Močno povečano zrno iz meteorita Murchison, ki sicer v dolžino meri osem mikronov. Foto: Reuters
Močno povečano zrno iz meteorita Murchison, ki sicer v dolžino meri osem mikronov. Foto: Reuters

Ti delci so nastali v zvezdah, ki so obstajale mnogo prej, preden je nastal naš sončni sistem, BBC povzema študijo znanstvenikov. Ko zvezda umre, se množica delcev razkropi po vesolju, dokler ne postanejo sestavni delci novih zvezd, planetov, lun in meteoritov.

"V meteoritu smo odkrili trdne delce teh zvezd, pravi zvezdni prah," je dejal vodja raziskave Philipp Heck z univerze v Chicagu. Ekipa, ki jo je sestavljalo 40 ameriških in švicarskih znanstvenikov, je preučila 40 zrnc, ki so jih našli v meteoritu Murchison, ki je leta 1969 padel na ozemlje Avstralije.

"Te delce smo najprej ločili od meteorita in jih zdrobili v nekakšen prašek. Imeli so zelo močan vonj, podoben gnilemu arašidovemu maslu. To zmes smo nato razgradili v kislini, da je ostal le zvezdni prah. Postopek je bil podoben iskanju igle v kopici sena, a nam je uspelo preučiti posamezne delce," je dodal Heck.

Da bi lahko ocenili starost materiala, so morali ugotoviti, kako dolgo so bili delci izpostavljeni žarkom v vesolju, ki potujejo po naši galaksiji in prodirajo skozi trdo snov. Ugotovitve so jih navdušile, saj so ocenili, da je večina delcev starih med 4,6 do 4,9 milijarde let, najstarejši delec pa je star kar 7,5 milijarde let. Za primerjavo, Sonce je staro 4,6 milijarde let, Zemlja pa 4,5 milijarde.

"Verjamem, da se v meteoritu Murchison in drugih meteoritih skrivajo še starejši delci, le odkriti jih moramo," je dodal Heck.

Do zdaj je bilo najstarejše poznano zrnce na Zemlji staro 5,5 milijarde let.