Zobozdravniki: Belih zalivk ZZZS ne krije v celoti
V odboru za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici in v sindikatu zobozdravnikov opozarjajo, da še vedno ni urejeno področje belih zalivk pri otrocih, nosečnicah in doječih materah, saj da stroški materiala niso v celoti pokriti iz blagajne ZZZS-ja.
Zobozdravniki menijo, da niso sami krivi za dolge čakalne vrste
Objavljeno: 28. januar 2019 ob 14:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Financiranje belih zalivk, kot jih določa evropska uredba, še vedno ni urejeno. Foto: Reuters

V odboru za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici in v sindikatu zobozdravnikov so spomnili, da evropska uredba, ki se je začela uporabljati lanskega julija, članice EU-ja zavezuje, da zobozdravniki pri otrocih do 15. leta, nosečnicah in doječih materah uporabijo bele zalivke, in ne več amalgamskih. Stroške novih materialov za izdelavo belih zalivk pa naj bi kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

A zobozdravniki opozarjajo, da stroški kompozita, materiala za izdelavo bele zalivke, niso v celoti plačani iz blagajne ZZZS-ja. Kot je pojasnil predsednik odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije Krunoslav Pavlović, direktiva EU ne določa natančno materiala za belo zalivko, zgolj alternativo amalgamu. ZZZS pa se je odločil za uvedbo kompozita, ki je najdražji material. Poleg tega izdelava take zalivke zahteva približno trikrat več časa, kar pomeni, da bodo imeli zobozdravniki manj časa za opravljanje drugih storitev in se bodo posledično še podaljšale čakalne dobe, ki že zdaj v večini primerov presegajo dopustne.

Bele zalivke doplačujejo zobozdravniki

Po besedah predsednice Sindikata zobozdravnikov Slovenije Dens Mirjane Petrovič imajo zobozdravniki pri izdelavi bele zalivke za otroke, mladostnike, nosečnice in doječe matere zdaj približno 32 evrov izgube, kar morajo pokriti iz svoje plače. "Zobozdravstvo se izčrpava že deset let, vse rezerve, ki smo jih imeli, smo porabili. Ne moremo privoliti, da širitev pravic bolnikov plačujemo iz svoje plače," je bila kritična.

Ob tem je Pavlović poudaril, da zobozdravniki nikakor ne nasprotujejo belim zalivkam, a so ZZZS že večkrat opozorili, da bi moral natančno opredeliti vse finančne vidike uvedenih sprememb. Svoje izračune o stroških materiala so tudi že posredovali ZZZS-ju, a so tam za zdaj ostali brez sogovornika. Napovedali so, da bodo v prihodnjih dneh na zavod za zdravstveno zavarovanje naslovili prošnjo za odgovore in pojasnila.

Poleg tega imajo po določilih ZZZS-ja določene skupine bolnikov, kot so onkološki bolniki, bolniki z razvojnimi nepravilnostmi in bolniki z atrofijo zgornje čeljusti, pravico do implantološke obravnave na terciarni ravni, torej v ljubljanski stomatološki kliniki, ki pa se lahko opravi samo v ordinacijskem času. To pomeni, da te skupine bolnikov vstopijo v vrsto za vsemi drugimi bolniki, ki čakajo na izkles, mostiček, protezo in druge podobne storitve, čakalne dobe pa se tako še podaljšujejo.

Opozorili so še na manjšanje dostopnosti do zobozdravnika. Čeprav je število zobozdravnikov v Sloveniji primerljivo z evropskim povprečjem, pa ZZZS po mnenju zobozdravnikov razpiše premalo programov. Zaradi pritiskov, da specialistično stroko zobozdravniki izvajajo na primarni ravni, zobozdravniki po besedah Petrovičeve vračajo koncesije, tisti, ki že izpolnjujejo pogoje, pa se raje upokojijo. "V preteklih letih se sredstva ZZZS-ja za zobozdravstvo niso povečevala, a če bi hoteli ohraniti dostopnost, bi morali poseči v košarico pravic v zobozdravstvu," je še opozoril Pavlović.

La. Da.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
tu in tam
# 28.01.2019 ob 14:46
@Trasty

Zakaj že bi zaradi amalgama morali štrajkat zobozdravniki?
Saj ga ne dajejo sebi v usta.

