Foto: EPA
Foto: EPA

Na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru se temperatura v noči s ponedeljka na torek po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) ni spustila pod 16,5 stopinje Celzija, kar je za 1,5 stopinje Celzija topleje od dosedanje najvišje aprilske minimalne izmerjene vrednosti v dnevu na tem merilnem mestu, ki so jo vremenoslovci izmerili 26. aprila 2019.

Najvišje minimalne dnevne temperature so ob tem izmerili še v Gornjem Gradu (16,3 stopinje Celzija), kjer je bila najnižja temperatura ponoči za skoraj tri stopinje višja od dosedanjega rekorda, ki je bil izmerjen 25. aprila 2019, ter v Rogaški Slatini (16,2 stopinje Celzija), na Malkovcu (15,7 stopinje Celzija), Logarski dolini (15,5 stopinje Celzija) in na Vrhniki (14,9 stopinje Celzija).

Topla noč je bila tudi v drugih krajih po Sloveniji, v Murski Soboti se denimo ni spustila nižje od 13,9 stopinje Celzija, na merilni napravi Ljubljana Bežigrad pa je bila najnižja izmerjena temperatura 13,5 stopinje Celzija.

Izrazitejša ohladitev na začetku prihodnjega tedna

Kot je v ponedeljkovih Odmevih Televizije Slovenija povedal Arsov vremenoslovec Andrej Velkavrh, so bile v nedeljo in ponedeljek ob toplem zraku, ki so ga prinašali ne preveč močni južni vetrovi, in sončnem vremenu, idealne razmere za toplotne rekorde. Vremenoslovci so tako v nedeljo v Osilnici izmerili 30 stopinj Celzija, kar je najbolj zgodaj v koledarskem letu v zgodovini meritev.

Sorodna novica Danes še zelo toplo, po manjši ohladitvi bo do konca tedna suho, nato pa "izrazita ohladitev"

Kot je napovedal Velkavrh, bo nadpovprečno toplo vreme vztrajalo tudi v torek, a bodo temperature ob gostejši oblačnosti in nekoliko izrazitejšem vetru nekoliko nižje in se bodo povzpele do 27 stopinj Celzija. "V sredo se bo potem ohladilo, tako da bodo temperature okoli 20 stopinj Celzija, kar je (za ta čas, op. a.) še vedno previsoko, proti koncu tedna pa bomo spet prišli tja do okoli 25 stopinj Celzija," je napovedal Arsov vremenoslovec.

"Izrazitejšo ohladitev pa vidimo nekje med ponedeljkom in torkom naslednji teden, ko bi lahko dobili tako hladno zračno maso, da bi morda začeli govoriti tudi o pozebi, ampak je še predaleč, da bi lahko kaj bolj točnega o tem tudi rekli," je dodal. Ob tem je opozoril, da je ob tako zgodnji pomladi, kot je letošnja, malo verjetno, da ne bi slana povzročila vsaj nekaj škode.