Foto: Zdravko Primožič/FPA/BoBo
Foto: Zdravko Primožič/FPA/BoBo

Tartinijev trg je že od petka slovesno okrašen z girlandami iz bršljana. Izdelali so jih učenci in dijaki, daleč največ pa jih že vrsto let ob tem prazniku izdela skupinica Pirančank. Od začetka je v njej Katarina Čoprež: "Lanski listi, stari listi morajo biti. Mladih ne moremo uporabiti, ker gredo klanfice skozi. Vsaj en teden prej jih nabiramo."

V Piranu je v soboto pristala barka s soljo. Na Tartinijevem trgu se lahko sprehodite skozi solinarski labirint, v katerem so predstavitvene stojnice in delavnice, ki so jih poimenovali kavedini, kot solinarji pravijo kristalizacijskim bazenom. Teme zajemajo delo v solinah, ekologijo, pa tudi vseprisotno mikroplastiko.

O zgodovini solinarstva in človekovega vpliva na morje so predavali strokovnjaki pomorskega muzeja, strunjanskega krajinskega parka in Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Ob piranskem zvoniku so bile delavnice o tradicionalni obdelavi kamna. Dve sta bili za odrasle in strokovno javnost, ena za otroke, pojasnjuje Jože Drešar, vodja prenove piranskega zvonika. "Fokus delavnic za otroke je gradnja zvonika iz legokock, imamo pa še pet drugih delavnic, kjer gradijo zvonik iz reciklirane embalaže, tiskajo, v bistvu izdelujejo zvonik v reliefu, mozaiku."

Praznovanje bodo končali v nedeljo. Po procesiji od Tartinijevega trga do cerkve svetega Jurija, kjer bo maša, bo folkorna skupina La famea dei salineri ali Solinarska družina z glavnega piranskega pomola odplula v soline. In tako obudila ta del tradicije piranskega solinarstva.