PACIENTI bi morali štrajkat, in to proti ZZZSju, ki ne plača tistega, kar jim obljublja.
Kot še marsikje ne plača tistega, kar zagotavlja (na papirju).
GorskiSkrat
# 28.01.2019 ob 14:54
Po domače rečeno, bože nedaj, da ima navaden smrtnik težave z zobovjem, ker ga nasanka na polno. Na koncesijo te zašuštrajo preden prešteješ do 3, ruvajo ti zobe po nepotrebnem. Za zasebnika pa izorazniš tošel. Dokler nimaš problenov in hodiš k zasebniku samo na letne preglede, je ok. Če nastopijo težave, si globoko v riti.
Trasty
# 28.01.2019 ob 14:34
Ne razumem zobozdravnikov, da še sploh komurkoli naredijo amangallsko zalivko. V tujimi je namreč prepovedana. Kje je sedaj njihova vest in skrb za zdravje pacientov!!! Tu pa ne gredo štrajkat!
SanKibo
# 28.01.2019 ob 14:58
Delavcem nakazujte bruto plačo in ne bo nobene potrebe po ZZZS-ju, ZPIZ-u, ZRSZ-ju, CSD-ju in podobnimi luknjami brez dna. Skozi te zavode po mojem prepričanju odteče toliko denarja, da imamo od njih več škode kot koristi.

PS.: Kdaj vam nazadnje ni bilo potrebno doplačati zobozdravniške storitve?
Orionstar
# 28.01.2019 ob 14:42
Iz serverja ZZZS!

● Povprečna glavarina cca. 1800 pacientov na 1 stomatološki program za odrasle!
● 47.339 točk vrednost programa na leto

•••izračun•••

47.339/1800=28 točk za pacienta / leto
...s strani ZZZS!

...kar pomeni, da narodu na leto pripada 1 srednje velika amalgamska zalivka s strani plačnika, torej monopolnega socialističnega ZAVODA, ki ni zavarovalnica!
Orionstar
# 28.01.2019 ob 14:57
@tigr

Ja, znajdi se narod!

Problem je, ker ZZZS ZAVAJA IN JAVNO NE PRIZNA, DA NIMAJO BELIČEV ZA VSE MODERNE STORITVE!

Potem pa naši hodijo k privatnikom, ki delajo po modernih smernicah, tisti z manj denarja tudi k južnim sosedom, k našim zoboz. pa še na veliko iz AUT in ITA, kjer pa so storitve 3x dražje...in je krog sklenjen!
TIGR
# 28.01.2019 ob 14:51
Orionstar
Verjemi, da kar nekaj od tistih 1800 pacientov/program sama hodi v privatne ustanove, sicer bi že zdavnaj ostala brez zobovja.
Lunatix
# 28.01.2019 ob 15:50
Ma Bogi zobarji. .. toliko denarja, ki poberejo oni, ga še malokdo...imajo neverjeten monopol na trgu...pogovorite se s kakim zobotehnikom, pa vam bo vse jasno. ..lopovi
Trasty
# 28.01.2019 ob 14:58
@tu in tam
Ker ljudje ne berejo strokovnih člankov o tem, da je neka snov za njih nevarna in zaupajo zdravniku, da jim ne daje v usta nekaj zdravju škodljivega.
SpicyWeiner
# 28.01.2019 ob 15:53
Haha folk joka nad ZZZS-jem, a na naslednjih volitvah bodo spet oddali glas strankam, ki podpirajo monopol ZZZSja. Jok jok
kralj matjaž
# 28.01.2019 ob 15:48
Javno zdravstvo.
Dobiš strup v telo, če pa želiš kvaliteto pa plačaj. čeprava plačujemo skozi nos.
Orionstar
# 28.01.2019 ob 16:57
A kirurga tudi plačajo po ceni porabljenega materiala? Koliko "cvirna" in rezil skalpela je porabil, da ti je zakrpal trebuh...Splošni zdravnik pa ima očitno ceno storitve, glede na vrednost stetoskopa kajne?!

