Upokojeni zdravnik iz Postojne je začel teči pri svojih 54 letih. Najprej le kilometer, dva v bližini svojega doma. Zdaj – pri svojih 81 letih – preteče tja do 100 kilometrov na teden in se že skoraj tri desetletja redno udeležuje maratonov na 42 kilometrov.

Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

"Začel sem zaradi teže, zdaj pa mi je to motivacija za življenje. Zdaj gledam na računalniku, berem, pišem kaj in tečem, to mi je zadovoljstvo in cilj. Za seboj imam 129 maratonov, zdaj bo v Bostonu 130."

Pretekel je že štiri velike: Berlin, London, New York in Chicago. Prihodnji teden bo odtekel 42 km v Bostonu. "Želim si, da sem prvi nad 80 let zdaj v Bostonu, to bi si želel ... Objektivno bom med prvimi tremi, verjetno."

Prihodnje leto načrtuje, da bo dobil priložnost in odtekel še zadnjega od velikih maratonov – Tokio.

"Če ga to veseli, mora to delati, ne samo zaradi zdravja, tudi zaradi veselja, ki ga ima do tega," je povedala Marija Savić.

Vsak lahko teče, pravi Vladimir. Pomembne pa so dobre priprave. "Januarja sem tekel v Dubaju, v cilj sem prišel spočit, kot da nisem tekel."

Omara v dnevni sobi je polna medalj in pokalov z vseh maratonov, a Vladimir pravi, da je zanj glavna nagrada to, da je zdrav in da lahko še vedno teče.

81-letni maratonec