Oskar Kogoj: Venetski konj. Foto: Mestna občina Slovenj Gradec
Oskar Kogoj: Venetski konj. Foto: Mestna občina Slovenj Gradec

Na sprehodu skozi Slovenj Gradec bo zdaj tako mogoče po ulicah, trgih in parkih ne le občudovati, temveč tudi natančneje spoznavati na prostem postavljena kiparska dela. Izbrane stvaritve so namreč opremljene s QR-kodami, prek katerih je mogoče dobiti informacije o teh umetninah in njihovih avtorjih, so sporočili z Mestne občine Slovenj Gradec.

Iz spletne zbirke koroške galerije
Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) sicer ni neposredni skrbnik na prostem postavljenih likovnih del, a v svojih evidencah hrani podatke tudi o njih. Tako je mogoče s pomočjo v galeriji vzpostavljene spletne zbirke in QR-kod, nameščenih ob likovnih delih na prostem, dostopati tudi do podatkov o kiparskih delih, postavljenih v slovenjgraškem mestnem jedru in bližnji okolici.

Ob javnih spominskih obeležjih in zaokroženih zbirkah kiparskih del v Parku miru na Štibuhu so v Slovenj Gradcu na prostem na ogled tudi dela Mirsada Begića in Mirka Bratuše ter drugih priznanih umetnikov. Eno od krožišč v Slovenj Gradcu je opremljeno s skulpturo Darka Golije in eno z delom Karla Vouka. Ob Kulturnem domu Slovenj Gradec stoji skulptura Hermanna Walente, skulptura Pina Poggija ob severni vpadnici v mesto pa že več desetletij velja za znamenitost tega koroškega mesta.

Predstavitve umetnikov in njihovih del, do katerih lahko obiskovalci Slovenj Gradca s pametnimi telefoni in tablicami dostopajo prek QR-kod, so na spletni strani Koroške galerije likovnih umetnosti objavljene v slovenskem in angleškem jeziku. Tukaj lahko dostopate do seznama del na prostem.

Pečkova dela še v pričakovanju QR-kod
Ob navedenih stvaritvah na prostem je mogoče v več mestnih javnih prostorih (denimo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec) videti tudi dela slovenjgraškega akademskega slikarja Karla Pečka, a njegova dela za zdaj še niso opremljena s QR-kodami. Pečko je sicer širši javnosti znan predvsem po upodobitvah Uršlje gore in kot soustanovitelj in vodja KGLU-ja ter seveda kot mentor koroškega slikarja teme in smrti Jožeta Tisnikarja.

QR-kode prav tako nima obeležje, posvečeno Hermanu Potočniku Noordungu, ki stoji v krožišču na slovenjgraški obvoznici, saj ob njem že stoji pojasnjevalna tabla z informacijami o skulpturi in njenem avtorju Goliji, so še sporočili z občine.