Predlagam, da s sosedovo Micko kupita malo kompozitnega materiala in ti lahko kar njen mož v garaži malo povrta in zalije luknjice...vse za 20 eur!
Drugače pa pojdi v AUT, ITA, SUI, NEM...in si tam popravi zobe...če z našimi nisi zadovoljen. Ne, zobozdravniki niso ne vodovodarji, ne avtomehaniki...pa pri slednjh povprašaj glede urne postavke.
pinkfranc
# 28.01.2019 ob 15:29
Poleg tega izdelava take zalivke zahteva približno trikrat več časa,

je to dejansko res, ali je normativ določen po interesu?
mile
# 28.01.2019 ob 15:05
Prepovedana je samo v nekaterih državah, sicer pa nikoli ni bilo dokazano, da amalgamske zalivke škodijo zdravju. Izjema so samo ranljive skupine, ki jih ščiti tudi uredba, pa še to bolj ali manj iz preventivnih razlogov.
Orionstar
# 28.01.2019 ob 14:59
...ruvajo ti zobe po nepotrebnem..

Dokaži t.i. nepotrebno "ruvanje"!...ali pa je to še ena gostilniška pravljica...
the law1
# 28.01.2019 ob 19:13
Prav smešno oz. verjetno bi moral reči žalostno je to, da naši socialisti se bunijo na državnim monopolnim zdravstvenim sistemom.

Kaj se mora dogajati v glavah teh ljudi oz. ali so sploh sposobni razmišljanja se je za vprašat, ker ko kdorkoli predlaga drugačno organizacija našega zdravstvenega sistema, ga bodo ravno oni najbolj napadli.

Pa dragi moji lahko se bunite nad kapitalizmom, pohlepom zdravnikov in ostalim bla bla bla, katerega vas naučijo v vaši šoli indoktrincaji toda dokler se ne reši osnovnega greha ne bo niič boljše ampak samo slabše, kar se v praksi itak dogaja.

Osnovni greh pa je državna zdravstvena monpolona zavarovalnica.
totijosipborz
# 28.01.2019 ob 18:54
Dej, bele, zlate zalivke, še vedno vlečejo denar tak, da glava peče... Da jih ni sram. Material, ki ti ga vtaknejo v usta, pa stane pol centa? Mater!
maximinus
# 28.01.2019 ob 17:03
V tujini popravljam, že več kot 30let. Zakaj? Mesarjev imamo dovolj.
pinkfranc
# 28.01.2019 ob 15:39
GorskiSkrat
...ruvajo ti zobe po nepotrebnem..


Orionstar
Dokaži t.i. nepotrebno "ruvanje"!...ali pa je to še ena gostilniška pravljica...


Tako je bilo včasih, od tam ta stereotip ...

Danes se zobozdravniki veliko bolj borijo za vsak zob ... osveščenost glede tega je na veliko večji ravni. Lasten zob je lasten zob in nič ga ne more enakovredno nadomestit. In tega se vsi zavedamo veliko bolj, kot včasih, pa čeprav je protetika še napredovala.
RabbitJoe
# 28.01.2019 ob 15:36
So me prepričali za zobarja na Hrvaškem. Vse preštudiral... cene so nižje - gremo! . . . . Potem pa vsako inekcijo in vsako "vatko" doplačal . S cenami so me zavedli, kot npr. "čiščenje kamna (30€)" je precej cenejše, ampak poliranje (25€) sem moral pa doplačati. Vse skupaj potem samo še malenkost cenejše, kot pri ljubljanskem zobarju. Če računam še bencin, avto-amortizacijo, porabljeni čas za relac. LJ.-Reka... - sem že na ljubljanskih cenah. Potem se zakomplicira. Odlepila se je krona. "Nema problema. Sredit čemo bezplatno"... Ja, samo do Reke je 135 km in 2,5h v eno smer. En dan gre v maloro. ...in potem še blamaža. Grem k enmu domačemu, pa plačam. Kdo ti je to delu? Povem... on pa meni prav nič prijazno, naj drugič hrvati sami popravljajo svoje napake. Skratka,.. za tistih privarčevanih 108€ (7%) - škoda časa.
Grešnica
# 28.01.2019 ob 15:32
"Delavcem nakazujte bruto plačo in ne bo nobene potrebe po ZZZS-ju, ZPIZ-u, ZRSZ-ju, CSD-ju in podobnimi luknjami brez dna. Skozi te zavode po mojem prepričanju odteče toliko denarja, da imamo od njih več škode kot koristi."

