd, dvakrat prvi strelec lige in novinec sezone. Dvomestno število točk je dosegel na kar 787 tekmah zapored.

Z vsem tem je svoje ime z zlatimi črkami zapisal v knjige rekordov, kot tako rekoč vsak velikan košarke pa bo za vedno ostal znan tudi po svoji značilni akciji. Nikomur do zdaj ni uspelo do takšne popolnosti izpiliti elementa, s katerim je bil tako rekoč neustavljiv. Kareem je bil velemojster meta prek glave, t. i. horoka. Žogo je iz roke – zaključeval je tako z desno kot z levo – izpustil v najvišji točki. Ko je igral v Milwaukeeju, se je takšnega meta zato oprijelo ime “skyhook“. Ob njegovih 218 centimetrih ga je bilo na tak način nemogoče ustaviti. Tudi zato so njegov met nekateri novinarji označili za najučinkovitejše košarkarsko orožje vseh časov. Ker so ga skušali tekmeci na vsak način (neuspešno) ustaviti, je bil deležen številnih udarcev. Ko se je visoko dvignil v met, so ga večkrat s prsti sunili v oko. Zaradi poškodbe očesa, pozneje pa tudi preventivno za zaščito, je tako začel nositi očala, ki so postala tudi eden izmed njegovih zaščitnih znakov.

Zaradi njega prepovedano zabijanje v študentski ligi

Ferdinand Lewis Alcindor jr. se je rodil leta 1947 v Harlemu. Z naskokom najvišji fant je kraljeval na srednješolskih igriščih po New Yorku, nato pa se je preselil na zahodno obalo, kjer je zaigral za univerzo UCLA. Prvo leto je zaradi tedanjih pravil presedel, nato pa je pod taktirko slovitega Johna Woodna Bruinse vodil do treh naslovov prvaka Lige NCAA. Alcindor je bil trikrat imenovan za najboljšega igralca zaključnega turnirja, v vseh treh sezonah med letoma 1967 in 1969 tudi za najboljšega študentskega košarkarja. "Ne moreš zmagati, če se ne naučiš, kako izgubiti," je nekoč dejal. V tem obdobju je UCLA od 90 tekem izgubil le dve.

Lew Alcindor v dresu UCLA-ja, ki je v njegovem času na 90 tekmah vpisal kar 88 zmag. Foto: AP

Visokorasli center je bil brez prave konkurence, čeprav se tedaj v študentski ligi ni smelo zabijati. Pravilo je začelo veljati leta 1965, leto po tem, ko je Alcindor diplomiral, pa so ga preklicali. Čeprav neuradno, so ga sprejeli prav zaradi njega, kajti na srednješolskih parketih je tako dominiral, da so se zbali, da bo tudi v NCAA-ju s svojo okretnostjo in višino lahko vsak napad brez težav zaključil z zabijanjem. Zabijati torej ni smel, se je pa prilagodil in bil neustavljiv z igro s hrbtom proti obroču in značilnim horokom.

Leta 1971 Alcindor postal Abdul-Jabbar

V 80. je v Ligi NBA vzplamtelo rivalstvo med Lakersi in Bostonom, najuspešnejšima franšizama v zgodovini. Foto: AP

Milwaukee Bucksi so po premierni sezoni v Ligi NBA, ko so ob 27 zmagah kar 55-krat izgubili, pred drugo dobili met kovanca s Phoenixom za prvi izbor in tako je Alcindor končal v Wisconsinu. Največji košarkarski oder je bil pripravljen na nov obraz lige. Russell je tedaj ravno zapustil Boston, Chamberlain pa je bil sicer še vedno zelo učinkovit, a s 35 leti v zenitu kariere. Že v prvi sezoni so bili Bucksi z Alcindorjem drugi na Vzhodu, potem ko so imeli na svojem računu 56 zmag in 26 porazov. Brez konkurence je Alcindor, ki je bil celo drugi strelec lige s povprečjem 28,8 točke izbran za novinca leta.

