Foto: Babica Jelena s kuharskimi videoposnetki postala spletna senzacija
Če vam kdaj zmanjka idej, kaj bi kuhali, se lahko obrnete na 69-letno babico Jeleno Petrović, ki je s svojim youtubovskim kanalom v Srbiji postala prava uspešnica.
Vsako jutro objavi nov recept
Objavljeno: 6. marec 2019 ob 16:43
Beograd - MMC RTV SLO

Za svoje naročnike vsako jutro na YouTubu objavi nov recept. Foto: AP

Na YouTubu in blogu je pod imenom Bakina kuhinja osvojila Srbijo, saj je skupno zbrala že več kot 50 milijonov ogledov, pohvali pa se lahko z več kot 150 tisoč naročniki na YouTubu, ki pri njej dnevno iščejo zanimive kuharske ideje.

Pri pripravi posnetkov ji pomaga mož Milan, ki skrbi za snemanje in nakupovanje živil. Babica je po poročanju Associated Pressa postala krajevna legenda, v letu 2018 je za svoje delo osvojila tudi nagrado.

"Vse, kar potrebuješ, je volja in želja po tem, da kaj ustvariš," je pojasnila v intervjuju. "Vse je mogoče narediti, če je tvoja želja dovolj velika."

Vse se je začelo pred približno desetletjem, ko je Petrovićeva odprla spletni forum, na katerem je delila svoje recepte za pripravo domačih jedi ‒ od juh do mesnih jedi, slaščic in domačega kruha.

Pripravlja jedi, kot bi jih njena mama in babica. Foto: AP

Sprva je krog njenih sledilcev rasel počasi, potem pa je začela pisati blog in ustvarjati videoposnetke ‒ najprej zgolj s telefonom, zdaj pa uporablja malenkost boljšo kamero.

Ni vedela, kaj je računalniška miška

Zaradi tovrstnega ustvarjanja je dobila tudi priložnost, da se nauči uporabe računalnikov in spleta. "Sprva sploh nisem vedela, kako uporabljati računalniško miško. A potem sem ogromno prebrala in si ogledala več sto videoposnetkov z najrazličnejšimi navodili."

Zdaj ji kanal na YouTubu predstavlja glavno zaposlitev dneva ‒ par se dela loti po zajtrku, ko nakupita vsa potrebna živila, nato pa posnameta, uredita in objavita video. "Naporno je, saj delava od jutra do večera," je razložila babica in dodala, da so napake mogoče, tako kot v vsakem filmu, a da njeni naročniki vsako jutro čakajo na nov recept. "Če zamujam, me vprašajo, ali je z mano vse v redu in kaj se dogaja."

Jedi pripravlja v domači kuhinji, uporablja pa sestavine iz okolice, ki jo najde v trgovinah. "Moji recepti so lokalni in tradicionalni. Pripravljam jedi, ki sta jih pripravljali moja mama in babica."
Na vprašanje, kako jima uspe vse pojesti, pa z nasmehom na obrazu odgovarja, da del podari sosedom in prijateljem, slaščice pa zavije za vnuke.

P. B.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Do Brasil
# 07.03.2019 ob 10:11
Pregledal oba predloga omenjena med komentarji. Pivokosa je pod konkurenco s samo 64 videi, med katerimi so tudi promocijski za kuhinjske potrebscine. AlmazanKitchen ima 313 videjev s poudarkom na mesnih jedeh in je ameriski kanal za tursko hrano. Babica je najbolj raznorstna. Ima stare recepte celo za pripravo kislega zelja. Ima (trenutno) 1434 videjev - in res 53+ milijonov ogledov (pivokosa 4+milijone in AlmazanKitchen 175 milijonov).
Glede na njeno starost - svaka cast!
Daedalus
# 07.03.2019 ob 10:08
Super! Lepo slišat štorije o vključenosti starejših generacij v področja, ki so "kao" rezervirana za mlade...meni je vedno težko prepričat moje starše, da lahko na YT nešteto stvari izvedo, od kuharije, popravil DIY in vsega možnega.

AlmazanKitchen pa itak zmaga. :)
lordslayer
# 07.03.2019 ob 08:05
Če že promovirate srbske kuharje na youtubu, potem raje omenite AlmazanKitchen ... imata nekaj miljonov naročnikov ....
Do Brasil
# 07.03.2019 ob 00:14
Nekaj izjemo zanimivih receptov! Hvala MMC
josh k.
# 06.03.2019 ob 19:28
Niti ni neka senzacija, a bolje to, kot pa jamrat kaj vse ji fali...
stewie
# 06.03.2019 ob 16:46
Če imate pa raje mlajše, si pa oglejte YT kanal "pivokosa", ista narodnost in strokovnjakinja za kuhanje in recepte.