Kje pa upajo prikoritniki iz rok spustiti socialistične bankomate, kjer jim ni potrebno biti ne učinkovit, ne pošten in ne kakovosten.
Ko je t.i. "solidarnost" oz. bruto-neto plača postala predraga, so si eni raje odprli s.p., drugi pa pobegnili v Avstralijo.
audio
# 28.01.2019 ob 15:31
"imajo zobozdravniki pri izdelavi bele zalivke za otroke, mladostnike, nosečnice in doječe matere zdaj približno 32 evrov izgube"

Moja bivša zobozdravnica s koncesijo mi je za belo plombo zaračunavala 70 €....
GorskiSkrat
# 28.01.2019 ob 15:07
Precej problemov z zobmi se da rešit tudi brez ruvanja in vrtanja - izdelovanja plomb. Seveda ne pri koncesionarjih. Ker je pač najlažje zavrtati v zob in narediti zalivko, ali pa zob pac potegnit vn.
Trasty
# 28.01.2019 ob 14:45
Sem se malo zatipkal amalgamska zalivka seveda :-)
Barca_4_ever
# 29.01.2019 ob 11:40
RabbitJoe
# 28.01.2019 ob 15.36
2
So me prepričali za zobarja na Hrvaškem. Vse preštudiral... cene so nižje - gremo! . . . . Potem pa vsako inekcijo in vsako "vatko" doplačal . S cenami so me zavedli, kot npr. "čiščenje kamna (30€)" je precej cenejše, ampak poliranje (25€) sem moral pa doplačati. Vse skupaj potem samo še malenkost cenejše, kot pri ljubljanskem zobarju. Če računam še bencin, avto-amortizacijo, porabljeni čas za relac. LJ.-Reka... - sem že na ljubljanskih cenah. Potem se zakomplicira. Odlepila se je krona. "Nema problema. Sredit čemo bezplatno"... Ja, samo do Reke je 135 km in 2,5h v eno smer. En dan gre v maloro. ...in potem še blamaža. Grem k enmu domačemu, pa plačam. Kdo ti je to delu? Povem... on pa meni prav nič prijazno, naj drugič hrvati sami popravljajo svoje napake. Skratka,.. za tistih privarčevanih 108€ (7%) - škoda časa.

Očitno si naletel na slabega zobozdravnika. Pri meni je bilo ravno nasprotno, v Sloveniji dražje usluge, vse živo bi ti delali in to vse tako na hitro samo, da se te rešijo. Kolega mi je svetoval kliniko na Hrvaškem (Zagreb), kjer so res strokovni, posvetijo se ti maksimalno, marsikaj je tudi gratis če se odločiš za popravilo zob ali kaj drugega (prvi pregled in pogovor sta brezplačna tudi če se odločiš, da nočeš pri njih nič delati). Cene so čisto normalne. Ne bi pa pisal imena, da ne bi kdo mislil da imam kaj od tega, ampak sem dejansko zadovoljen tudi če prištejem vožnjo in cestnino.
galoper
# 28.01.2019 ob 19:59
Poslušal sem in slišal, da so proti koncu leta ugibali ali bi delali ali ne, ker niso vedeli kako bo z denarjem. ? ? ?
'Strokovnjak' je razložil, da so amalgamsko zalivko delali pol ure, belo delajo eno uro. Bela zalivka pa je draga in zavarovalnice še razmišljajo o plačilu. Torej manj storitev z dražjim in kvalitetnejšim materijalom. Zobozdravniki imajo pestro izbiro dela.
Orionstar
# 28.01.2019 ob 18:21
Kako so lahko cene navite, če so ENAKE storitve v AUT 2-3x dražje?! (preverjeno pri znancih čez mejo...)...pa se uporablja ENAK material?
21.12.2012
# 28.01.2019 ob 18:06
daj ne bluzi, ali pa sem ti na rep stopil?cene so navite, ker nekdo želi služiti še več s svojim pklicem ali pa dejavnostjo na trgu.
je ustavno sodišče za koncesionarje, kar želijo biti vsi, lepo ugotovilo, da zdravnik gre v koncesijo zaradi ustvarjanja dobička, tako da ne srati, da se gre v zdravstvu za paciente. ne mečem vseh zdravnikov v en koš, tudi ne zobozdravnikov, ampak ne se delati budale, da ima zobozdravnik minus pri beli plombi. če pa že drago plačuje nabavljen material pa gre problem tudi višje, ampak tukaj se dela z roko v roki v celotni verigi, saj je plačnik končni kupec.
xes
# 28.01.2019 ob 17:23
Drži... in v zadnjih desetih letih so se prispevki skoraj podvojili, prav tako trošarine na alko in tobak - to naj bi šlo vse v zdravstveno blagajno, da ne omenjam, da bolniki vsako leto doplačujejo več in več zdravil ... skratka, prilivi v zdravstveno blagajno so se laično rešeno podvojili in postavlja se mi vprašanje: PA KAM PREKLETO GRE VES TA DENAR ????!!!!!!!!!
medo357
# 28.01.2019 ob 17:18
Predragi zobarji, kdo pa jih krije, če ne mi plačniki prispevkov, davkov, taks,... pa še česa. Nič ne pade z neba.
21.12.2012
# 28.01.2019 ob 16:45
Zobarji ste eni oderuhi. Ne mi reči, da stane material za belo plombo milijone, kot si želite naviti cene, da bi vam potem stekala v žepe še večja razlika.
vukismuki
# 28.01.2019 ob 16:24
Me res zanima realna razlika med zalivkama....vedno govora o nekem super duper extra materialu....
FBR
# 28.01.2019 ob 16:00
https://www.youtube.com/watch?v=Dbp4QYeM
xXU
stratocaster
# 28.01.2019 ob 15:33
"Poleg tega izdelava take zalivke zahteva približno trikrat več časa"

