Bernarda Žarn v prvi oddaji gosti mamo in hčer, Mišo Molk in Ulo Furlan. Foto: RTV Slovenija/Monika Jerič
Bernarda Žarn v prvi oddaji gosti mamo in hčer, Mišo Molk in Ulo Furlan. Foto: RTV Slovenija/Monika Jerič

Gostji prve oddaje Dnevna soba, ki je bila prvič na sporedu danes ob 17.55 na TV SLO 1, sta bili – ob materinskem dnevu – Miša Molk in Ula Furlan, mati in hči. V pogovoru z Bernardo Žarn življenje opisujeta kot nekaj lepega in kot darilo, čeprav kakšen spotik pride tudi iz zunanjega okolja, a tu smo, da težave rešujemo. S pozitivno naravnanostjo je treba zavihati rokave in se srečati z izzivi, ocenjujeta.

Miša Molk je zdaj v pokoju, a v pokoju ne čuti velike razlike glede na obdobje pred tem, le stikov z ljudmi je manj, kar je na nek način pomirjujoče, pravi. Še vedno dela, bi pa si želela imeti več možnosti mentorskega dela, več dela z mladimi, saj je treba izkušnje in znanje prenašati naprej.

Ula je šla po lastni poti

Na vprašanje, kako gleda na dejstvo, da hodi po podobni poti kot mama, Ula Furlan poudari, da je vsaka pot posebna. "Ne bi želela hoditi po utirjeni poti. Mojo, ki je bila zaznamovana s filmom, televizijo, mediji in gledališčem, sta oblikovala oče in mama. Te stvari sem že zgodaj vzljubila," je odkrita Ula, ki sicer nosi dva priimka, v javnosti pa se predstavlja z očetovim. Ob tem razloči, da ni bil njen namen skriti se pred mamino slavo ali bežati pred njo, zgolj utreti si svojo pot s priimkom Furlan. Je pa mila materina ljubezen tista, ki ti daje oporo in stabilnost skozi življenje, poudarja in dodaja, da že samo mamina družba prinaša dobro popotnico za bivanje. "Veliko življenjskih zadev, tudi tragičnih, sva predelali skupaj," priznava in poudari, da sta čez stiske šli skupaj.

Foto: RTV Slovenija/Monika Jerič
Foto: RTV Slovenija/Monika Jerič

Pomen pogovora o strahovih, napetostih in tesnobi

Miša je v oddaji med drugim tudi iskreno spregovorila, kako je biti mama, tudi o tesnobi in o napadih panike, ki jih je nekdaj doživljala: "Najhuje je bilo, ko je bilo naenkrat vsega preveč. Materinstvo, partnerstvo, obremenjenost v službi in hotenje po perfekcionizmu niso šli skupaj. Pridejo neuspehi, ki si jih očitaš in potem doživljaš zaskrbljenost in padeš v stisko." "V bistvu je šlo za izgorelost," ugotavlja zdaj.

Da popusti napetost, si je treba znati odpustiti napake. Danes, poudarja, o tem lažje govori, je bilo pa nekaj let zelo težko. Ponosna je nase, pravi, da je zdržala, da je ves čas delala, da ni odšla na bolniški dopust, da je ob tem vodila velike prireditve, na kar danes gleda kot na svojo veliko zmago, do katere je prišla tudi z obiski pri kliničnem psihologu, s pomočjo katerega se je osvobodila bojazni in skrbi.

Tudi Ula je v oddaji priznala, da je doživljala strahove in se z njimi spopadala. Poudarila je napad panike med vožnjo v avtomobilu. Strah je premagala tako, da se je z njim spopadla in po nekaj dneh ponovno sedla v avto. Ko nam je težko, se ne smemo izogibati stvari, ki nam vlivajo slabe občutke. "Ne smemo jih potlačiti, pač pa jih izpovedati," je Ula povedala iz izkušenj. Tudi predelati, je dodala Miša in tu je strokovna pomoč zelo pomembna.

Kaj pravita o medsebojnem odnosu?

Sicer pa Miša in Ula medsebojni odnos vzdržujeta tako, da vanj vlagata. Še vedno si pišeta pisma, predvsem takrat, ko je besede težko izreči. Dnevna soba njunega doma je tisti varen prostor, kjer se odnos največkrat razvija in kjer raste. Ali pa prostor za kuhinjsko mizo. "Tam se rešujejo težave, pomirjajo skrbi in frustracije. Potegneva tudi do jutra, če je treba," pove Ula. V odnosu moraš biti viden in slišan in moraš si nameniti dovolj pozornosti, sta Miša in Ula še poudarili v premierni oddaji Dnevna soba.

Miša in Ula, mama in hči

Dnevna soba: Od torka do četrtka popoldne v znamenju različnih tem

Oddajo bodo gledalci lahko spremljali vsak torek, sredo in četrtek ob 17.55 na TV SLO 1. Vodili jo bodo znani televizijski obrazi kulturno-umetniškega, razvedrilnega, športnega in informativnega programa TV Slovenija. Pester nabor uredništev, ki bodo pripravljala oddaje, napoveduje širok in bogat nabor vsebin, obljubljajo ustvarjalci in dodajajo, da bodo gostili znane osebnosti in različne strokovnjake ter se z njimi pogovarjali o dilemah vsakdanjega življenja, o osebnostni rasti, psihologiji odnosov, ponujali bodo nasvete z različnih življenjskih področij. Komentirali bodo trende, družbene fenomene in še marsikaj drugega.