Poleti je Milwaukee napravil ključno potezo na tržnici, s katero je tlakoval pot do naslova prvaka. Namreč najboljšemu centru v ligi so dodali še izvrstnega branilca, ko je iz Cincinnati Royalsov (danes Sacramento Kings) prišel vsestranski Oscar Robertson, sinonim za trojne dvojčke. Bucksi so takoj postali najboljša ekipa lige, ki je imela v rednem delu izkupiček 66:16, vmes celo slavila 20-krat zapored, Alcindor je bil prvi strelec lige (31,7 točke) in izbran za najkoristnejšega posameznika, krona sezone pa je bil naslov prvaka, potem ko so v finalu pometli z Baltimore Bulletsi (danes Washington Wizards). Alcindor je bil MVP serije.

Pred sezono 1971/72, v kateri je bil znova MVP in najboljši strelec lige (34,8 točke), se je Alcindor spreobrnil v islam in tako je postal Kareem Abdul-Jabbar. Z Milwaukeejem je zaigral še enkrat v finalu, toda leta 1974 so morali Bucksi priznati premoč Bostonu. Po tej sezoni se je upokojil Robertson, zaradi česar je bila zasedba iz Wisconsina močno oslabljena. Nezadovoljen je postal tudi Abdul-Jabbar. Med razlogi, da si je želel spremembe, naj bi bilo okolje, kjer ni bilo veliko ljudi, ki bi delili njegova kulturna in verska prepričanja. Med želenima destinacijama sta bila rodni New York in Los Angeles, kjer se je odlično znašel v študentskih časih.

"Showtime" Lakersi in naveza z Magicom

Tako je leta 1975 v zameno za štiri igralce odšel med Lakerse in po Bucksih postal temelj nove dinastije. Tudi Jezerniki so bili ob njegovem prihodu med najslabšimi v ligi. Dve leti predtem se je namreč upokojil Chamberlain in slovita kalifornijska franšiza je potrebovala nov zvezdniški obraz. S Kareemom se je izkupiček nemudoma izboljšal, v vitrino pa je postavil novo nagrado za MVP-ja sezone. Peti tovrstni naziv je prejel v sezoni 1976/77, ko so Lakersi, ki jih je prevzel Jerry West, že bili najboljši v rednem delu. Toda v šampionski sestavljanki je manjkal še en pomemben delček. Na pohodu do naslova jih je ustavil Portland.

V družbi Jerryja Westa, ki je bil njegov trener, in vzornika Billa Russlla. Foto: AP
Kareem Abdul-Jabbar ob svojem kipu, ki stoji pred domovanjem Lakersov Crypto.com Areno. Foto: AP

Leta 1979 so le dobili manjkajoči kamenček v zmagoviti mozaik. Potem ko so od Utaha prevzeli prvi izbor nabora, so izbrali Magica Johnsona, enega najboljših organizatorjev igre vseh časov, ki je v navezi s Kareemom v Los Angeles prinesel pet šampionskih prstanov. Na krilih Magicovih podaj in točk Abdula-Jabbarja je ekipa, ki se je je oprijelo ime “showtime“ Lakers, desetletje navduševala na parketih najmočnejše lige na svetu. Z značilno hitro igro, polno protinapadov, je bila osemkrat v desetih sezonah v finalu in ustvarila z Bostonom največje rivalstvo v zgodovini lige.

Kareem je imel vso kariero poseben režim, namenjen telesni pripravljenosti, in bil tako precej pred svojim časom, kar mu je omogočalo, da je učinkovito ob zajetni minutaži igral tudi v zrelih košarkarskih letih. Ob tem se je veliko posvečal jogi in borilnim veščinam – nekaj časa je treniral celo z Bruceom Leejem –, kar je prav tako pripomoglo, da je ostal fizično na tako visoki ravni. "Telesna pripravljenost je ključen vidik vsakega športa. Moj talent dolgo ne bi bil dovolj brez nje. Vem, da sem bil blagoslovljen z naravno danostjo, sem se pa zavedal, da je treba to dvoje združiti," je Abdul-Jabbar dejal v enem izmed intervjujev.