Ok, ok...

Imam sicer samo kompozitne plombe, tako da ne morem primerjati časov... samo večina jih je bila narejena v cca 20 minutah.

Se pravi amalgamsko narediš po tej logiki v tam cca 7.

Ja ziher!
Haloo
# 29.01.2019 ob 20:10
In zakaj je najdražja bela zalivka najboljša?

Ali bo tako zalit zob rešen in ne bo podvržen puljenju čez kakšno leto?
Zobozdrravniki pač igrajo na karto "država plača"!

Narod je pa tiho in benti čez davke in prispevke le po gostilnah!
Orli
# 29.01.2019 ob 09:26
Ne drzi da so storitve drazje z enakim materijalom je 50% ceneje.Treba se pozanimat.Pri nas materijal dobijo privatni zobarji kar iz javnega naslova kot tudi drugot v zdravstvu
SanKibo
# 29.01.2019 ob 08:29
Ste mogoče pozabili na DDV, trošarine, davek na dobiček in vse druge načine "ožemanja" produktivnega dela prebivalstva?
tu in tam
# 29.01.2019 ob 08:27
@Hyperion
Naj povejo kolk še nanjka Sloveniji let, da preidemo z razvojem tolk daleč, da si kot državljani z rednim vplačevanjem in dodatnim, zaslužimo bele zalivke?? Ali pa vsaj obisk za luknjo prej kot v 10 letih?

Natanko toliko let, kot manjka do ukinitve monopola ZZZSja.
Hyperion
# 29.01.2019 ob 00:17
Naj povejo kolk še nanjka Sloveniji let, da preidemo z razvojem tolk daleč, da si kot državljani z rednim vplačevanjem in dodatnim, zaslužimo bele zalivke?? Ali pa vsaj obisk za luknjo prej kot v 10 letih?
xerces8
# 28.01.2019 ob 18:00
Hja, naj Šarca vprašajo, danes odgovarja.
strube12
# 28.01.2019 ob 17:45
Če bi imeli ljudje pravilno ustno higijeno bi ostali zobozdravniki praktično brez dela.
Kakšne plombe če si vsak dan popolnoma očistiš zobe?
Trasty
# 28.01.2019 ob 16:50
Škodljivost živega srebra je vsekakor dokazna. Tudi izparevanje srebra iz amalgama je dokazana. Za škodljivost amalgamskih zalivk je res nekaj manj raziskav a vendar se najdejo. Samo za primer:-https://www.nih.gov/news-events/news-releases/studies-evaluate-health-effects-dental-amalgam-fillings-children
-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article
s/PMC4642684/
-https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article
s/PMC3025977/
...
Da pa niso prepovedane v vseh državah pa drži. Bom popravil mojo izjavo na države, ki jim je mar zdravje državljanov :-)
kralj matjaž
# 28.01.2019 ob 15:50
Zakaj pa ne?Zakaj bi bile boljše storitve za manj denarja srednji vek?
povzetek
# 28.01.2019 ob 15:43
In tako naj se 100% direktno iz uporabnikovega žepa financira tudi izobraževanje, ceste, raziskovanja, kulturna dediščina, mostovi, izdajanje dovoljenj in dokumentov itd. Živel srednji vek!