Vrhunec sezone gripe je šele pred vrati
Vse več je obolelih za gripo in drugimi respiratornimi okužbami, vrhunec sezone gripe je sicer pričakovati konec januarja oziroma v začetku februarja, a bolnišnice že zdaj vse strože omejujejo obiske.
Bolnišnice po Sloveniji so že omejile obiske
Objavljeno: 8. januar 2019 ob 16:00
Ljubljana, Maribor - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Proti gripi se je cepil tudi minister za zdravje Samo Fakin. Foto: BoBo

V Bolnišnici dr. Petra Držaja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bodo v četrtek že osmo leto zapored odprli začasni oddelek za epidemije, saj na infekcijski in interni kliniki zmanjkuje prostora za bolnike, ki se jim zaradi okužb dihal slabšajo tudi druge kronične bolezni. Za bolnike z gripo in gripi podobnimi boleznimi bo na voljo 20 postelj. Lani so na oddelku, ki je bil odprt skoraj tri mesece, zdravili 210 bolnikov.

V Bolnišnici dr. Petra Držaja v Ljubljani so odprli začasni oddelek za epidemije. Foto: BoBo

Največ gripe konec januarja in v začetku februarja

V bolnišnicah že opažajo, da se število ljudi, ki imajo prehladne znake oziroma kažejo znake obolenja dihal, povečuje. Dnevno Nacionalni inštitut za javno zdravje prejme okoli 10 prijav primerov gripe, drugih okužb dihal pa je od 800 do 1000 tedensko.

Prvi primer gripe v ljubljanskem UKC-ju so sprejeli 10. decembra, do minulega tedna pa je bilo potrjenih 80 primerov, kar je podobno kot v preteklih zimah. Drastičen porast obolelih pričakujejo v drugi polovici januarja in začetku februarja, ko je običajno vrhunec sezone gripe, je pojasnila nadzorna zdravnica začasnega oddelka v Bolnišnici dr. Petra Držaja Tadeja Kotar.

Omejitev obiskov v bolnišnicah

V ljubljanskem UKC-ju so že pred novim letom omejili obiske na eno zdravo osebo s poostrenimi higienskimi ukrepi. V Mariboru so v ponedeljek uvedli omejitev obiskov na eno zdravo odraslo osebo na kliniki za pediatrijo in na oddelku za nevrološke bolezni, od danes pa omejitev obiskov na eno zdravo osebo velja tudi na vseh oddelkih klinike za interno medicino, so sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Obiske v mariborski porodnišnici pa priporočajo le partnerjem in sorojencem brez znakov virusnih obolenj in gripe, in sicer izključno v času obiskov. Omejitev na le enega obiskovalca na bolnika so uvedli tudi v ptujski splošni bolnišnici.

Bolnišnice zaradi gripe omejujejo obiske

V petek je obiske omejila tudi Splošna bolnišnica Jesenice. Na internem in kirurškem oddelku ter oddelku za zdravstveno nego so obiski v celoti prepovedani, na pediatričnem oddelku je dovoljena prisotnost enega zdravega starša ali skrbnika, na ginekološko-porodniškem oddelku pa je dovoljen obisk zdravega partnerja.

Gripa se je pojavila tudi v Pomurju, zato so v Splošni bolnišnici Murska Sobota že pred koncem leta omejili obiske na dva zdrava človeka na dan za krajši čas, včeraj pa so zaradi povečanega števila primerov gripe in okužb dihal med bolniki do preklica povsem prepovedali obiske na internem oddelku.

Kaj lahko storimo sami?

Vrhunec sezone gripe tik pred vrati

"Bistveno je, da upoštevamo higieno kašlja, da upoštevamo umivanje rok, razkuževanje in da, ko pridemo na obisk v bolnišnico, upoštevamo navodila. Zelo pomembno je, da okoli ne vodimo majhnih otrok, da izkoristimo čim več časa v naravi in se ne zadržujemo v prostorih, v katerih je veliko ljudi naenkrat," je med ukrepi, ki lahko zmanjšajo možnost, da zbolimo za gripo, izpostavila Kotarjeva.

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje, je ob tem poudarila Kotarjeva. K temu v kliničnem centru spodbujajo tudi zaposlene, ki imajo možnost brezplačnega cepljenja proti gripi, a je bilo kljub temu lani cepljena le petina zdravstvenih delavcev, podobno nizek delež pričakujejo tudi letos.

Cepivo, ki je letos na voljo, naj bi sicer zelo pomagalo k manjši obolevnosti, saj kroži virus gripe, ki ga cepivo vsebuje, to je H1N1. Za cepljenje je še čas, priporočajo pa ga zlasti starejšim, kroničnim bolnikom, majhnim otrokom in nosečnicam ter zdravstvenim delavcem. Pri nas je precepljenost proti gripi med najnižjimi v Evropi, lani se je cepilo nekaj čez 80 tisoč prebivalcev.

La. Da.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
luckyss
# 08.01.2019 ob 16:28
@martin112
Morda vedo več o medicini kot mi laiki ?!
;))
martin112
# 08.01.2019 ob 16:23
Letos sem se drugič cepil proti gripi.

Me pa resno zanima, zakaj se tako malo zaposlenih v ZD odloči za (brezplačno) cepljenje. A nebi moral bit ravno oni prvi v vrsti? Kaj je razlog?
luckyss
# 08.01.2019 ob 17:00
@VanDame....Kolikor poznam zadevo v lokalnem ZD je zadeva ravno obratno..vse štiri čistilke so cepljene...in nihče drug ;)
Sicer pa ne bi izobrazbe pogojeval z inteligenco..ali morda pač ?!
Hijena
# 08.01.2019 ob 17:22
Katera gripa bo letos? Ptičja? Prašičja? Ali pa kar klasična?
luckyss
# 08.01.2019 ob 16:12
Hvala lepa...dokler vso medicinsko osebje ne bo (prostovoljno) cepljeno, me ne boste videli..pa potem tudi ne, bom raje loto vplačal...tam imam vsaj možnost..;)
uporab21
# 08.01.2019 ob 22:21
Slovenija je živ dokaz, da je cepljenje odveč, mogoče celo nevarno ali vsaj neučinkovito. Nikjer namreč ni podatkov o tem ali in koliko je bilo cepljenih tistih slabih dva tisoč na leto, ki so imeli gripo z dokazanim virusom influence. Registra stranskih učinkov se pa tudi naj ne bi vodilo, ker itak stranskih učinkov v Sloveniji ni, in so v navodilih najverjetneje samo za ostale države.
VanDame
# 08.01.2019 ob 16:52
Ne, to sigurno ni razlog, da se zdravstveni delavci ne cepijo. Zdravstveni delavci so v večini čistilke, bolničarji, tehniki... ki pa se o cepljenju v šoli ne izobrazijo do te mere, da bi razumeli pomen cepljenja. Prej je razlog ignoranca. Poznam kar nekaj zdravnikov, ki se vsakoletno cepijo proti gripi. Cepivo ni 100%, ker je težko zadeti (oz.predvideti) vse seve, ki krožijo. Kot pove članek je letos cepivo zelo učinkovito in bi se bilo smotrno cepiti. Kdor živi s folijo na glavi pa naj seveda "uživa" v gripi. Jaz se cepim vsako leto.
luckyss
# 08.01.2019 ob 16:22
Prva fotografija..
Sedaj ne vem ali je ministrova desnica v naletu, da odbije poseg ali pa se mu zgolj trese ;)
HOR
# 10.01.2019 ob 20:33
Klima alarmisti pa kakopak ne bodo šteli žrtve mraza in zime, kakor štejejo žrtve poletne vročine...
Sicer se jih pa lahko razume, kajti za preštevanje mrtvih vsled mraza in zime je potrebno šteti precej dlje in več časa, kot pa poleti za mrtve zaradi vročline...
QUENDI
# 09.01.2019 ob 19:36
.....kar tolaži se......jaz jih poznam več ki se ne cepijo - z razlogom.....so malce izobraženi tudi v molekularni patologiji.....kako že - neprimerna interaktivnost ob hkratni uporabi različnih ti zdravil je visoko na spisku umrljivosti.....kdor razume kemijske procese v organizmu je previden.....
QUENDI
# 09.01.2019 ob 19:32
.......oni se tudi radi odločajo kar je poimenovano kot alternativna....integrativna..... medicina......mehanik že ve kako s čimmanj stroški opraviti popravilo svojega avtomobila.....se boš moral malo izobraziti kakšne kemične spojine so zdravila in kako delujejo na organizem.......
QUENDI
# 09.01.2019 ob 19:25
.....Vse več je obolelih za gripo in drugimi respiratornimi okužbami (aktualno v takem letnem času...druge epidemije bolezni pač nimajo letnega časa - so časovno ubikvatorne.....) glede na opevano Zeleno Slovenijo oz sežigalnico ipd.....če dodamo še vse kar omogoča (ne)standard in povečano izgorelost zaposlenih in druge psihične stiske.je popolnoma jasno da splošna imunost upada....in Družba vidi rešitev v cepljenju in sintetičnem reševanju.....Cesarjeva nova oblačila sindrom.......
iluzionistka
# 08.01.2019 ob 18:02
Discoversi

Pocakaj, da vidis porodnisnice in porodne sobe... V mb so v 2013 se imeli v 1porodni sobi celo 2 postelji, ker so v prostorski stiski. Pa si predstavljaj popadke obeh, pa vso osebje, ki je za obe loceno le z zeleno rjuho... Ker ta rjuhica morda prepreci, da ne vidis sosede z razkrecenimi nogami med porodom, slisis pa jo zagotovo.
Na koncu pa se poslusas, kako so oni novorojenckom in porodnicam prijazni...