Bill Russell je bil njegov veliki vzornik

Kareem je bil tako kot njegov vzornik Russell vedno dejaven v boju proti neenakopravnosti in rasnemu razlikovanju. Glasno je opozarjal na kratenje človekovih pravic. Tako kot pokojni 11-kratni prvak Lige NBA se je tudi on udeležil Cleveland Summita, srečanja v podporo Muhammadu Aliju, ki je zavrnil služenje vojske v Vietnamu. "Če dovolite, da vas to zmoti, so dosegli svoje. Njihov namen je, da vas odvrnejo od vašega delovanja in vam preprečijo uspeh. Zame je bil uspeh cilj. Prav moj uspeh in uspeh drugih temnopoltih sta utišala rasiste. Bodi osredinjen na cilj, je bilo sporočilo gibanja za človekove pravice. Temu sem sledil," je bil odločen Abdul-Jabbar. Na razsežnosti rasizma je opozoril z odpovedjo nastopa na olimpijskih igrah leta 1968, kjer so ZDA dobile zlato medaljo. Ta v njegovi bogati vitrini tako manjka. Na tistih igrah v Mehiki sta veliko prahu dvignila ameriška atleta Tommie Smith in John Carlos, ko sta ob podelitvi medalj teka na 200 m ob igranju himne v zrak dvignila pesti, na katerih sta imela črni rokavici.

Z Magicom Johnsonom sta tvorila udarno navezo, ki je Lakersom prinesla pet prstanov. Foto: AP

"Mislim, da sem imel najboljšo službo na svetu. In želel sem jo obdržati čim dlje. Vedel sem, da ne bo trajalo večno, zato sem v eni svojih knjig citiral Jackieja Robinsona, ki pravi, da športniki umrejo dvakrat. Vedel sem, da se bliža konec kariere, vendar sem skušal biti najboljši, kolikor sem lahko. Užival sem v igranju," je povedal. Kljub impresivnim dosežkom pa sprva ni bil posebej priljubljen. Pozornost javnosti mu ni godila, bil je precej zadržan tako do medijev kot do navijačev, a sčasoma je postajal bolj odprt, s čimer je rasla tudi njegova priljubljenost.

Obama mu je podelil najvišje državno priznanje

Kot je večkrat dejal, se je zgledoval po Russllu, tako s športnega vidika kot po njegovi dejavnosti zunaj parketa. Kot borec za enakopravnost je veliko časa namenil raziskovanju zgodovine temnopoltih, ostal dejaven na dobrodelnem področju, posvetil se je pisanju in izdal številne knjige, preizkusil pa se je tudi kot filmski igralec in ustvarjalec. Po karieri – nekaj časa je bil tudi v trenerskih vodah, a ni bil tako uspešen kot košarkar oziroma na drugih področjih delovanja – je ljubitelj džeza ostal košarkarski ambasador. Vedno je občudoval Russlla, ki ga je spoznal, ko je bil star 14 let. Ostala sta v dobrih odnosih in po 53 letih, ko jih je štel 67, je zbral pogum in legendarnega Kelta prosil za avtogram.

Aprila 1984, nekaj manj kot deset mesecev preden se je rodil LeBron, je v Las Vegasu, kjer so se Lakersi pomerili z Utahom, dosegel 31.420. točko v NBA-ju, s čimer je postal najboljši strelec vseh časov. Podal mu je seveda Magic, Kareem pa je v svojem slogu z elegantnim horokom zadel za nov mejnik. Pet let pozneje se je upokojil kot eden največjih, ki so poprijeli za oranžno žogo. V zadnji sezoni so se mu tako kot na primer pred leti Kobeju Bryantu poklonili na gostovanjih v vseh dvoranah lige. Njegovi dosežki in zapuščina bodo večni. Že leta 1995 je dobil svoje mesto v Hiši slavnih, leta 2016 pa mu je tedanji ameriški predsednik Barack Obama za prispevek družbi podelil medaljo svobode, najvišje državno priznanje. "Ko šport spremeni svoja pravila zaradi tebe, da bi ti bilo težje, potem si zares dober," je tedaj dejal Obama.

Foto: EPA

Kviz

10 v tarčo: 10 vprašanj o LeBronu Jamesu

Slavko Jerič

Tako, prišli smo do konca pregleda. Namesto zadnje pike na i vam ponujamo kviz. Vabljeni k reševanju kviza, kjer vam ponujamo deset vprašanj o LeBronu Jamesu, ki se malo manj dotikajo košarke, ampak bolj zanimivosti o njegovem življenju.

Kviz aktivirate s klikom na začni.

Riddle: Quiz - Deset vprašanj o LeBronu Jamesu

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov