Karaoke so priljubljene po vsem svetu. Foto: AP
Karaoke so priljubljene po vsem svetu. Foto: AP

"Zbogom še eni legendi – pri stotih letih je umrl Šigeiči Negiši, izumitelj karaok," je na omrežju X zapisal novinar Wall Street Journala Matt Alt, ki je Japonca intervjuval leta 2018. Kot je zapisal, ga je Negišijeva družina prosila, da deli novico o njegovi smrti.

“Z avtomatizacijo skupinskega petja si je prislužil mržnjo izvajalcev, ki so v napravi videli grožnjo njihovi obrti. V bistvu je šlo za malce zloveščo predhodnico današnjih razprav o vplivu umetne inteligence na izvajalce," je zapisal Alt.

Prodajalec, ki je imel svoje tehnološko podjetje Ničiden Kogjo, je izdelal prvo različico sistema za karaoke leta 1967. Sprva je napravo poimenoval “Sparko Box”, zamisel zanjo pa se mu je porodila, ko je eden od njegovih zaposlenih v šali užalil njegovo petje. “Niste ravno najboljši pevec, gospod Negiši,” mu je navrgel eden od inženirjev.

Karaoke v baru v Tokiu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Karaoke v baru v Tokiu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kmalu za tem je Negiši skoval načrt – enega od svojih inženirjev je prosil, da sestavi skupaj mikrofon, zvočnik in kasetofon ter vstavil kaseto s pesmijo “Mujo no Yume” japonskega pevca Jošia Kodame.

Negiši je “Sparko Box” nemudoma odnesel domov in ga preizkusil z vsemi svojimi otroki, tako da je vsak od njih dobil priložnost odpeti pesem. “Še vedno se spominjam, kako šokirani in vznemirjeni smo bili, ko smo slišali naše glasove po zvočniku," je povedala njegova hčerka.

Naprave ni nikdar patentiral

Negiši se je nato s svojim Sparko Boxom podal na pot in ga kot potujoči trgovec skušal prodati barom, hotelom in restavracijam. Do konca svoje kariere je prodal okoli 8000 naprav.

Čeprav se Negišiju danes pripisuje zasluge za izdelavo naprave, pa se je dolgo časa smatralo glasbenika Dajsukeja Inoueja za "starega očeta karaok", čeprav je bila njegova različica izumljena leta 1971.

Negiši naprave ni nikdar patentiral, pri čemer je kot razlog podajal težaven postopek patentiranja na Japonskem v 60. letih. A njegova hčerka pravi, da ga dejansko nikdar ni motilo, da nima patenta.

“Zelo je bil ponosen, da se je njegova mala ideja razvila v celo kulturo zabavanja ob pesmih po vsem svetu," je povedala za Wall Street Journal. “Zanj je bilo to, da je preživel sto let obdan s svojo družino, zadostna nagrada.”

Negišija so preživeli trije otroci, pet vnukov in osem pravnukov.